light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИЗРАЕЛСКО-ПАЛЕСТИНСКИ КРВАВИ СУКОБ Број убијених Палестинаца премашио 9.000; Хамас држи 242 таоца, Израел уништава тунеле у Гази

02.11.2023. 13:56 14:06
Пише:
Извор: Tanjug (Fadi Majed via AP)

Рат Израела и Хамаса ушао је у 27. дан.  Министарство здравља у Гази, која је под управом Хамаса, саопштило је данас да је више од 9.000 Палестинаца убијено у нападима Израела на Појас Газе од 7. октобра.

Доктор Ашраф ал-Кудра, портпарол Министарства, рекао је да је 9.061 особа убијена у Гази, укључујући 3.760 млађих од 18 година, пренео је АП. Више од 32.000 особа је повређено, навело је Министарство. На израелској страни убијено је више од 1.400 људи, а огромну већину цивила Хамас је убио у нападу на Израел 7. октобра. Израелска војска (ИДФ) саопштила да су се копнене снаге и тенкови током ноћи сукобили са трупама Хамаса у северном Појасу Газе, и да је убијено десетине милитаната.

У саопштењу ИДФ наводи се да су трупе пешадијске бригаде Голани водиле „дуготрајне битке” против милитаната Хамаса који су испаљивали пројектиле, активирали експлозивне направе и бацали гранате на израелске снаге. ИДФ је саопштила да наставила да напада локације Хамаса у Појасу Газе, укључујући објекте за производњу и складиштење оружја, позиције за лансирање противтенковских пројектила и беспилотних летелица.

Израелски инжењери уништавају тунела Хамаса у Гази

Израелски војни инжењери започињу опсежну операцију уништавања тунела Хамаса у областима Појаса Газе, који су под контролом Израела од почетка копнене офанзиве, преноси сајт Вала. Они користе различите врсте робота и експлозивних направа да униште тунеле, дигну у ваздух све замке које је поставио Хамас и убију терористе, наводи се у извештају, пренео је „Тајмс оф Израел”. „Урушићемо улазе и тунеле...То ће постати зона смрти. Погрешили су, изабрали су да буду на месту одакле не могу да побегну. Они ће умрети у тунелима”, рекао је за Валу виши официр Јужне команде. У извештају се наводи да су израелске трупе већ уништиле око 100 тунела, не рачунајући оне погођене у ваздушним нападима. Бивши заменик начелника штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Јаир Голан рекао је да „ни под којим околностима” војници ИДФ не би смели и неће улазити у Хамасове терористичке тунеле. У интервјуу за Војни радио, он је казао да би била велика грешка ући у тунеле у којима се Хамас крије и чека. „Мудрост је пронаћи улазе и запечатити их или димом натерати непријатеља да изађе”, истакао је Голан.

Израел: Хамас у Појасу Газе држи 242 таоца

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари саопштио је да израелска војска до сада обавестила породице 242 таоца да њихове најближе држе милитанти Хамаса у Појасу Газе. Он је навео да тај број није коначан, и да војска истражује нове информације. Хамас је саопштио да таоце држи широм Газе, укључујући и тунеле.

Прошле недеље су навели да је најмање 50 талаца убијено у израелским ваздушним нападима, преноси Би-Би-Си уз напомеу да те податке није могао да провери. Хамас је јуче саопштио да је седам талаца убијено у ваздушном нападу на избеглички камп Џабалија.

 

Преговори да лидери Хамаса напусте Газу у замену за таоце

Израел преговара о могућности да дозволи лидерима палестинског покрета Хамас, укључујући његово милитантно крило, да слободно напусте Појас Газе у замену за ослобађање свих талаца, објавио је израелски лист „Једиот ахронот”. Како је наведено, ликвидација имовине Хамаса и његове инфраструктуре у Појасу Газе може потрајати годинама и довести до великих губитака. Због тога у Израелу и у међународној заједници круже идеје да се скрати тај процес и што пре постигне предаја Хамаса у Појасу Газе, истиче лист. Наводи да се због тога разматра могућност да лидери и припадници војног крила Хамаса буду евакуисани из Појаса Газе уз сагласност Израела, у замену за ослобађање свих талаца. Лист пише да такав приступ истовремено неће дозволити постизање неких од ратних циљева које наводи израелско руководство, као што је, на пример, искорењивање активности хиљада Хамасових припадника и уништење војне инфраструктуре те групе са свим тунелима, бункерима и фабрикама ракета.

(Дневник, Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар
ИЗРАЕЛЦИ УБИЛИ ЈЕДНОГ ОД ВОЂА ХАМАСА Подземни тунели се урушили, повукли и зграде за собом (ВИДЕО)

ИЗРАЕЛЦИ УБИЛИ ЈЕДНОГ ОД ВОЂА ХАМАСА Подземни тунели се урушили, повукли и зграде за собом (ВИДЕО)

31.10.2023. 20:13 20:28
ХАМАС РАКЕТНИМ УДАРИМА ПО ИЗРАЕЛСКИМ “ПАНТЕРИМА”: Конвој оклопних возила ИДФ упао у заседу источно од Газе (ВИДЕО)

ХАМАС РАКЕТНИМ УДАРИМА ПО ИЗРАЕЛСКИМ “ПАНТЕРИМА”: Конвој оклопних возила ИДФ упао у заседу источно од Газе (ВИДЕО)

30.10.2023. 06:43 06:50
ИЗРАЕЛ У ТОТАЛНОЈ ОФАНЗИВИ НА ГАЗУ Нетанијаху: Почела 2. фаза рата против Хамаса, ЦИЉ ПОБЕДИТИ 'НЕПРИЈАТЕЉА УБИЦУ'

ИЗРАЕЛ У ТОТАЛНОЈ ОФАНЗИВИ НА ГАЗУ Нетанијаху: Почела 2. фаза рата против Хамаса, ЦИЉ ПОБЕДИТИ 'НЕПРИЈАТЕЉА УБИЦУ'

28.10.2023. 20:31 09:02