broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОГНОЗА МАРКА ЧУБРИЛА Предстоји нам временски ролеркостер: Спремите кратке рукаве, кишобран, ветровку и зимску јакну, а ЕВО КАДА НАМ СТИЖЕ ПРАВА ЈЕСЕН

30.10.2023. 13:29 13:38
Пише:
Извор: pixabay.com/printscreen

Од среде доћи ће до премештања хладног фронта који ће донети падавине, могући су и грмљавински пљускови, а биће врло ветровито, прогнозира метеоролог-аматер, професор Марко Чубрило.

Како је објавио на свом Фејсбук профилу средином недеље биће суво и мало свежије, у петак поново врло топло, али после подне уз нове падавине. Први дан викенда биће сув, а у недељу нова киша које ће повремено бити и од недеље.

До око 3. новембра биће релативно топло, затим постепено, а после 7. новембра осетније захлађење.

„Данас мало до умерано облачно, углавном суво и врло топло. После подне на западу Хрватске и дуж северног Јадрана повремена киша и пљускови. Ове падавине су последица приближавања хладног фронта који ће већ сутра пре подме запдном делу региона, северном и средњем Јадрану донети кишу и могуће грмљавинске пљускове, који ће се затим у току после поднева премештати даље на југоисток те би до уторка касно увече у ослабљеној форми стигли и до југоистока Србије. Падавине ће бити врло неуједначане јер ће највећи део њих бити пљусковитог карактера. Због необично топлог времена у амтосфери и даље има сасвим довољно енергије за јаче кумулонимбусне развоје уз грмљавину, јак пљусак и појаву града. Биће ветровито, испред фронта дуваће јак, повремено и врло јак до олујан јужни ветар, који ће у зони фронта окренути на пролазно јак и олујан северозападни смер. Сутра максимуми од око +14 на северозападу Хрватске до око +26 понегде на југоистоку Србије”, наводи Чубрило.

Како пише, среда и четвртак доносе мирнију атмосферу, ноћи прохладне, понегде уз маглу, током дана мало свежије али и даље изнад просека за почетак новембра. Минимуми од +4 до +12 степени Целзијуса, а макисмуми до +13 до +19 у среду и од +16 до +23 у четвртак.

„Петак поново необично топао уз јаче погоршање времена у току дана које ће прво захватити западне и северозападне, а у ноћи ка суботи и југоисточне пределе региона. Поново ће бити кише, грмљавинских пљускова, а локално може бити и града. Ветар јужни, у зони фронта олујан, западни. Дневни максимум у петак на истоку региона и до +26 степени Целзијуса, после подне свугде свежије”, истиче Чурбило.

Први дан викенда, по Чубриловој прогнози, биће сув и пријатан уз максимуме од +14 до +18 степени Целзијуса, док се у недељу после подне очекује ново погоршање уз кишу и пљускове које ће нас пратити и почетком следеће недеље.

„До око 7. новембра биће релативно топло, али уз постепен пад температуре ваздуха, док се после тог датума симулира измнена синоптике уз грађење антициклона у ширем простору Велике Британије, западне Европе и Скандинавије, што ка нама покренуло северно струјање уз осетније захлађење и повремене падавине, тако да би од 7. новембра требала наступити права јесен уз максимуме оод +5 до +12 степени Целзијус и снежене падавине у вишим планинама”, указује Марко Чубрило.

Аутор:
Пошаљите коментар
МЕТЕОРОЛОГ МАРКО ЧУБРИЛО: Чему да се надамо до краја месеца ПОЧЕТКОМ НЕДЕЉЕ ТОПЛО, од среде ОБИЛНИЈЕ КИШЕ и ПЉУСКОВИ (ФОТО)

МЕТЕОРОЛОГ МАРКО ЧУБРИЛО: Чему да се надамо до краја месеца ПОЧЕТКОМ НЕДЕЉЕ ТОПЛО, од среде ОБИЛНИЈЕ КИШЕ и ПЉУСКОВИ (ФОТО)

22.10.2023. 22:36 10:41
ЧУБРИЛО НАЈАВЉУЈЕ ДА СЕ ЛЕТО ВРАЋА САМО НА КРАТКО Очекује нас једна тропска ноћ, а онда...

ЧУБРИЛО НАЈАВЉУЈЕ ДА СЕ ЛЕТО ВРАЋА САМО НА КРАТКО Очекује нас једна тропска ноћ, а онда...

17.10.2023. 12:25 12:57
ЧУБРИЛО НАЈАВИО ДА ЈОШ НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА ПАКОВАЊЕ ЛЕТЊИХ СТВАРИ Ево до када ће да траје Михољско лето

ЧУБРИЛО НАЈАВИО ДА ЈОШ НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА ПАКОВАЊЕ ЛЕТЊИХ СТВАРИ Ево до када ће да траје Михољско лето

09.10.2023. 14:15 14:57