clear sky
16°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИНИСТАРСТВО СПОРТА РЕАГОВАЛО: Делатност Веслачког савеза Србије обављаће ОКС и Спортски савез Србије

05.06.2024. 15:16 15:22
Пише:
Извор: Веслачки савез Србије

Министарство спорта Републике Србије обавестило је јавност да је у складу са одредбама Закона о спорту уступило надлежности Олимпијском комитету Србије и Спортском савезу Србије да привремено остварују функцију надлежног националног гранског спортског савеза, а уместо досадашњег носиоца програма Веслачког савеза Србије.

Министарство спорта је овакву одлуку донело након друге суспензије Веслачког савеза Србије у последњих шест месеци, а од стране Светске веслачке федерације и Олимпијског комитета Србије који су своје одлуке доставили Министарству спорта 27. и 28. маја 2024. године.

Министарство спорта је после прве суспензије Веслачког савеза Србије од стране Светске веслачке федерације упутило иницијативу Влади Републике Србије како би се решио проблем извршења финансијских обавеза ка Светској веслачкој федерацији. До проблема је дошло када Веслачки савез Србије није извршио своју финансијску обавезу у смислу плаћања котизација за организацију такмичења према Светској веслачкој федерацији.

Због оваквог пропуста поставило се питање наступа наших веслачица и веслача на квалификацијама за предстојеће Олимпијске игре у Паризу. Након упућене иницијативе, Влада Републике Србије је ургентно реаговала и извршено је плаћање утврђених обавеза ка Светској веслачкој федерацији па су тако наше спортисткиње и спортисти несметано наставили да се боре за олимпијске норме.

У исто време, а сходно одредбама Закона о спорту наложена је контрола, од стране спортског инспектора, свим веслачким клубовима у Републици Србији и Веслачком савезу Србије, а Министарство спорта је обуставило финансирање програма Веслачког савеза Србије средствима из буџета Републике Србије за 2024. годину.

Након наведених предузетих мера од стране Министарства спорта извршена је и анализа реализације програма Веслачког савеза Србије за 2023. годину, посебно документације која се односила на  организацију Светског првенства у веслању које је одржано од  03. до 10.  септембра 2023. године у Београду. Након утврђеног стања, а сходно Правилнику о одобравању и финансирању програма којима се остварује општи интерес у области спорта од стране Министарства спорта је издат налог Веслачком савезу Србије о повраћају финансијских средстава у износу од 21.000.000,00 динара у буџет Републике Србије, а документација је прослеђена и другим надлежним државним органима на даљу надлежност и тиме су исцрпљене све законом прописане и утврђене процедуре.

На Европском првенству у Сегедину остварен је велики успех јер је наша веслачица Јована Арсић у дисциплини сингл скиф освојила златну медаљу док је на европској олимпијској квалификационој регати у Сегедину Николај Пименов освојио прво место и тако обезбедио норму за учешће на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

На финалним олимпијским квалификацијама ове године у Луцерну наша комбинација у дубл скулу Пименов – Мачковић је после великог окршаја са аустралијском посадом изборила пласман за учешће на Олимпијске игре у Паризу.

Међутим након ових великих успеха наших спортисткиња и спортиста од стране Светске веслачке федерације је уследио нови допис против одговорних људи у Веслачком савезу Србије, а због кршења правила у вези пријављивање спортиста за наведено такмичење.

Коначно дана 27.05.2024. године Олимпијски комитет Србије је на својој седници Извршног одбора једногласно донео одлуку о покретања поступка против Веслачког савеза Србије са тренутним дејством о њиховој суспензији као свог члана до коначног постука, а већ наредног дана 28.05.2024. године Светска веслачка федерација доноси одлуку о поновној суспензији Веслачког савеза Србије уз инсистирање да будуће активности у делу спровођења програма Веслачког савеза Србије до даљег обавља Олимпијски комитет Србије.

Министарство спорта је због свега горе наведеног, а у интересу пре свега спортисткиња и спортиста, донело одлуку у складу са Законом о спорту, да Олимпијски комитет Србије и Спортски савез Србије заједно остварују функцију надлежног националног гранског спортског савеза уместо досадашњег носиоца програма Веслачког савеза Србије како би биле омогућене несметане припреме и учешће наших веслачица и веслача на предстојећим Олимпијским играма у Паризу ове године као и функционисање програмских активности Веслачког савеза Србије.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ОПЕТ СУСПЕНДОВАН ВЕСЛАЧКИ САВЕЗ СРБИЈЕ: Олимпијци ипак могу у Париз, због брзе реакције Олимпијског комитета Србије

ОПЕТ СУСПЕНДОВАН ВЕСЛАЧКИ САВЕЗ СРБИЈЕ: Олимпијци ипак могу у Париз, због брзе реакције Олимпијског комитета Србије

29.05.2024. 07:22 07:26
ВЕСЛАЧКИ САВЕЗ СРБИЈЕ ОДГОВОРИО ОЛИМПИЈСКОМ КОМИТЕТУ: Оптужбе без основа, измишљене афере, дискредитује се ВСС

ВЕСЛАЧКИ САВЕЗ СРБИЈЕ ОДГОВОРИО ОЛИМПИЈСКОМ КОМИТЕТУ: Оптужбе без основа, измишљене афере, дискредитује се ВСС

29.05.2024. 13:12 13:14