overcast clouds
22°C
24.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МАКРОН СВЕ ШОКИРАО РАСПУШТАЊЕМ СКУПШТИНЕ Да ли ће због овога Марин Ле Пен ОСВОЈИТИ АПСОЛУТНУ ВЕЋИНУ?

10.06.2024. 20:22 20:24
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Слободан Зечевић из Института за европске студије оценио је вечерас да одлука Емануела Макрона да распусти француску Скупштину и распише превремене изборе након лоших резултата његове партије на изборима за Европски парламент изненађење, али се може сматрати калкулантским потезом.

"То је нешто што је апсолутно неочекивано, чак и за мене који веома дуго и пажљиво пратим француску политичку сцену", рекао је Зечевић за Танјуг.

Оценио је да се то може назвати калкулантским потезом и сматра да је Макрон о томе раније размишљао.

"По париским кулуарима се говори међу новинарима да су га неки старији политичари саветовали да то уради и да је то већ пре неколико дана то била једна од опција. Међутим, мислим да Марин Ле Пен има озбиљне шансе да добије парламентарне изборе и да освоји чак и апсолутно већину у Скупштини", рекао је Зечевић.

С обзиром да Макрон не може да се кандидује на следећим изборима, Зечевић сматра да овај потез има функцију да мотивише француске бираче против партије Национално окупљање коју предводи Ле Пен.

"Окупиће све као 'уједињене против фашизма' - то је једна од идеја. Међутим, чини се да то ипак није заживело у француској јавности. Друга опција је да Макрон жели да спрече Марин Ле Пен да добије председничке изборе 2027. године. Да им да шансу да владају једно две-три године, како би се француски бирачи уверили да нису способни да владају, па да онда кандидат његове странке дође поново на чело државе", рекао је Зечевић.

Када би се формално сумирали победници избора за Европски парламент Зечевић оцењује да би то била групација окупљена око Европске народне странке (EPP).

"Формално, победници су Народна партија. Урсула фон дер Лајен заиста има огромне шансе да постане председница нове комисије. Имаће нешто више посланика него у prеthodnom сазиву", рекао је Зечевић.

Додао је да је ЕПП добро прошао и у Немачкој, али не због страсти бирача према Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) већ, како оцењује, више због отклона према социјалдемократама и зеленима.

"У суштини, мислим да иза свега тога стоји један талас десничарења, национализма и патриотизма у Европској унији, који је проузрокован миграцијама и који доводи у опасност читав европски идентитет. И мислим да ће Европа можда и у будућности ићи удесно, ако се настави та врста кризе у смислу досељавања", рекао је Зечевић.

Додаје да су либерали и зелени очигледни губитници избора, а да је томе највише допринео неуспех Макронове партије.

"Код зелених и либерала постоји нека ригидност када је реч о зеленој агенди, о прописима који ограничавају пољопривреднике, који ограничавају људе који немају довољно средстава за живот. С друге стране можда су и друге странке почеле полако да узимају део програма зелених. Уградили су у своје програме ту еколошку компоненту, тако да можда и нема потребе данас гласати за зелене, колико је то можда некада био случај", рекао је Зечевић.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
МЕДВЕДЕВ ДИРЕКТАН Шолц и Макрон су послати на сметлиште историје

МЕДВЕДЕВ ДИРЕКТАН Шолц и Макрон су послати на сметлиште историје

10.06.2024. 14:25 14:30
ШОКОВИ У ФРАНЦУСКОЈ: Ево колико је странка Ле Пен на изборима за ЕП освојила мандата, Макронова само 13 (Фото, Видео)

ШОКОВИ У ФРАНЦУСКОЈ: Ево колико је странка Ле Пен на изборима за ЕП освојила мандата, Макронова само 13 (Фото, Видео)

10.06.2024. 08:47 08:51
МАКРОН РАСПУСТИО СКУПШТИНУ Неочекиван потез француског председника узроковао ТЕЖАК ПОРАЗ ОД ДЕСНИЧАРА на изборима за Европски парламент

МАКРОН РАСПУСТИО СКУПШТИНУ Неочекиван потез француског председника узроковао ТЕЖАК ПОРАЗ ОД ДЕСНИЧАРА на изборима за Европски парламент

09.06.2024. 21:30 23:30