clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈУБИЛАРНИ БРОЈ ФАНЗИНА ДРУШТВА ЉУБИТЕЉА ФАНТАСТИКЕ Емитор 500

22.12.2023. 11:43 11:51
Пише:
Фото: Emitor, naslovna

Недавно је из штампе изашао и у руке љубитеља стигао „Емитор“ број 500, којим су крунисане 43 године излажења овог гласила Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“ из Београда; оваква дуговечност фанзина није забележена на просторима Србије, бивше Југославије, Европе а, сва је прилика, ни на остатку земаљске кугле!

Први број „Емитора“ појавио се децембра 1981. као билтен Друштва, основаног у априлу исте године; уредник броја био је Слободан Кнежевић.

На 36 страна изнесени су разлози за оснивање асоцијације и одабир имена, односно штампани Статут, есеји о научној фантастици, прикази актуелних филмова, конкурс за научнофантастичну причу као и две СФ приче из пера Радмила Анђелковића и Дамира Јоке. Друштво је, као и сваки „фан клуб“, пратило дешавања у научној фантастици у свету и на домаћем терену, али је имало и веће амбиције – да окупи ретке домаће ауторе овог жанра, те да помогне у стасавању нових писаца. Због тога је одмах расписан интерни конкурс за научнофантастичну причу и приче које су добиле највише гласова објављиване су на страницама „Емитора“. Ма како ова помоћ изгледа мала уродила је плодом и Друштво је, заједно са „Емитором“, постало „база“ читаве генерације домаћих писаца научне фантастике, од којих су многи и данас активни.

У следећим годинама „Емитор“ је мењао свој изглед (шапилографија, фотокопија, дигитална штампа), уреднике, обим и ритам излажења, теме којима се бавио и начине на које се њима бавио – од превода страних публицистичких и теоријских текстова, домаћих стручних радова до исечака из штампе. Једнако су били заступљени литературе и филм и стрип а касније компјутерске и друге игрице. „Емитор“ је континуирано доносио нове приче домаћих аутора а већ током 1990-тих и њихове целокупне збирке или романе, раме уз раме са преводима прича па и романа из текуће светске жанровске продукције. Уз научну фантастику у „Емитору“ су се „шверцовали“ и хорор односно епска фантастика а њихова је све већа популарност била разлог да се и назив Друштва промени у Друштво љубитеља фантастике; ипак, име Лазара Комарчића (1839 – 1909), писца првог српског научнофантастичног романа „Једна угашена звезда“ (1902), није мењано.

Коначно, после 43 године излажења, на ред је дошло и објављивање јубиларног 500. броја „Емитора“; реч је о књизи са 272 стране, са пластифицираним корицама и насловном илустрацијом прослављеног стрип аутора Алексе Гајића. Садржај је, пак, мешавина свечарског погледа у прошлост Друштва и скице текућег стања у светској и домаћој жанровској фантастици. Први сегмент броја чине приче проверених фантастичара и оних који тек ступају на литерарну сцену; сваки од аутора (Адријан Сарајлија, Горан Скробоња, Зоран Нешковић, Милош Петрик, Бошко Мартиновић, Милан Пеца Поповић и Павле Зелић) доноси своју тематику и своју поетику потврђујући живост и богатство жанроске сцене што је залог за њен опстанак и развој. У теоријском делу аутори (Ратко Радуновић, Александар Манић) промишљају жанровске 1950-те и 1960-те и оставштину коју су пренели у наредне деценије те њихов ођек који стиже и до наших дана. Милош Јоцић, Тијана Тропин и Илија Бакић анализирају дела Пекића, Губаша и Стерлина док Горан Скробоња у ауторефлексивном огледу „Превођење као усуд“ сугестивно пише о својој вишедеценијској авантури превођења књига.

Свечарски сегмент „Емитора 500“ чине два прилога Миодрага Миће Миловановића: „Програми Друштва „Лазар Комарчић“ од оснивања до данас“ на пуних 100 страна садржи попис свих (или готово свих) трибина одржаних у Друштву, неретко илустрованих и фотографијама са тих догађања; знатижељник ће бити фасциниран мноштвом тема о којима се информисало и расправљало, од оних које су се тицале текућих дешавања (нових књига, филмова, стрипова, игрица...) до оних које су задирале у темељна питања промишљања жанра, односа науке и уметности, глобалне будућности људске врсте... Чланак „Интерни конкурси Друштва у осамдесетим“ прилика је да се, кроз пописе радова који су били у конкуренцији и њихових пласмана, прати развој појединих аутора односно заступљеност одређених тема у причама.

Илија Бакић

Аутор:
Пошаљите коментар
Критика - Илија Бакић: Четири реке извиру у рају и ине пловидбе

Критика - Илија Бакић: Четири реке извиру у рају и ине пловидбе

29.04.2019. 18:02 18:04
Ишчекујући синтетичке љубавнике: Роботи- научна фантастика која је почела

Ишчекујући синтетичке љубавнике: Роботи- научна фантастика која је почела

25.09.2022. 12:36 12:41
Научна фантастика 2017 – 2018:Свемир је постао нова „дивља (коначна) граница“

Научна фантастика 2017 – 2018:Свемир је постао нова „дивља (коначна) граница“

14.01.2018. 10:02 10:06