clear sky
20°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СНАЖНА ПОРУКА ВЛАДИКЕ АТАНАСИЈА ИЗ ВЕЛИКЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ Васкршњи пост обнавља човека и његову душу

18.03.2024. 16:14 16:19
Пише:
Извор: РИНА

ПРИЈЕПОЉЕ: Данас је почео Васкршњи пост, па се тим поводом огласио Његово Преосвештенство Епископ Милешевски господин Атанасије.

„Православни хришћани почео је Велики васкршњи часни пост и чујем да је добро почео, да је озбиљно прихваћен од стране православних са нашег простора. Ја им зато захваљујем, честитам на добром почетку и желим да плодови поста буду обилни. За нас православне хришћане пост уопште не представља некакве акробације, мада спољашњем посматрачу може изгледати да је пошћење нека врста повлачења из акције. Напротив, најактивније учешће код правослаавних хришћана пројављује се кроз пошћење, али пошћења на њихов начин, прави начин, хришћански, црквени начин. Хришћани су кроз пост најактивнији учесници свестких догађања. Ми православни хришћани желимо да будемо све време активни учесници живота, да активно учествујемо у животу света, то чинимо као Хришћани. Ми смо Христови. И управо ово време великог, духовног, васкршњег, часног поста, ми обнављамо себе као Хришћани, свој статус обнављамо и утврђујемо пред Богом да би смо били способни да активно стваралачки учествујемо у животу света”, рекао је епископ Атанасије за агенцију РИНА.

Он је нагласио важност овог поста који има за циљ утврђење и утемељење сваког хришћанина понаособ.

„Ето браћо, ми који пратимо живот света и светска догађања баш у ово време када и сама природа около нас себе обнавља, лепше изгледа природа, ми желимо лепше изгледати унутра и бити живљи. То чинимо следујући за Христом, гледамо на Христа који иде на Голготу да сачини судбоносни најкрупнији догађај у историји човечанства. Следе за њим његови ученици, они највернији, ми желимо да им се придружимо, да чујемо оно што Христос говори, да гледамо оно што Христос чини.  За време овог дугог Васкршњег поста ми себе замишљамо и настојимо да духовни начини и стилом нашег живота идемо, такође, са Христом у корак, да се потпуно учинимо његовим ученицима и његовим војницима, војницима љубави Христове. Ми Христови ученици проповедамо љубав и сада у току Васкршњег поста највише читамо из Јеванђеља Христовога, највише се подсећамо на Христове речи. Јуче читасмо његову поруку „Ако ли опростимо људима сагрешења њјихова, опростиће И нама отац наш небески, а ако ли не опростите људима сагрешења њихова, ни отац ваш небески неће вама опростити сагрешења ваша”, нагласио је.

Он је овом приликом рекао да је ово пут који је давно започет, али се сада боље усмеравамо на том Христовом путу.

„Господ нас позива да све чинимо ради Бога, ради оца нашег небеског, не ради себе, него из љубави према оцу небеском ка коме стремимо и из љубави према браћи својој, а то су сви људи овога света, да живимо међу собом као браћа да утихну разорна оруђа.

Све оно што је најчовечније треба поново да оживи у души свакога човека и као што сунце изазива својим сјајем, својом топлотом, да природа која нас окружује поново да из себе живот, тако у току поста читајући свето Јеванђеље и уздржавајући се од оног негативног поривима људске природе, подстичући оно што је најплеменитије обнављамо прво себе и бивамо активни учесници у животу света.

Тако да овај Васкршњи пост има задатак да потпуно обнови човечанство. Резултат Васкрс као што ћемо обележавати Васкрс као велики празник, тако желим да згрнемо плодове нашег подвига Великог поста. И зато се радујем, поново истичем што на нашем простору веома је озбиљно почео овај васкршњи пост и прихваћен пуним срцем, те да нам плодови овог поста заиста буду показатељ личног васкрсења душе и духа и тела кроз његово здраво живљење свакоме човеку који се овог поста придржава. Најпотпунији, најздравији, најсветији начин живљења јесте у овоме посту и зато је резултат Васкрсење” закључио је Еписком милешевски Атанасије.

(РИНА)

Аутор:
Пошаљите коментар