overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) ДРАЖЕНЕ, ДА ЛИ СИ ТИ СРБИН? Чувени кошаркаш усред рата добио незгодно питање! Водитељ се успаничио, Петровићев одговор се ПАМТИ!

14.03.2024. 13:00 13:08
Пише:
Извор: Youtube printscreen/ MJ23 His Airness Forever

Дражен Петровић био је један од највећих кошаркаша у историји југословенске, хрватске и европске кошарке, а његов трагичан крај и погибија 1993. године у саобраћајној несрећи у Немачкој  заувек је оставила дилему шта је све још могао да постигне.

У том тренутку, он је био у напону снаге, био је лидер хрватске репрезентације која је годину раније играла финале Олимпијских игара у Барселони против "Дрим тима", на свом првом великом самосталном такмичењу. Уз то, био је и бек Њу Џерси Нетса и уз Влада Дивца, Александра Волкова, Шарунаса Марчуљониса и друге отварао врата Америке и другим европским асовима.

У репрезентацији Југославије дебитовао је на великом турниру чак девет година раније, на Олимпијским играма у Лос Анђелесу и чак седам година је освајао најсјајније медаље у плавом дресу, поставши један од највећих југословенских асова икад. Када се земља распала, он је постао капитен Хрватске и у тим ратним временима чак и јавно био упитан да каже да ли је Србин или Хрват.

Рођен од оца Јована Петровића из Херцеговине, иначе припадника служби безбедности, и мајке Бисерке Микуландре, библиотекарке из околине Шибеника, Дражен је са очеве стране био рођак и српске и светске легенде Дејана Бодироге, такође једног од највећих европских играча у историји.

У једној емисији током рата, гледалац је у програму уживо поставио Дражену то питање:

- "Добро вече, поздрављам и вас и вашег госта у студију. Хтео бих једно питање Дражену да поставим, стално се чује у медијима да је Дражен Петровић Србин, па ме интересира...", обратио се он водитељу са тада уобичајеном цигаретом у студију.

"Немојте, ово није политичка емисија. Шта ти играш Дражене, бека? Он је српски бек могуће, али није само Србин...", узвратио је водитељ придигавши се са столице, а Дражен се насмејао, мада му је било видно непријатно.

Водитељ је покушавао да прекине непријатну ситуацију, али му, најблаже речено, није ишло најбоље: "Немојте, молим вас, можете ли молим вас нешто питати о... Како један Србин може тако добро да игра? Па није он Србин, па зато не игра тако добро. Нису сви Петровићи Срби", некако се зауставио водитељ.

Потом је погледао Дражена, који је одговорио: "Нема проблема, може се и на то питање одговорити", рекао је Дражен. "Родом сам из Шибеника, мајка је из Билица крај Шибеника, отац из Херцеговине, Загоре", додао је он у снимку који је остао сачуван на Јутјубу.

Тешка времена у којима су Дражен и асови његове генерације били кошаркашке звезде и амбијент у којем су овакви разговори били вођени у програму уживо, остављају заиста веома мучан утисак и са толико деценија дистанце. Задирање у нечију интиму и испитивање за крвна зрнца Дражена Петровића и његових родитеља "у етру" очигледно је некима било сасвим логично, као и стављање кошаркаша у ситуацију да се изјашњава као на испитивању о нечему што је сасвим лична ствар.

Прошле су деценије, а његов рођени брат, такође легендарни кошаркаш и тренер Ацо Петровић говорио је у много релаксиранијем друштвеном амбијенту да је Дражену све било јасно и да му је хрватски национални тим био све.

"Он је био лидер не само кошарке него и спортски лидер Хрватске. Знате, тада је цела Југославија гледала на коју ће се страну одредити Дражен. Јер, немам шта да кријем, ми смо из мешаног брака, иако је отац Јоле из Загоре крај Требиња у Херцеговини, а мама из Билица у Шибенику. Тата је цело школовање и радни век провео у Хрватској. Али кад се распадала држава, сви су гледали шта ће Дражен. А он је својим доласком пред УН дао поруку свима 'Ја сам ту и за мене је хрватска репрезентација све'. Увек је с поносом причао о 1992. години", испричао је Ацо Петровић за ХРТ.

(Курир спорт / Мондо)

 

Аутор:
Пошаљите коментар