clear sky
25°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РАНИ РАДОВИ ДС и Лига глуме борце против криминала а хотеле Војводина и Путник продали нарко-босу Дарку Шарићу

12.05.2024. 14:46 15:57
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Нарко бос Дарко Шарић, који је осуђен на 14 година затвора због шверца 5,7 тона кокаина из Колумбије, и којем се суди за више кривичних дела, па и планирање убистава, био је највећи инвеститор у Новом Саду у време док су на власти у граду, Србији и Војводини били Борислав Новаковић и Демократска странка, као и Лига социјалдемократа Војводине, СПО - данашњи ПОКС и ДСС. Шарић је новцем од шверца дроге купио хотел "Војводина", најстарији и најпознатији хотел у Новом Саду. Такође, Шарић је новцем од продаје наркотика купио и хотел "Путник" и чувене ресторане "Сечуан" и "Дунавска оаза". У време успона Шарићевог клана, власт на републичком нивоу чинили су ДС, ДСС, СПО, ЛСВ, а на покрајинском нивоу ЛСВ и ДС су суверено доносили све одлуке пуних 16 година, а на челу Агенције за приватизацију се до 2012. променило 10 директора блиских разним странкама тадашње власти.

Два хотела за мање од 3 милиона евра

Док су ЛСВ и ДС покушавале да створе републику Војводину, Шарићу, у то време једном од највећих трговаца наркотицима у Европи, готово на поклон је дат хотел "Путник". Хотел који је градио архитекта Ђорђе Табаковић за чувеног богаташа Николу Танурџића, за 2,1 милиона евра продат је у фебруару 2009. једној од Шарићевих бочних компанија. Непосредно уочи приватизације хотел је изгорео у подметнутом пожару, а медији су спекулисали да је то урађено како би хотел био купљен за упола мање пара. Такође, шеф нарко картела постао је власник и ресторана „Дунавска оаза“,  „Сечуан“, и бифеа „Венац“.

Месец дана касније Шарић је купио и хотел „Војводина“ у строгом центру Новог Сада, за 136 милиона динара. Зграда хотела изграђена је у 19, веку, власници су били чувени пивар, судија и градоначелник Игнац Хајл, Лазар и Гедеон Дунђерски, а у њему су боравили Лајош Зилахи, Милош Црњански, Лаза Костић и Марко Миљанов.

Заједничке журке и оранице на поклон

Пре куповине новосадских хотела и ресторана, Шарић је 2005. године, док су на власти у Војводини и Србији заједно биле Демократска странка, Демократска странка Србије и ЛСВ, постао и власник и хотела "Патрија” у центру Суботице, „Президента” на Палићу, као и „Бечког ресторана” и диско клуба у Чантавиру. На отварњу реконструисаног хотела „Патрија” се 2008, према писању штампе, појавило готово целокупно политичко руководство и суботичке јавне личности.

Медији су, према изворима из истраге и подацима са суђења наводили да су у рукама Шарићу блиских људи завришли и Агросеме Панонија, Агрокоп, пољопривредна добра Ердевик и Станишић, Банат семе, шећерана из Сремске Митровице, Митросрем, Елнос, Агровојводина, Ипок...

У време успона Шарићевог клана, власт на републичком нивоу чинили су ДСС, ДС, ЛСВ, а на покрајинском нивоу ЛСВ и ДС су суверено доносили све одлуке пуних 16 година

Опрано више од четири милијарде евра

Бројни домаћи и светски медији су у међувремену обелоданили да је Шарић био пети најбогатији нарко-бос на свету. Према подацима до којих је дошла финансијска истрага, он је, како се тврди, уз помоћ људи из света политике и бизниса, створио "машинерију" за прање новца. Основано је више десетина фирми за убацивање новца од кокаина у легалне токове. Кроз приватизацију и куповину хотела, фирми, пољопривредних задруга и добара, тврдила је истрага, опрано је најмање четири милијарде евра.

Је ли вила на Татарском брду била друга Шилерова?

Стручњаци за финансијски криминал с којима смо разговарали истичу да тај огромни новац није зарађен преко ноћи и да новосадски хотели, фирме и пољопривредна добра нису  купљени у једном тренутку, нити се то могло урадити без знања власти.

- Чак и да нису знали да адвокати за Шарића оснивају фирме за 500 евра, које касније прометују милијарде динара, како се нису запитали одакле особи без запослења и занимања новац да сагарди вилу и две куће веће од 1.500 квадрата, на Татарском брду надомак Новог Сада са тениским тереном, травњаком, базеном. То није могуће! Морали су знати, али нису желели да знају. Сетите се Ненада Опачића и "ветерничког клана", који је све до атентата на Ђинђића био кум, брати и пријатељ ДС-а и ЛСВ-а, код кога су ишли на прославе и дружења. Не треба заборавити ни Милета Јерковића, Миладина Сувајџића и многе друге криминалце који су глумили контроверзне бизнисмене. Требало је проверити да ли је Шарићев комплекс био друга Шилерова, и да ли је тамо на роштиљ и пливање долазио неко од носилаца власти – каже пензионисани инспектор новосадске финансијске полиције.

Ивана Марић

Аутор:
Пошаљите коментар