overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕВЕРОВАТНО: УГРОЖЕНО ВРЕЛО ЈЕДНЕ ОД НАЈЛЕПШИХ РЕКА НА СВЕТУ; Испод извора Уне праве мини хидроцентралу, ЦЕЛО СЕЛО СЕ ДИГЛО НА НОГЕ

12.07.2024. 10:02 12:31
Пише:
Извор: Screenshot/ Facebook, Moj Srb

Река Уна једна је од најлепших на свету, али то није спречило несавесне инвеститоре да угрозе њено врело код Срба у Лици.

Наиме, пре неколико дана испод самог извора које се налази у селу Доња Суваја, освануле су грађевинске машине. Обала реке је раскопана, а постављена је и грађевинска ограда између самог тока реке и стазе која води до врела, односно извора. Поред тога, цело село је остало без воде јер су радници на градилишту прекинули водовод.

Све је то узбунило мештане Доње Суваје, као и оближњег села Нетека и самог Срба који су се упутили ка врелу Уне и, како кажу, нелегалном градилишту, како би изразили свој протест и спречили даље радове на мини хидроцентрали.

"Дефинитивно имамо потребу да будемо овде и ово је једино место где морамо да будемо“, рекла је Сања Шево из Доње Суваје која не може да верује да је некоме пало на памет да угрози овај природни бисер.

На терен су изашли и локални чувари природе.

"Они имају грађевинску дозволу за ову хидроцентралу, али, у њој је пропуст“, рекао је Дамир Перић, директор Јавне установе за управљање заштитом природних вредности Задарске жупаније.

"Ми не можемо да обуставимо радове, нажалост то није у нашој надлежности. Не можемо то да урадимо, али ћемо да направимо оно што можемо, а то је ургентно оптужни предлог против господина инвеститора и његове фирме јер нема папир који ми тражимо, а то је папир о оцени прихватљивости захвата у еколошкој мрежи“, рекао је Зоран Божић, главни чувар природе Натура Јадера.

Представник инвеститора Самир Хамзић није желео да разговара са новинарима који су дошли да извештавају са протеста.

"Ви сте дошли самовољно, нисте ми се најавили“, рекао је Хамзић.

Чувари природе затражилу су полицијску интервенцију, а податке ће, кажу, службено дописом затражити од полиције. Државни инспекторат ће наводно проверити да ли је грађевинска дозвола ваљана.

Из Задарске жупаније одговарају да су дозвлоу издали 2016, три године после су је продужили. Истичу да тада процена утицаја на околину није била потребна. Из ресорног министарства наводе да је то било пре 11 година, али у складу с тада важећим прописима.

Но, тада није било ни Натуре 2000, европске еколошке мреже којој је приступила и Хрватска.

"Неки други људи су тад били на власти, знамо где је завршила тадашња начелница општине“, рекао је Небојша Рађеновић (SDSS), заменик начелника Општине Грачац.

А завршила је у шестомесечном затвору. Јер признала је да је на захтев Јосипе Римац, за мито намештала конкурс за закуп пољопривредног земљишта за узгој стоке на кршким пашњацима.

Кад су багери стигли на терен, тврде мештани, вода на извору се замутила, а они остали без питке воде из сеоског водовода.

"У држави која се хвали да је чланица Европске уније, људима се укида вода. Они желе да ми одемо одавде“, рекао је Јово Дубајић.

Иначе, фирма која је инвеститор регистрована је у Грачацу и нема нити једног запосленог. Од јануара 2021. с Хрватским оператором тржишта електричне енергије имају уговор о откупу електричне енергије. До 2045. имају и концесију за кориштење водне снаге ради производње електричне енергије.

У Доњој Сувају, околним селима и Србу живи углавном српско повратничко становништво које се вратило на своја огњишта у годинама након акције „Олуја“. Иначе све ово се догађа уочи 27. јула када се обележава сећање на некадашњи Дан устанка када су 1941. године Срби овог краја устали против усташког терора који је започео великим покољем управо у Доњој Суваји.

Наиме, 1. јула 1941. године група од 300 усташа починила је до тада невиђен покољ управо у Доњој Суваји.

С. Поповић

Аутор:
Пошаљите коментар