overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТЕШКА ТРАГЕДИЈА Нишлијка родила ЗДРАВУ БЕБУ, која је само пет дана касније ПОЖУТЕЛА, а затим и ПРЕМИНУЛА од тешке ИНФЕКЦИЈЕ ПЛУЋА Лекари у шоку, формирана и комисија

02.02.2024. 19:58 20:22
Пише:
Извор: pixabay.com

Марија Перић, прворотка из Ниша, породила се 19. јануара у УКЦ Ниш, а беба је добила оцену 9. Само 5 дана касније, дете умире од тешке инфекције плућа, након што се према речима лекара, загрцнула током дохране.

Марија и даље није сигурна шта се тачно догодило и како је до инфекције дошло, а како каже за Телеграф, у шоку су и лекари, али и цела њена породица.

- Све је било у најбољем реду, трудноћа је протекла сјајно, једино сам мало више лежала јер сам имала скраћен грлић материце, али ништа није указивало ни на какав ризик. Порођај је протекао у најбољем реду, што се тога тиче, имам позитивно мишљење, казала је Марија.

Након 18 сати, породиљи доносе бебу, те са мајком проводи цео дан. Ипак, убрзо долази до прве компликације, али Марија каже да ни тада није била уплашена, као и да су лекари уверавали да ће све бити у реду.

Мало је пожутела и однели су је на фототерапију. Ја нисам мислила да је то нешто забрињавајуће, све је било у реду само је била мало жута. Нисам се плашила уопште, већ сам мислила да је боље да се све провери док смо ту, него да нас пусте кући, присећа се несрећна млада жена.

 

Формирана комисију за утврђивање чињеница о смрти детета

Поводом смрти бебе старе пет дана у Универзитетском Клиничком центру Ниш, управа УКЦ-а је формирала Комисију за унутрашњи стручни надзор за утврђивање чињеница о овом случају.

"Управа нишког Универзитетског клиничког центра, одмах по добијању сазнања о наведеном догађају, заједно са надлежним службама, формирала је Комисију за унутрашњи стручни надзор, која ће детаљно испитати хронолошки след догађаја и утврдити све чињенице, након чега ће, наравно, о свему томе породица бити обавештена", речено је Танјугу у УКЦ Ниш.

Како су prеthodno јавили београдски медији, беба рођена 19. јануара преминула је пет дана касније, 24. јануара, након тешке инфекције плућа.


Након 12 сати проведених на терапији, доктори јој сапштавају да ће бити неопходно да остане још, а онда сазнаје да се беба приликом дохране загрцнула и помодрела. Ипак, лекари смирују породиљу и говоре јој да се то дешава, да не треба да брине и да је у питању сасвим нормална ситуација.

То ми је саопштено ујутру у 11, вероватно су је пре тога хранили, а увече је већ добила температуру, тад су је већ послали на Дечију клинику, а после 24 сата беба је преминула. Престала је да реагује на терапију јер је инфекција била врло јака. Послата је тамо са причом да ће све бити у реду, да тамо имају много боље терапије и да ће је задржати три дана. Ништа ми није речено што би ме уплашило или да бих помислила да ће се оваква трагедија десити, наводи Марија за Телеграф.

Појашњава да јој је речено да је млеко доспело у бебина плућа, те је дошло до врло тешке инфекције која је на крају узроковала смрт новорођенчета.

Нишлијка и даље не може да се опорави од шока и бола. Ипак, нада се да ће пронаћи одговор како је до трагедије дошло. Разговарала је са многим лекарима и гинеколозима, међутим, ни они немају објашњење. Како каже, за сада јој не преостаје ништа друго већ да чека резултате обдукције који ће појаснити целу ситуацију.

Из кабинета директора Универзитетског Клиничког центра у Нишу за Телеграф потрђују да је формирана Комисија за унутрашњи надзор, те да ће испитати редослед догађаја и утврдити чињенице.

Дневник/Телеграф (Јелена Стефановић)

Аутор:
Пошаљите коментар
ЧЕТИРИ БЕБЕ У БЕОГРАДУ ПРЕМИНУЛЕ ОД ВЕЛИКОГ КАШЉА; Једно дете НА РЕСПИРАТОРУ; Лекари кажу: ВАКЦИНИШИТЕ ДЕЦУ

ЧЕТИРИ БЕБЕ У БЕОГРАДУ ПРЕМИНУЛЕ ОД ВЕЛИКОГ КАШЉА; Једно дете НА РЕСПИРАТОРУ; Лекари кажу: ВАКЦИНИШИТЕ ДЕЦУ

31.01.2024. 09:16 09:38