clear sky
11°C
30.09.2024.
Нови Сад
eur
117.084
usd
104.867
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МАНИФЕСТАЦИЈА „НЕШТИНСКИ СОКАЦИ” 18. МАЈА ПРЕДСТАВЉА ВРХУНСКЕ ПРОИЗВОДЕ НЕШТИНА И ВИЗИЋА Фешта нештинског ића и пића

16.05.2024. 13:31 13:52
Пише:
Фото: Промо/Екипа мештана са децом у чишћењу и уређењу села

Први пут ове године, 18. маја одржаће се манифестација Нештински Сокаци, у организацији Удружења „Мој Нештин” и групе мештана ради туристичко-гастрономске промоције села Нештин и Визић.

- Идеја нас неколицине мештана и наших пријатеља из околних градова је била да организујемо изложбу гастрономске и туристичке понуде краја, пре свега Нештина и Визића, и да то учинимо тада када је Нештин најлепши, у пролеће кад цела Фрушка Гора и дунавско приобаље поприми све оне пролећне нијансе - рекао је један од организатора ове манифестације додајући да мештани ових села, који се пре свега баве пољопривредом, отежано функционишу због чињенице да се пут у центар општине одвија преко територије Републике Хрватске, што у складу са царинским и другим прописима значајно ограничава пласман производа пољопривредних газдинстава та два села.

Стога је за села Нештин и Визић веома значајна манифестација „Нештински Сокаци” која ће одржати у суботу 18. маја. Догађај је целодневан, а подељена је у две целине: у 10.00  часова почиње гастрономско-туристичко-културни део, а у 17.00 часова спортско-музички део манифестације.

Гозба од ракије до сира

У гастрономско-туристичко-културном делу манифестације учествоваће преко 20 излагача из Нештина и Визића, који ће изложити своје своје најбоље производе - сиреве, сухомеснате и пчеларске производе, рукотворине домаћица краја, вина и ракије, по којима је Нештин надалеко познат. На пример, ракија дестилерије Шкрбић је завршила на столовима домаћина у Чикагу, Торонту, Кини, Русији - и то у самом Сибиру код пријатеља Јована Шкрбића. Потом сеоска етно кућа Миће Курилића „Гастон” угостила је најзвучнија имена спорта и естраде региона.  

Врсни кувари Ловачких друштава Нештина и Визића спремиће и послужити бесплатан Ловачки паприкаш за све госте манифестације од дивљачи фрушкогорског ловишта - срне и дивље свиње.

Фудбалска утакмица и концерт

У другом спортско-музичком делу дана, фудбалери Нештина ће одиграти редовну превенствену утакмицу са екипом Старог Града из Бачке Паланке. То је утакмица која ће пресудити ко ће бити на самом врху табеле - на пет кола пре краја Стари Град је тренутно други и недостаје му један бод у односу на првопласираног. Међутим, Нештин је четврти и заостаје шест бодова, за Старим Градом. Мештани се надају да ће после ове утакмице заостајати „само три бода”.  

У 20 часова почиње наступ рок евергрин групе „Рајко и живи зид” из Панчева и „Призора” из Новог Сада који ће приредити прави повратак у 70, 80 и 90 године домаћег и иностраног рока.

Споменици културе

Мало је познато, али Нештин је место у коме се налази неколико објеката који су Споменици културе, под заштитом Републике Србије. На пример, чувена Сремска кућа из 1743. године и целокупно имање уз њу су и даље недирнути и оригинални као што су и првобитно изграђени. Исто тако, Храм светих Врачева Козме и Дамјана, који је молитвени објекат Спрске православне цркве,  изграђен још далеке 1756. године и има један од насјтаријих иконостаса у Војводини.  Храм је подигнут не месту на којем је 1750. године, икона Пресвете Богородице, начињена пре тачно три стотина година, почела точити сузе, о чему је тад извештен одмах и хитно сам Павле Ненадовић, тадашњи Митрополит Карловачки. Село је једино место које, осим самог Черевића, има и Римокатоличку Цркву свете Ане која је настала у 19. веку.


Бесплатан превоз из Новог Сада

За посетиоце из Новог Сад, Сремске Каменице и Беочина обезбеђене су додатне ванредне, бесплатне линије ГРАС-а. Ванредна бесплатна линија полази у 10.00 из Новог Сад и вози до Нештина, а из Нештина се враћа у 17.30. Поред тога постојаће и повезница - ванредна, бесплатна линија Нештин - Сусек - Нештин која повезује редовне линије које из Новог Сада возе за Сусек и Луг са поласцима у 11.40 и 14.40 из Новог Сада.


Манифестација ће бити прилика и да се организатори и други мештани постхумно захвале појединим својим суграђанима за допиносе које су дали у спорту, музици, књижевности и уметности. С тим у вези, породицима прерано преминулих Кајице Даничић, Мике Коларског и Сретка Прерадовића уручиће Постухмне захвалнице током утакмице и непосредно пред концерт.

Снежана Милановић

Аутор:
Пошаљите коментар
ОПШТИНСКА ЛИГА БАЧКА ПАЛАНКА Разиграни Нештинци

ОПШТИНСКА ЛИГА БАЧКА ПАЛАНКА Разиграни Нештинци

20.03.2024. 12:27 12:29
МОСТ ОД БАЧКЕ ПАЛАНКЕ ДО НЕШТИНА И ВИЗИЋА СВЕ БЛИЖИ, Спас за мештане „заборављених“ села на видику

МОСТ ОД БАЧКЕ ПАЛАНКЕ ДО НЕШТИНА И ВИЗИЋА СВЕ БЛИЖИ, Спас за мештане „заборављених“ села на видику

11.08.2023. 10:37 10:58
Војни лекари међу Нештинцима

Војни лекари међу Нештинцима

03.10.2022. 10:58 10:59