overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОРДЕЊЕ ЗА МАЈКЕ; Премијер Србије Милош Вучевић: ЉУДИ СУ СВЕ, ВАЖНО ЈЕ ДА СЕ РАЂА ВИШЕ ДЕЦЕ

05.07.2024. 22:51 22:59
Пише:
Извор: Танјуг/Страхиња Аћимовић

БЕОГРАД: Премијер Србије Милош Вучевић поручио је данас, на свечаној церемонији доделе ордена "Свете мајке Анастасије" мајкама које су родиле троје и више деце, да је демографија кључ свега и да је важно да се у земљи рађа више деце.

Вучевић је у крипти Храма Светог Саве где је додељено шест ордена мајкама са троје и више деце навео да се мостови, путеви и брзе саобраћајнице у Србији граде искључиво због људи и да је све подређено њима, због чега је важно да се рађа више деце.

"Када причамо о образовању, школама, обдаништима, опет причамо о деци која треба да их похађају. Када причамо о здравству, причамо опет о људима. Људи су све", рекао је он.

Он је исказао захвалност Фондацији "Дајана Пауновић" која трећу годину заредом додељује орден мајкама у Србији које су родиле троје и више деце, уз благослов и подршку Српске православне цркве и патријарха Порфирија.

"Посебно је дивна ова прича да сте водећи рачуна о вишедетним породицама, самохраним мајкама, водили рачуна и о свим деловима где наш народ живи без обзира да ли је то у Србији или ван наше земље - говорим о Црној Гори и Републици Српској", навео је Вучевић.

Вучевић је исказао захвалност Фондацији на томе што није заборавила на Косово и Метохију, наводећи да је реч о политичкој борби која се тиче свих нас.

 "Користим прилику да вам захвалим што нисте заборавили КиМ иако често неки државни службеници заборављају на тај простор и не спомињу га, или не разумеју да је то политичка борба која се тиче свих нас, а не само страдалог народа на КиМ. Да не буде само да се КиМ сетимо само на Видовдан или на други празник већ да се сетимо шта сваког дана  можемо да урадимо  да би наш народ тамо живео боље", рекао је Вучевић.

Вучевић је честитао мајкама са више деце које су добиле орден на томе што су показале да је могуће остварити се у улози родитеља и бити успешан у послу.

Он је навео и да ће држава да уради много тога у циљу подизања наталитета, подсећајући да ће за месец дана бити повећана новчана издвајања за прво и друго дете, али да је то питање у које треба да буду укључене породице које ће дати свој допринос, јер не може институционално да се реши.

"Честитам свима, честитам Фондацији на несебичном раду и пожртвовању. Свима нама желим, мир, стабилност у смислу да можемо и даље да радимо и да се рађамо. И да не изгубимо оно што нас је вековима красило - слободу. Да нам се деца рађају слободна, да могу д апричају на свом језику, да пишу својим писмом", поручио је Вучевић.

 Дајана Пауновић, председница истоимене фондације рекла је да је једна земља, поред велике територије, јаке војске и привреде, најмоћнија када се у њој из године у годину рађа све већи број деце.

"Орден Свете мајке Анастасије је одликовање који сваку нашу породицу, основну ћелију друштва, треба да подсети да морамо да чувамо нашу традицију, да гајимо праве вредности, да учимо потомке родољубљу и чувамо нашу веру и нашу прелепу Србију. Мисији коју смо започели пре три године на делу наше најсветије земље, Косову и Метохији, баш ви данас дајете потврду исправности и њен пуни смисао који је окренут светлој будућности нашег народа", рекла је Пауновић.

Пауновић је навела да ће се следећа додела ордена бити организована у једној од највећих српских светиња на Косову и Метохији.

"Ово обећање није празна парола, није флоскула којих смо се наравно наслушали последњих деценија, већ је наша чврста реч и завет да ће тако и бити. На крају желим да се захвалим председнику Србије Александру Вучићу на подршци коју нам пружа све ове године и што дели заједничку визију будућности нашег народа и непогрешиво препознаје значај демографске обнове наше нације са нама", рекла је Пауновић.

Епископ викарни Петар навео је да је мајчинство подвиг и исказао захвалност мајкама, које су добиле орден, на томе што су изабрале најчеститију и најузвишенију улогу - улогу мајке.

 "И зато и овом приликом молимо се да драги Бог благослови само како он уме наше мајке и данашње добитнице ордена свете Анастасије, али и све друге мајке и да им управо света Анастасија буде и подршка и помоћница у животу, али и пример, као што је и свети Сава, свети Симеон и свети кнез Лазар, у чијој крипти се налазимо пример свакога Србина, мушкарца, момка, младића, старца", рекао је он.

Орден "Свете мајке Анастасије" добиле су Александра Шабић са Косова и Метохије која има четворо деце, мајка троје деце Тања Лечић из Београда, затим Маја Горановић из Републике Српске која има шесторо деце, Јелена Макаји из Куцуре, општина Врбас са четворо деце.

Такође, ореден су добиле и Невена Бељаковић из Баљевца на Ибру која има четворо деце, као и Зорица Алексић из Никшића која има троје деце.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ СА АМБАСАДОРОМ АРГЕНТИНЕ Захвалност на чврстом ставу да не признају КиМ

ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ СА АМБАСАДОРОМ АРГЕНТИНЕ Захвалност на чврстом ставу да не признају КиМ

05.07.2024. 15:28 15:32
ВАТРЕНИ УДАР 2024! Премијер Вучевић: Настављамо улагања у опремање Војске Србије најмодернијим наоружањем и опремом, у производњу наше наменске индустрије и обученост припадника наших оружаних снага (ФОТО)

ВАТРЕНИ УДАР 2024! Премијер Вучевић: Настављамо улагања у опремање Војске Србије најмодернијим наоружањем и опремом, у производњу наше наменске индустрије и обученост припадника наших оружаних снага (ФОТО)

04.07.2024. 17:44 17:54
Премијер Вучевић оштро реаговао на сраман текст Куртија за Њујорк Тајмс: Боље нека одговори зашто готово четврт милиона Срба и других неалбанаца прогнаних са КиМ нема могућност да се врати кући

Премијер Вучевић оштро реаговао на сраман текст Куртија за Њујорк Тајмс: Боље нека одговори зашто готово четврт милиона Срба и других неалбанаца прогнаних са КиМ нема могућност да се врати кући

05.07.2024. 08:08 13:30