clear sky
26°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пет година пројекта „На кафи са психологом“

21.05.2024. 14:01 14:14
Пише:
Извор: Промо/ Хемофарм

БЕОГРАД: Хемофарм фондација заједно са партнерима Филозофским факултетом у Београду и Арт комуном Дорћол Платз обележила је 5 година од покретања пројекта „На кафи са психологом“.

Циљ пројекта је да укаже јавности да о менталном здрављу мора да се брине на исти начин као о физичком здрављу и да тегобе у вези са менталним здрављем нису лична слабост, већ здравствени проблем за који постоји решење уколико се на време потражи стручна помоћ.

За пет година организовано је 35 трибина о различитим проблемима менталног здравља и савременог доба на којима је учествовало близу 90 психолога, психотерапеута и психијатара, представника релевантних институција и јавних личности које су се и саме током живота суочиле са проблемима или дилемама. Написано је 40 блогова стручњака, а посебну пажњу јавности привукли су разговори о депресији, емоционалном здрављу, синдрому сагорелости, перименопаузи и менопаузи, предрасудама и стереотипима, менталном здрављу људи у подељеном друштву, утицају пандемије COVID -19 на ментално здравље појединаца и др.

Један од важнијих „лекова“ које човечанство треба да открије јесте и онај којим ће се наше друштво ослободити предрасуда које постоје према болеснима. Стигматизација болесних озбиљно утиче на добробит пацијената, али и њихових породица, због чега су пројекти као што је „На кафи са психологом“ преко потребни јер гласно говоре о ономе о чему се ћути, пружају подршку појединцу и друштву и разбијају предрасуде које су о људима са менталним потешкоћама створиле раније генерације. Хемофарм, као фармацеутски лидер у региону, је преко своје Фондације веома активан у подизању свести друштва о важности очувања менталног здравља и бољег третмана особа са менталним потешкоћама. Нећемо одустати да о менталном здрављу говоримо, јер пут  ка зрелом и здравом друштву води преко едукованог становништва, елиминације стигматизације и дискриминације која је прати“, рекао је Роналд Зелигер, генерални директор Хемофарм групе

Подизање свести о проблемима менталног здравља и њихово приближавање широј публици су приоритети у суочавању са стигмом и стереотипима који их прате. Пројекат “На кафи са психологом” је омогућио да се о питањима менталног здравља отворено разговора и да се на тај начин ове теме ставе у друштвени фокус. Као покретачу бројних иницијатива, Филозофском факултету је важно да буде партнер на овом пројекту и да настави да ради на дестигматизацији менталних проблема и подстицању суочавања са овим питањима у сигурном и подржавајућем окружењу. Пројекат “На кафи са психологом” је најбољи пример јавно - приватног партнерства, стручне подршке, релевантних саговорника, али и истрајности да се на одговоран начин брине о здрављу појединца и друштва у циљу њиховог оздрављења”, изјавио је Данијел Синани, декан Филозофског факултета у Београду.

Овим пројектом смо желели да омогућимо људима који живе са проблемима менталног здравља сазнање да нису сами и истовремено их подстакнемо да о томе како се осећају разговарају са стручњацима. Задатак нас у Хемофарм фондацији и наших партнера је био да радимо на превенцији и охрабримо људе са менталним проблемима на разговор са психологом, који не би требало да буде нешто о чему се ћути или шапуће, већ би требало да буде сасвим природан процес излечења који може да особу која тражи помоћ води до продуктивног живота”, рекла је Сузана Ђорђевић, директорка Хемофарм фондације.

Видео записи са трибина „На кафи са психологом“ бележе милионске прегледе на друштвеним мрежама, а само једна трибина на тему “Депресија – како долази до тог стања и како га превазићи?” на друштвеној мрежи YouTubе има преко 600.000 прегледа, што само говори у прилог потреби да се о менталном здрављу више говори.

Са трибине „На кафи са психологом“ која је била уприличена поводом 5 година пројекта и посвећена теми „Млади под притиском – криза средњих 20-их“ и на којој су говорили Марина Виденовић, научна сарадница Института за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, Ања Станковић из ФИСТ фестивала, Огњен Мићовић, глумац и Драган Илић, психолог и новинар је поручено да је увек модерно бити забринут за младе, као и да је у друштву одувек провејавало питање где иде овај свет са оваквим наследницима али да је сада потребно уложити напор како би друштво у целини изашло из шаблона критике и лицемерне забринутости и пружило системску подршку младима у настојању да креирају бољи свет.  

Следећа трибина „На кафи са психологом“ биће одржана у суботу 8. јуна у оквиру Фестивала менталног здравља у Крагујевцу. Фестивал организује Удружење психолога и студената психологије "Енграм".

(Промо)

Аутор:
Пошаљите коментар