few clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РУС ФЕХРЕДИНОВ И КАНАЂАНКА ДРАКУЛ ПОБЕДНИЦИ 31. НОВОСАДСКОГ МАРАТОНА Новосадски Рус до личног рекорда

08.10.2023. 16:25 16:39
Пише:
Извор: Дневник (С. Шушњевић)

Рус Рустан Фехрединов и Канађанка Џесика Дракул победници су Новосадског маратона, 31. по реду. Епитет јунака традиционалне спортске манифестације улицама града Новог Сада стекли су у конкуренцији 856 учесника из 20 земаља са свих континената, од предшколске до такмичарске доби у сениорској конкуренцији.

Временске прилике у октобру нису биле наклоњене маратонцима, па је и запаженији резултат изостао. Што се победника Фехрединова тиче, он је задовољно приметио да је за безмало 10 минута поправио свој лични рекорд.

-Ово је мој девети маратон – рекао је Фехрединов, програмер по занимању. – Почео сам да трчим у мом родном граду Петербургу пре десет година, најпре краће деонице, а онда, из године у годину, сам додавао километре до маратонске дужине. У Казахстану сам пре три године трчао 3:13, а у Новом Саду 3:03, како да не будем задовољан. Стаза је идеална за трчање, а пошто сам од прошлог новембра становник Новог Сада, верујем да ћу на следећем маратону успети да се спустим испод три сата.

У женској конкуренцији ни једна од 11 маратонски није успела да истрчи брже од четири сата. Гошћа из Канаде Џесика Дракул је храбро од старта кренула сама усусрет изазовима, јурећи сопствени лични рекорд, који јој овога пута није био достижан.

-Нисам успела да поновим прошлогодишњи мој најбољи резултат, али то није разлог да не будем задовољна трком и победом – рекла је Дракул. – Искрено, очекивала сам значајнију конкуренцију у Новом Саду. Тада би сигурно и резултат био бољи.

РЕЗУЛТАТИ МАРАТОНА: Мушкарци: 1. Рустан Фехрединов (Русија) 3:03:42, 2. Марко Божић (Војска Србије) 3:14:20, 3. Чаба Нађ (Мађарска) 3:26:31. Жене: 1. Џесика Дракул (Канада) 4:01:34, 2. Наташа Обрадовић (Беооград) 4:08:28, 3. Албина Тоболка Тарјан (Нови Сад) 4:33:56.

25 км, мушкарци: 1. Алексаеј Четајев (Русија) 1:32:49, 2. Миливоје Јововић (Војска Србије) 1:34:50, 3. Милош Дајевић (Хајдук мартатон клуб Кула) 1:44:59. Жене: Мирјана Микалачки (Кикинда) 2:08:55, 2. Дарија Виуркова (Русија), 3. Катарина Војиновић (Аустрија).

10 км, мушкарци: Далибор Анђелковић (Речна флотила), 2. Милорад Вукмановић (МУП-ЈЗО), 3. Радован Јовановић (Центар за полицијску обуку). Жене: 1. Наташа Поповић (РВО Војске Србије), 2. Марина Крстић (Војска Србије), 3. Јелена Сарић (Речна флотила).

5 км, мушкарци: 1. Јован Деновић (Трепча, Косовска Митровица), 2. Александар Стајић (Апатин), 3. Ђорђе Папић (Бачка Паланка). Жене: 1. Милица Томашевић (Црвена звезда, Београд), 2. Елвира Тарјан (АРК Фрушка гора, Нови Сад), 3. Сара Стојковић (Војска Србије).

Штафете: 1. Жандармерија, 2. Војна гимназија.

Нордијско ходање 10 км, мушкарци: 1. Дејан Уборњи (Палић, 2. Стојан Роксандић (Војска Србије, жене: Марија Панић (Војска Србије). 5 км, жене: 1. Зое Дороњски (Нови Сад), 2. Софија Константинова (Русија), 3. Драга Доневски (Нови Сад).

Маратонски дан у Новом Сад употпуниле су традиционалне трке школараца, основник и средњих школа у граду. Уместо резултата, оцена да су и ове године у значајнијем броју изостали ученици средњих школа. У том, као и у узрастима основношколаца, честитке заслужују тренери АК Борац са Клисе. Бројношу за пример, резултатима за хвалу, њихови такмичари оплеменили су тај део тркачког програма, док су маратонци увелико тестирали сопствене могућности на дугим стазама.


Мастиловић отворио такмичење

У складу са традицијом и 31. Новосадски маратон одржан је под покровитељством града Новог Сада. Сва јавна предузећа у граду, као и Црвени крст са својим волонтерима, дали су значајан допринос у организацији престижног и у организацији врло захтевног спортског догађаја. Учеснике је у име Града поздравио и спортску срећу у такмичењу пожелео начелник Градске управе за спорт Властимир Мастиловић, који је дао знак за старт маратонске трке.


Посебну атракцију представљала је трка пузећих беба, девојчица и дечака млађих од годину дана. Мада у нешто скромнијем броју отпузали су својих 4,195 метара, привучени позивима мама и тата, бака и дека, који су их на циљу призивали цуцлама, играчкама или флашицама. Било их је седам, четворица дечака и три девојчице и одлуком такмичарске комисије сви су награђени медаљама и прогодним поклонима.

Нису изостале ни трке корњача, маскота Новосадског маратона. Малена корњачица по имену Корни, дечака Лазе Павловића са Лимана убедљиво је победила у конкуренцији седам такмичарски расположених кућних љубимаца у оклопу.

Л.Б-з

Аутор:
Пошаљите коментар
ЗБОГ НОВОСАДСКОГ МАРАТОНА Измењен режим саобраћаја

ЗБОГ НОВОСАДСКОГ МАРАТОНА Измењен режим саобраћаја

06.10.2023. 14:40 14:46