light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У ВЕТЕРНИКУ И ФУТОГУ СЕ ВРЕДНО РАДИ Премијер Милош Вучевић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић: “Поред путева, радимо и на изградњи канализационе и водоводне мреже“

28.05.2024. 13:39 19:31
Пише:
Извор: Ф. Бакић

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Покрајинска влада реализују самостало или у сарадњи са Градом бројне пројекте на територији Новог Сада. Председник Владе Србије Милош Вучевић посетио је јуче Нови Сад и приградска насеља Ветерник и Футог, где је заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем, председницом Покрајинске владе Мајом Гојковић и градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем обишао путаре који су ангажовани на асфалтирању Новосадског пута у Ветернику, које изводи ЈП „Путеви Србије“, а потом су посетили базен у склопу Спортског комплекса Футогу.

У оквиру асфалтирања завршена је прва фаза радова на Новосадском путу у дужини од 1,4 километара, од кружног тока у Ветернику, до раскрснице Новосадског пута и Нове 1. Вредност радова 125 милиона динара. У оквиру друге фазе, радови се изводе од раскрснице Новосадског пута и Нове 1 до Булевара кнеза Милоша, у дужини од 1,8 километара, а њихова вредност је 188,6 милиона динара. Према речима Вучевића попут других градова и Нови Сад се суочава са проблемом све већих саобраћајних гужви.

- Ова рехабилитација пута према Ветернику и Футогу је за грађане од значаја, јер велики број возила прође ово деоницом. Осим тога овуда саобраћају и аутобуси који превоозе ђаке, па је уређење пута уједно и решавање питања безбедности у саобраћају - рекао је Вучевић. - Ипак, неће бити потпуно решен овај веома оптерећен западни улаз и излаз из града док не буде изграђена обилазница око Новог Сада. Због тога сам замолио и председницу Покрајинске владе Мају Гојковић да се додатно ангажује око тог пројекта.

Према проценама из године у годину број возила у Новом Саду ће се повећавати, те је како је Вучевић истакао, потребно  планирати  алтернативне начине превоза. Вучевић је рекао да због тога Град Нови Сад много улаже је бициклизам, као и да ће мост у продужетку Булевара Европе имати бициклистичке стазе, а у плану је и градња пешачко - бициклистичког моста.

- Све што радимо чинимо то због људи да би краће и брже путовали, не да бисмо рекли колико је то километара или новца кошта. Исто је и са мостовима, за које сам сигуран да ће бити симболи града. Из оваквих инвестиција подижемо БДП што омогућава раст плата и пензија, што је од интереса за све грађане - поручио је Вучевић.

Изградња базена у Футогу, који има димензије олимпијског, је у завршној фази.  Укупна вредност инвестиције износи 16 милиона евра, комплекс се простире на више од 5.000 квадратних метара, поред олимпијског и дечјег базена, у дворишту има два кошаркашка, одбојкашка и тениска терена, дечје игралиште и теретану на отвореном.

- Ово је велика ствар за Бегеч, Ветерник, Ново насеље али и цео западни део Новог Сада јер реализацијом ове инвестиције Нови Сад има два затворена базена олимпијских димензија, у Футогу и на Спенсу, док их у Србији укупно има три -рекао је Вучевић додавши да је и простор око комплекса такође уређен . - Када је Маја Гојковић била градоначелница Новог Сада 2004. године, било је планирано да се уради базенски комплекс, али није било много воље и Град није имао новца. Од тада је град економски оснажен, довели смо нове инвестиције, Град има веће приходе од пореза на имовину и зараду што је омогућило да финансирамо овакве пројекте. Било би добро да се организују бесплатне школе пливања за децу, да се омогуће и професионални тренинзи, али и рекреативно да се долази у слободним терминима.

Весић је истакао да осим великих државних пројеката, министарсво ради на развоју локалне инфраструктуре како би  квалитет живота грађана био унапређен.

- Реконструишемо 3,2 километра пута, у шта смо уложили 260 милиона динара, а када додамо улице урађене прошле године укупна вредност је око 400 милиона динара. У овом тренутку радимо и друге саобраћајнице у Новом Саду, у шта улажемо додатних 315 милиона динара - истзакао је Весић - Уколико томе додамо и два моста, чија градња је у току, аутопут Београд - Зрењанин - Нови Сад и Фрушкогорски коридор јасно је да захваљујући подршци председника Александра Вучића и премијера Милоша Вучевић министарство има новца да ради и на уређењу локалних путева,јер локалне саоуправе колико год да су економски стабилне и јаке не могу увек самостално да се изборе са изазовима.

Наредне године, како је најавио Весић,  у плану је пројекат који подразуема улаз у Нови Сад из правца аутопута

- На захтев председника Вучића почели смо пројектовање проширења пута Београд - Нови Сад за још по једну саобраћајну траку, док са Покрајинском владом интензивно радимо на брзој саобраћајници Бачка Паланка - Нови Сад - најавио је Весић.

С. Ковач

 

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар