Брзе мекике са јогуртом готове док трепнеш: Рецепт за мекано и ваздушасто тесто које свима успева
Брз и укусан доручак који ће обожавати цела породица
Мекике воле сви – и стари и млади, а ево како да их направите брзо и лако.
Састојци:
180 г јогурта
2 јајета
1 кашичица соли
1/2 кашичице прашка за пециво
400 г брашна
У одговарајућу посуду усути јогурт, додати јаја и размутити ручном жицом за мућење. Додати прашак за пециво, посолити и измешати. Постепено додавати брашно и замесити мекше тесто.
Тесто развити оклагијом на побрашњеној радној површини и исећи на комаде жељене величине (коцке, правоугаонике – по жељи).
Пржити на загрејаном уљу док не порумене са обе стране (уље добро загрејати, па, када спуштите мекике, смањите температуру како би се лепо испржиле и како не би гореле). Готове мекике одлагати на кухињски папир како би се оцедио вишак масноће.
Мекике сервирати и послужити.
САВЕТИ:
Испржене и прохлађене мекике можете посути шећером у праху, мазати их кремом, џемом, или пак послужити као слану варијанту-уз кајмак, сир, ајвар, пршуту – по сопственом избору. Пријатно!
(Крстарица)