broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Новом Саду отворена изложба „НАСЛЕЂЕ И КРЕАТИВНОСТ” и потписан МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ Ђурић: Плету се ЧЕЛИЧНЕ НИТИ пријатељства (ФОТО)

21.05.2024. 17:20 19:35
Пише:
Извор: Facebook/Milan Đurić

Изложба „Наслеђе и креативност” отворена је ј у присуству истакнутих представника Кине и Србије у Културној станици Еђшег у Новом Саду.

Том приликом потписан је и Меморандум о разумевању и оснивању заједничког Центра за уметничко стваралаштво између Универзитета у Новом Саду, Универзитета Унион у Пекингу и Мреже културних станица у Новом Саду.

О челичном пријатељству два народа и држава говорио је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је као домаћин пожелео добродошлицу истакнутим гостима из Кине. Он је нагласио важност потписивања „Меморандума о разумевању и оснивању заједничког Центра за уметничко стваралаштво“ између новосадског и пекиншког универзитета, као и Мреже културних станица у Новом Саду.

Мрежа културних станица до сада је реализовала десетак пројеката у области културне, биће створени услови за још интензивнију културну размену.

- Имајући у виду да Нови Сад однедавно има свој филмски фестивал који излази на међународну сцену, а да је кинеска кинематографија, као што новосадска публика може да се увери, једна од највећих, али и најквалитетнијих светских кинематографија, верујем да су могућности за сарадњу и у области филмске индустрије велике - објаснио је градоначелник Милан Ђурић. - Очекујемо интензивну сарадњу у области уметничке калиграфије и та уметничка дисциплина, такође повезује културну баштину наше две земље.

Своје обраћање Милан Ђурић закључио је речима председника Си Ђинпинга, током своје prеthodnе посете Србији пре осам година, и цитирао пословицу „Пријатељ је плод времена". Те речи , како је рекао и данас имају велики значај.

Члан Политбироа Централног Комитета Комунистичке партије Кине и генерални секретар комитета Пекинга Јин Ли у свом уводном обраћању осврнуо се на историју Универзитета у Новом Саду и углед коју та високобразовна установа ужива. Истакнути гост из Кине позвао је младе из Србије да посете Кину и Пекинг, као студенти али и туристи, те да пренесу стваралачки и пријатељски дух те земље, те и на тај начин дају допринос челичном пријатељству два народа.


Пред Новосађанима древне кинеске технике

На изложби, која ће бити отворена 24 часа представљени су радови студената Катедре за графичке комуникације Департмана ликовних и примењених уметности Академије уметности Нови Сад и професора и студената Универзитета Унион из Пекинга (Кина), на тему културне баштине и њене савремене интерпретације. Посетиоци ће моћи да виде изузетно вредне уметничке предмете рађене древним кинеским техникама.

Изложба „Наслеђе и креативност” одвија се у заједничкој организацији и под покровитељством Универзитета Унион из Пекинга и Универзитета у Новом Саду, а коорганизатори су Мрежа културних станица и „Асоцијација за образовну размену Србија – Кина”.


- Веома ми је драго да се дружимо у Новом Саду и да смо у прилици да заједно оснивамо заједнички Ценатар зе уметничко стваралаштво, као и да уживамо у уметничким радовима студената и професора два универзитеа - рекао је Јин Ли. - Нови Сад и универзитет у том граду има јаку културну базу и углед у области уметности. Институт Конфучије постоји већ десет година у Новом Саду и драго ми је што видим да је све популарнији.

Јин Ли подсетио је на недавну посету кинеског председника и истакао да оснивање заједнице за зајаденичку будућност представља ново поглавље у историји односа две земље. 

- Кина према најблискијим пријатељима има један изузетан назив као „челични пријатељи“,  слична изрека постоји и на српском језику, да је пријатељ плод времена - објаснио је Ли и истакао да је пријатељство два народа и државе све јаче. - Наш задатак је да спроводимо и реализујемо све договоре које су шефови наших земаља постигли, да унапређујемо односе Кине и Србије за будућност у новој ери и постигнемо још боље резултате. Уметност представља мост комуникације, а Србија и Кина имају дугу историју и ми се данас налазимо на путу за модернизацију и обнову. Два Универзитета заједно су основала Центра за уметничко стваралаштво, што ће унапредити културну размену између две земље и продубити сарадњу у образовању, па да заједно испишемо странице напретка цивилизације наше две земље и дамо свој допринос  дати свој допринос стваралаштву на светској сцени.

 

Осим градоначелника Милана Ђурића и члана Политбироа централног комитета комунистичке партије Кине и генералног секретара комитета Пекинга Јин Лиа, отварању изложбе, између осталих су присуствовали и амбасадор НР Кине у Београду Ли Минг и високи гости из Пекинга.


Нови мостови сарадње

- Програмима у оквиру „Недеље кинеске културе“ потврђују да Нови Сад постаје место сусрета и спона око које се плету челичне нити пријатељства  између кинеског и српског народа - истакао је Милан Ђурић и објаснио да је та манифестација резултат сарадње, културне и академске размене између установа културе и академских заједница две земаље.

- Изложба „Наслеђе и креативност” може се посматрати као нови мост сарадње, као потврда разумевања, спремности да учимо једни од других и градимо заједничку будућност, осећајући да нас повезују чврсти и дубоки корени пријатељства које има дугу традицију. Ова поставка има упоришну такчу и ослонац у традицији, у нашем историјском конктексту који нас чини управо оваквима какви јесмо данас, али уједно испитује нове сфере уметничког изражаја путем уметничког дизајна и технологије, као и креативне трансформације естетике, науке и фолклора.


Након отварања Недеље кинеског филма у Културној станици Еђшег, изложба „Наслеђе и креативност” је још један програм културне сарадње НР Кине и Републике Србије који заједно представљају Недељу кинеске културе у Новом Саду.

Ј. Вукашиновић

Аутор:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО, ВИДЕО) Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић дочекао делегацију из Пекинга: ЈОШ ЈЕДАН КУЛТУРНИ МОСТ ИЗМЕЂУ ДВА БРАТСКА НАРОДА

(ВИДЕО, ВИДЕО) Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић дочекао делегацију из Пекинга: ЈОШ ЈЕДАН КУЛТУРНИ МОСТ ИЗМЕЂУ ДВА БРАТСКА НАРОДА

21.05.2024. 11:39 12:13