broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ МЕСНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ „СОЊА МАРИНКОВИЋ” Ово је права адреса ЗА САВЕТ И ПОМОЋ

16.07.2024. 09:23 09:40
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Месна организација „Соња Маринковић” једна је од најмлађих у Удружењу пензионера Новог Сада и налази се на Кеју жртава рације 4.

Она броји 60 чланова, а иако млада по оснивању иза себе има подоста активности у оквиру којих обавештава чланство о активностима, али нуди помоћ како при пријави за одлазак у бању, тако и за поделу солидарних пакета.   

- Од првог дана конституисања Месне организације пензионера „Соња Маринковић” до данас је протекло пет година, а ми једна од новоформираних на нивоу града имали смо неколико значајних активности. Изабрали смо ново руководство - председника Месног одбора и остале чланове. У том временском периоду имали смо  разних проблема као што је пандемија и различите здравствене мере које су примењиване, а с обзиром на високоризичну групу у којој припадамо, нисмо били у стању да организујемо редовне састанке који су истини за вољу били ретки. Након престанка пандемије током 2022. и наредне године имали смо неколико састанака Одбора, да би на нашој територији подржали акције Удружења пензионера града – рекао је председник МО „Соња Маринковић” Драган Ивановић.

Примали су како је даље појаснио захтеве за упућивање корисника пензија на беслатну рехабилитацију и опоравак у бање које финансира Град Нови Сад и ПИО Фонд. Осморо  чланова је на овај начин отишло на рехабилитацију.


Едукација старијих о безбедности у саобраћају

У Удружењу пензионера града Новог Сада у Поштанској улици 3, Центар за безбедност саобраћаја заједно са УПГНС а у сарадњи са Управом за саобраћај и путеве града Новог Сада, реализовао је пројекат “Едукација особа старијих од 65 година у својству пешака ради унапређења безбедности саораћаја.”

У Србији особе старије од 65 година чине 18 одсто укупног броја становника, а по статистици сваки четврти погинули у саобраћајној несрећи је особа старија од 65 година.

Присутни у сали су присуствовали мултимедијалном предавању два предавача, током којих је указано на најчешће грешке које старије особе чине као учесници у саобраћају, као и то да због психофизичких способности које су смањене код особа те доби, морају много више пажње и опреза посветити када учествују у саобраћају, било као пешаци, возачи бицикла или возачи моторних возила.


- Додељивали смо пакете оним пензионерима чија пензија не прелази 20.000 и таквих је пет са наше територије. Одбор је имао различите активности током prеthodnе године, а међу њима је било и ангажовање да се пензије које су смањене врате на ниво пре умањења. Радили смо и на омасовљењу чланства у нашем МО, али смо се више ангажовали на унапређењу рада на различитим нивоима – казао је Ивановић. 

Планирамо пријаву на конкурс за суфинансирање програма удружења из области социјалне заштите, организовање пријављивања чланова на беслатну рехабилитацију у бање, као и одлазак коришћењем ваучера (Драган Ивановић)

Имајући у виду да је основни задатак Удружења пензиоера Новог Сада унапређење, економских, социјалних и материјалних права из области инвалидског пензијског и здравственог осигурања пензионера, социјалног старања и борбе против старосне дискриминације, главне активности МО због тога су усмерене на неколико праваца.

- Свакако да ћемо убудуће чвршће сарађивати и подржавати планове и рад Удружења пензионера града. Затим, планирамо пријаву на конкурс за суфинансирање програма удружења из области социјалне заштите, организовање пријављивања чланова на беслатну рехабилитацију у бање, као и одлазак коришћењем ваучера. Радићемо и на набавци хране и санитарног материјала по повољнијим ценама у више рата. Информисаћемо чланство о битним променама из области ПИО, а свакако ћемо на различте начине учествовати са осталим члановима и на обележавању значајних датума – казао је Ивановић.

Слађана Аничић Илић

Аутор:
Пошаљите коментар
„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ МЕСНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ БУКОВАЦ У селу никад није ДОСАДНО, овде су пензионерски дани ЖИВОПИСНИЈИ

„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ МЕСНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ БУКОВАЦ У селу никад није ДОСАДНО, овде су пензионерски дани ЖИВОПИСНИЈИ

02.07.2024. 13:38 13:50
„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ МЕСНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ „ОСТРВО” Најстарији овде уживају у друштвеним играма, шаху, такмичењима...

„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ МЕСНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ „ОСТРВО” Најстарији овде уживају у друштвеним играма, шаху, такмичењима...

25.06.2024. 13:38 14:09
„ДНЕВНИК“ у посети месној организацији „ПРВА ВОЈВОЂАНСКА БРИГАДА” У овом делу града СТАРИЈИ суграђани највише УЖИВАЈУ путујући; УСКОРО се селе у нову просторију

„ДНЕВНИК“ у посети месној организацији „ПРВА ВОЈВОЂАНСКА БРИГАДА” У овом делу града СТАРИЈИ суграђани највише УЖИВАЈУ путујући; УСКОРО се селе у нову просторију

18.06.2024. 13:25 13:49