light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПУТИН СТИЖЕ У ПОСЕТУ СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ 24 ГОДИНЕ Разговори о важним и осетљивим питањима

18.06.2024. 08:59 09:05
Пише:
Извор: Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин састаће се данас са председником Северне Кореје Ким Џонг Уном у Пјонгјангу, а током дводневне државне посете руског председника планирано је потписивање споразума о свеобухватном стратешком партнерству.

Споразум о свеобухватном стратешком партнерству између Русије и Северне Кореје предвиђа наставак сарадње у области међународне политике, економије и безбедности, рекао је помоћник шефа руске државе Јуриј Ушаков.

"У току је израда докумената који су планирани за потписивање. То се односи и на евентуални договор о свеобухватном споразуму о стратешком партнерству", рекао је Ушаков, преноси РИА новости.

Он је истакао да ће документ, ако буде потписан, бити одраз актуелне геополитичке ситуације у свету и нивоа билатералних односа Русије и Северне Кореје.

"Споразум ће следити све фундаменталне принципе међународног права, неће бити провокативног карактера, неће бити усмерен ни против једне земље, већ ће бити усмерен на обезбеђивање веће стабилности у региону североисточне Азије", рекао је Ушаков.

Он је додао да ће лидери две државе разговарати о безбедносним питањима, као и о сарадњи у привреди, енергетици, транспорту и пољопривреди. Према његовим речима, Путинова посета показује и да се Русија залаже за равноправан дијалог, да је отворена за сарадњу са свим земљама света, а посебно са својим најближим суседима "упркос свим покушаји колективног Запада да изврши овај или онај притисак на нас".

Председник Путин је у писму објављеном пред пут у севернокорејским државним медијима похвалио Северну Кореју за "чврсту подршку" Москви у рату у Украјини. Путин је навео и да је Русија увек подржавала и подржаваће ДНРК и "херојски корејски народ у супротстављању агресивном Западу", у њиховој борби за независност, идентитет и право да изаберу сопствени пут развоја.

"Радује ме што су наши корејски пријатељи, упркос дугогодишњем економском притиску, провокацијама, уценама и војним претњама из Сједињених држава, подједнако ефикасни у одбрани својих интереса", навео је Путин у ауторском тексту.

Током та два дана доста времена биће посвећено неформалној комуникацији између руског председника Владимира Путина и севернокорејског лидера Ким Џонг-уна, навео је Ушаков.

"Програм посете је веома богат - постоје преговори у различитим форматима, укључујући и у проширеном формату, и неформална комуникација између лидера - томе ће бити посвећено доста времена током ових преговора, у којима ће можда бити и одређени чланови делегације, разговараће се о најважнијим, осетљивим питањима", рекао је Ушаков.

Према његовим речима, програм посете обухвата и гала концерт у част Путинове посете, државни пријем, полагање венца на Споменик ослобођења, посвећен војницима Црвене армије који су ослободили Кореју током Другог светског рата.

Путин посетити и Православну цркву Животворне Тројице, једину православну цркву у Северној Кореји Путинова посета ће бити друга посета шефа руске државе Пјонгјангу у читавој историји њихових односа, рекао је Ушаков и подсетио да је последњи пут Путин посетио Пјонгјанг 2000. године, где је тада разговарао са Ким Џонг Илом, оцем корејског лидера.

Очекује се да ће Путин боравити у гостинској кући Кумсусан, где је последњи пут боравио кинески лидер Си Ђинпинг током своје државне посете 2019. године.

После посете Северној Кореји, Путин планира да посети и Вијетнам, где ће се разговарати о трговинским питањима. 

Аутор:
Пошаљите коментар
САДА ЈЕ ЈАСНО ШТА ЧЕКА УКРАЈИНУ Путин изнео услове за почетак преговора

САДА ЈЕ ЈАСНО ШТА ЧЕКА УКРАЈИНУ Путин изнео услове за почетак преговора

14.06.2024. 13:39 13:40