light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВА ПРОВОКАЦИЈА КУРТИЈА! Приштина би да отвори мост на Ибру; Срби поново на УДАРУ

01.06.2024. 08:45 08:57
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Аљбин Курти и његова влада поново су покренули једностране акције које озбиљно прете да угрозе безбедност Срба на Косову и Метохији, пре свега у северном делу покрајине.

Овога пута провокација Приштине усмерила се на главни мост на Ибру који дели Јужну и Северну Митровицу. Најава да ће мост бити отворен за друмски саобраћај директно се коси са споразумима постигутим у оквиру дијалога Београда и Приштине, а који дефинишу да је пре отварања моста потребно да се јасно разграничи административна надлежност између два дела овог града.

Симбол отпора

Одборници на седници Скупштине општине Северна Митровица, на којој се јуче разматрала одлука о отварању моста на Ибру, одлучили су да из сале удаље све новинаре и затворе седницу за јавност. До закључења овог издања Курира, седница је и даље трајала.

У међувремену се огласио портпарол ЕУ Петер Стано који је нагласио да је питање отварања моста на Ибру део дијалога који води ЕУ и да би расправа и било какве одлуке везано за мост требало да се одвијају у оквиру дијалога уз учешће представника обе стране

Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност каже за Курир да је најављена одлука још један потез Куртија који иде у правцу даље ескалације на северу КиМ.

- А то је управо оно што Курти жели. Он нема намеру да ради на смиривању ситуације, јер му мир никада није била жеља. Курти све ово време иде на то да се тензије подижу, да Србима учини живот несносним и да то за последицу има њихово напуштање КиМ и њихово потпуно политичко сламање. Такав сценарио Куртија довео би до тога да они који остану из српске заједнице би били сведени на његове послушнике и оне који ће прихватити такозвану државу Косово. Тема отварања моста на Ибру је посебно опасна, јер је то и симбол отпора српског народа на КиМ. Та намера је покушај да се зада ударац Србима, да им покаже да је сваки отпор узалудан. Али, са друге стране жели се послати и јасна порука да Курти нема намеру да одступи - оцењује Граовац.

Крајња намера

Бивши градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић сматра да је ово корак којим Приштина хоће да укине општину Северна Митровица.

- Оваква и сличне најаве имају за циљ даљи притисак на српску заједницу на северу КиМ. Ја мислим да је крајња намера укидање општине Северна Митровица, а отварање главног моста је само један потез ка том крајњем циљу који имају Албанци у Приштини и премијер Аљбин Курти...Много крви је проливено на том мосту и сигурно да постоји оправдан разлог зашто је он затворен. Морам да напоменем да је тај мост затворен само за возила, за пешачки саобраћај није, а између јужног и северног дела Косовске Митровице постоји много мостова које људи користе за саобраћај - изјавио је Радојевић за Косово онлајн.

Он упозорава да сваки потез који повлачи Приштина води ка даљој ескалацији и подизању тензија.

Политиколог Огњен Гогић каже да не изненађује тренутак у којем се поново покреће тема отварања главног моста на Ибру, јер ово питање има огроман симболички значај и за једну и за другу заједницу. Како оцењује, спор око отварања моста могао би да буде почетак изборне кампање Аљбина Куртија за предстојеће парламентарне изборе.

- Делује као да би тај мост био место са ког би он започео своју кампању. Он стално тражи теме за које зна да могу да изазову револт, у нади да Србе побуни и да их наведе да предузму неки можда радикалнији корак. За албанску страну нема неког посебног значаја отварање моста за саобраћај, осим тога да се провоцира српска страна. Дакле, једина функција и разлог да се он отвори јесте да би се направила нова провокација према Србима, зато што су успостављене друге саобраћајне везе између севера и југа. Тако да тај мост не би ништа значио у том погледу, осим неке врсте симболичке победе албанске стране над српском - казао је Гогић за Косово онлајн.

Више од хиљаду инцидената на мосту

На мосту који дели две општине од 1999. се десило више од хиљаду међуетничких инцидената које су забележили Кфор и Косовска полиција. Новинар Зоран Влашковић напомиње да су Албанци изазвали 125 велика инцидента, у 26 сукоба је употребљено оружје, а двоје људи из српске заједнице је погинуло 17. марта 2004. Како наводи, у свим досадашњим сукобима на главном градском мосту на Ибру лакше и теже је повређено више од 230 Срба, више од 180 припадника Кфора и УН полиције и више од 290 Албанаца, што показују збирни извештаји Кфора и УНМИК полиције. Влашковић каже да је у сећању Срба посебно упечатљив 13. фебруар 2000, када је више од 40.000 Албанаца кренуло са јужне стране, под слоганом "Марш мира", да насилно уђе у северни српски део града.

- На мосту се у тренутку напада налазио контингент француског Кфора са оклопним транспортерима у пет редова који је сузавцем, шок и димним бомбама, гуменим мецима спречио насилни улазак Албанаца у српски део Митровице - подсетио је Влашковић.

Дневник/Курир

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕМИЈЕР МИЛОШ ВУЧЕВИЋ ПОРУЧИО: Курти се одлучио на нови чин дивљаштва који директно угрожава опстанак српског народа КиМ!

ПРЕМИЈЕР МИЛОШ ВУЧЕВИЋ ПОРУЧИО: Курти се одлучио на нови чин дивљаштва који директно угрожава опстанак српског народа КиМ!

20.05.2024. 17:22 17:28