overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ЈАСАН: Тамни облаци се надвијају над Србијом, али ми морамо да будемо спремни да се ведрог духа и снажне воље изборимо с тим

11.05.2024. 09:47 10:05
Пише:
Извор: Printscreen Pink televizija

Милош Вучевић, премијер Србије, говорио је у "Новом јутру", на телевизији Пинк, о актуелним политичким темама, као и о недавној посети председника Сија нашој земљи, али и о Резолуцији којој се Србији на терет ставља да је геноцидна држава.

Одлука премијера Црне Горе није пријатељски гест

Премијер Србије Милош Вучевић говорио је на Пинк телевизији о одлуци Милојка Спајића, из Владе Црне Горе, који је истакао да ће водити проевропску политику и да му није проблем да призна да је у Сребреници био геноцид.

-Као председник Владе Србије бићу нешто суздржанији. Свакако не видимо као пријатељски гест нама најближе државе, мислим историјски и културно, а то је Црна Гора. У Црној Гори живи велики број Срба. Влада Црне Горе води независну политику и немамо права да им говоримо како да раде, али морају да буду свесни да не чине ништа добро у односима Србије и Црне Горе. Напротив. Када неко каже да има поевропску политику, немам ништа против, али не мислим да је европски оптужити трећину свог народа, да су део геноцидног народа. Та резолуција носи политичке и правне консеквенце по целокупни српски народ. Имам потребу да кажем да ми Срби морамо да разумемо бол Бошњака, да се у Сребреници десио стравичан злочин, то је неспорно, као што они морају да разумеју и наш бол за жртве у Братунцу или каква смо страдања претрпели у Другом светском рату, од Јасеновца па до Брода на Дрини. Србија не жели да се закопа у прошлост. Хоћемо да гајимо културу сећања и да разумемо жртве других народа. Та одлука Црне Горе, али и других у региону, показује какав однос имају према Србији и колико су суверени и независни у својим одлукама. Они ће суштински бацити кривицу на најмање трећину становништва Црне Горе, а ако будемо говорили о припадности конфесији онда ће СПЦ бити апсолутно доминантна са преко две трећине грађана Црне Горе. Понављам, не смем да дајем олаке оцене, надам се да је Влада Црне Горе свесна одлуке. 

Интересантно је да није геноцид у неком другом делу света, али је Србија пример за цео свет

-Оно што је говорио председник Вучић, што су неки у Србији оспоравали, чак и исмејавали, говори колико је све било тачно. Професор са Харварда, неко ко је снажно подржао отцепљење БиХ од Југославије, не крије да је циљ да укине Републику Српску. Министар Конаковић је и даље то открио да је следећи циљ тужба. То сви грађани Србије морају да разумеју, да ће тражити ратну одштету против нас, јер смо ми званично у УН починили геноцид. Интересантно је да није геноцид у неком другом делу света, где је десет пута горе, да није геноцид Јасеновац, али да је то што се десило у једној општини пример за цео свет. Тамни облаци се надвијају над Србијом, али ми морамо да будемо спремни да ведрог духа и снажног духа да се изборимо. Наш народ не сме да падне у колективну депресију и самоизолацију. Држава пружа дипломатски отпор резолуцији. Србија је намучила све моћнике да припреме ту Резолуцију. Ви имате једну Србију са седам милиона становника да снажно пружа отпор. Како је то Александар смсилио је за респект. Надам се да ће једном студенти који изучавају политичке науке учити како се држава штити. Напад је на нашу државу и народ, мимо свих правила покушавајудауведу Косову у Савет Европе, а да у УН прогласе да смо ми жигосани каонарод који је починио геноцид. Не они што су нас протерали и што су имали концентрационе логоре. Питам све стручњаке у Србији, који кажу да треба подржати резлуцију, шта ћемо да радимо ако нас поново туже за ратне одштете? Да и тада погнемо главе и да се предамо? Народ и држава морају да изнађу нови српски оптимизам. Обично је ноћ најтамнија пред свитање и верујем да ће сванути светла зора. Не смемо да изгубимо вољу и веру. 

Много корисног смо могли да чујемо од председника Сија

Дотакавши се недавне посете председника Кине, премијер је нагласио да се сви утркују да се виде са председником Сијем, једним од тројице најмоћнијих људи на свету.

-Сви велики светски лидери желе да угосте или да их прими председник Си. Само неки паметњаковићи у Србији сматрају да је то грешка. Оно што сам лично доживео, а био сам у посети Пекингу прошле године, овај пут сам био у ужем формату састанка и чуо како прдседник Си види улогу Србије и председника Вучића. Срце вам буде велико као камион када каже да Србија има јасну препознатљивост у свету, да је слободарска и независна држава, да јој нико не диктира. Рекао сам и Вучићу да је то усмено признање од председника Сија. Много смо корисног могли да видимо и чујемо од Сија како он види даље развоје односа у свет, ми смо прва европска држава која је добила статус да имамо заједницу Србије и Кине за заједничку будућност. То је нештп где вам Кина гарантује да ће бити уз вас и када је добро и када није. Замислите да смо се одрекли Кине, Азије, Африке, Латинске Америке, увели санкције Русима.

Аутор:
Пошаљите коментар