broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ УЖИВО ИЗ МИНХЕНА: Боримо се да људима у Србији пут прође поред куће! У глави нам је увек 2027. (ФОТО)

16.02.2024. 18:53 19:39
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Председник Србије Александар Вучић обраћа се из Минхена, где учествује на 60. Минхенском безбедносном форуму.

Вучић је током дана у Минхену имао низ важних састанака. Састао се са председавајућом у Већу министара Босне и Херцеговине Борјаном Кришто, председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, европским комесаром за буџетска питања Јоханесом Ханом, министром спољних послова Уједињеног Краљевства Дејвидом Камероном и председницом ЕБРД Одил Франсоа Рено Басо.

Честитам свима у Србији празник. Сретење смо обележили на достојанствен начин, поручио је председник Србије.

Како је додао, у Минхену је било много важних састанака - од Камерона и Пича, преко Хана, случајан и дужи него што је мислио са Фон дер Лајен, па људима из Европске банке за обнову и развој.

Овде је главна вест смрт Алексеја Наваљнија, казао је Вучић у обраћању уживо.


Ако се власт у Београду не формира до крајњег рока, биће нови избори

Неће било чија политичка воља да руши институције Србије и да руши законе наше земље, ако будемо имали нове изборе у Београду, а чекаће се до 2, 3. марта, када је крајњи рок за формирање градске скупштине, онда постоји рок од 45 до 60 дана за одржавање избора, поручио је председник Србије Александар Вучић.

У складу са тим, дакле, у периоду од 18. априла до не знам ког маја, или ће неко да изабере председника Скупштине, па да се добије још месец дана, па да буде до краја маја или почетка јуна да се одрже избори, рекао је председник Србије новинарима у Минхену.

Он је подсетио да су то законски рокови.

И неће било чија политичка воља да руши институције Србије и да руши законе наше земље, зато што су они помислили да су много паметни, да себе назову моралнима, а колико су морални, нећу вечерас да коментаришем, додао је председник.

Вучић је одговарајући на питање да ли је неко од европских званичника поменуо изборе у Србији, рекао да су му честитали.


Поподне смо имали углавном економске теме. Разговарали смо са инвеститорима и људима из немачке Владе. Да људи знају, шта год да радимо, у главни нам је 2027. и ЕКСПО, казао је.

Ми смо пета земља по висини сарадње са Европском банком за развој. Ту вам је камата увек најнижа. Не можете да добијете јефтинији новац. Борио сам се за локалне путеве, али то од њих нисмо добили. Можемо да добијемо новац од арапских пријатеља, али је једноставније од ЕБРД, навео је Вучић.

Да људима, како је додао, „испред куће изградимо пут".

Све морамо да обезбедимо, а да јавни дуг не пређе 52 одсто какав је данас, казао је.

Према његовим речима, ЕБРД воли да ради са Србијом и да с нама нема проблема, јер Србија с лакоћом враћа дуг.


Нико није срећан због онога што је Приштина урадила

Чак је и Велика Британија оштро реаговала по питању потеза Приштине о укидању динара, нико није срећан због онога што Приштина ради, али ја нисам од оних који би саопштавао велике вести док не будемо могли да покажемо нешто нашем народу да смо успели да урадимо, а новац народу морамо некако да дамо, казао је Вучић.


Сад је наша трка за раст. Зато улажемо у инфраструктурне пројекте, доводимо инвеститоре, улажемо у вештачку интелигенцију, казао је Вучић.

Са Камероном је причао о ситуацији на КиМ, а сутра ће с Борељом.

 

То нам је била једна од најважнијих тема. Са Британцима је био добар, коректан разговор. КиМ, регион, наши билатерални, посебно економски односи. Увек размишљамо о КиМ, али и о економским темама, навео је председник Србије.

Према његовим речима, оваква места су добра, јер је могуће видети се са 10-15-20 људи дневно.

Дневник/Тањуг/Курир

Аутор:
Пошаљите коментар
ВУЧИЋ У МИНХЕНУ СА ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВОМ Још једном сам поновио чврсту опредељеност Србије за наставак свог европског пута! (ФОТО)

ВУЧИЋ У МИНХЕНУ СА ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВОМ Још једном сам поновио чврсту опредељеност Србије за наставак свог европског пута! (ФОТО)

16.02.2024. 14:12 14:17