few clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ НАОРУЖАЊА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ „ПАРТНЕР 2023“ Српски војник је раме уз раме са најмоћнијим војскама на свету 27 ДОМАЋИХ НОВИТЕТА

27.09.2023. 08:29 11:13
Пише:
Извор: Instagram/Ministarstvo odbrane

На 11. Међународном сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2023“ који траје до петка, 28. септембра, на Београдском сајму, учествује 154 домаћих и страних излагача, приказано је више од 170 различитих типова крупних средстава наоружања, од којих је 27 група новитета које су развили Војнотехнички институт и групација одбрамбене индустрије у државном власништву, потом и бројно ново наоружање и компоненте српских приватних компанија.

Изложено је више нових противавионских и противдронских система, беспосадних, земаљских и ваздухопловних платформи, као и бројни типови нове муниције побољшаних карактеристика, а велико интересовање посетилаца је за прво јавно приказивање најновијег домаћег артиљеријског система нове генерације Нора Б-52 НГ „перун“, који ће бити нови адут српске одбрамбене индустрије на светском тржишту. Осим тога, престављене су и крстареће ракете домаће пропизводње Вила 1 и 2, које су изузетно значајне јер у таквом формату наша земља није није производила ракете.

Министар одбране Милош Вучевић напоменуо је да је између две манифестације уведено у наоружање 70 нових средстава, од чега су 22 у серијској производњи. Посебно је издвојио модернизовани тенк М 84 АС2, БВП М 80 АБ2, „Гвоздика“, КОТ, „Орао“, нова борбена возила МРАП, „Лазар 3М“, као и нову модуларну аутоматску пушку 6,5 и 7,62 милиметара калибра и нове снајперске пушке, а до краја године се очекује увођење и још 23 нова средства. Међу куриозитетима су унапређене серије верзија фамилија точкаша борбених возила - „Лазара”, „Милоша”, МРАП-а, БоВ-а чија је производња у пуном замаху, као и модернизованог БВП М 80а Б2 и тенка М 84 АС2, којим се Војска Србије увелико опрема.Један од оснивача Међународног сајма наоружања, бивши начелник Управе пешадије Војске Југославије генерал-мајор Милорад Ступар каже за Дневник да веома задовољан како се наша војска представила на Сајму, имајући у виду да се српски народ и држава налазе у изузетно тешким безбедносним изазовима и претњама.

- Ми смо у домену артиљериских јединица постали међународни врх. Најновији разлог за понос Војске Србије је премијерно представљен на Сајму наоружања  - то је самоходна хаубица Нора Б-52 НГ "Перун". Перун је старословенски бог, у хришћанству то је свети Илија. Реч је о модификације „Норе“, и унапређењу неколико ствари, прво око муниције, он уместо 12 граната, има 30 граната који са новом ракетом има домет преко 70 километара. Такође, систем за управљање са ватром је изузетно напредан и доноси могућност брзог отварања ватре – каже генерал Ступар.

Он истиче да је велики напредак остварен када је реч о комплетном опремању војника. Наш војник по изгледу, опремљености и заштити је раме уз раме са НАТО војском, а све то производи домаћа индустрија, додаје генерал Ступар.

- Посебно бих истакао модернизацију тенка М-84АС1, чиме се век тенка продужава и он и даље остаје најубојитије средствокопнене војске. Модернизација се врши и у побољшању оклопне заштите, тзв. експлозивно-реактивном оклопу М19, као и транспортера М80 – каже овај искусни генерал. - Министар Вучевић настоји да поред модернизације уводи и нове савремене системе обуке, а такође се одлучно ради и на подизању стандарда професионалних војника и старешина.

Војни коментатор Владе Радуловић је за „Дневник" казао да се из године у годину све већи број пројеката и излагача представља на Сајму, те да је посебно значајна богата лепеза домаће одбрамбене индустрије.

- Ове године је акценат ствљен на два сегмента. Један се тиче артиљерије, посебно када говоримо о новом адуту српске наменске индустрије – самоходна хаубица Нора Б-52 НГ „перун“ са унапређеним карактеристикама, а други сегмент се односи на беспосадне платформе, лојтеринг муницију али и борбе против дронова и заштиту у сегменту противваздушне одбране  - истакао је Радуловић. - Када говоримо о сложеним борбеним системима, самоходна хаубица „перун“ нове генерације у калибру 155 милиметара, са различитим пројектилима може да дејствује по циљу на даљимана од 32 до 52 километра. Велики искорак је направљен у скраћењу времена преласка из маршевног у борбени, односно ватрени положај. То време сада износи око 60 секунди. Битан је и нови систем управљања ватром и аутоматски пуњач који носи до сада највећи број граната - чак 30.

На Сајму су представљени и други атрактивни пројекти попут борбеног оклопног возила друге генерације „Милош" које омогућава интегрисање различитих борбенх станица.

- Оно што је интересантно је да је повећана његова носивост, која је сада девет тона по погонском мосту, а којих има два. Возило је око 80 центиматара дуже у односу на прву генерацију, што омоугућава да се сместе два додатна члана посаде - казао је Радуловић. 


Улагање важно за оружане снаге али и економију

Великим улагањем у нашу одбрамбену индустрију спроведена је модернизација производних капацитета и створени су предуслови за бржи развој нових производа.

- Овако велике инвестиције су значајне за наше оружане снаге, али и за економу, будући да се наши производи све више траже и заузимају запажено место у свету - нагласио је Радуловић додавши да је управо Нора добар пример тога. - Када говоримо о значају за војску он се огледа и у томе да оружане снаге не зависе од производе из иностранства, већ се може одслонити на споствене производне погоне.

Према Радуловићевим речима не треба заобравити ни економски сегмент. јер уколико држава има добре производе попут норе или тамнаве, већа је потражња купаца из иностранства, и запрва економија земље има бенефт од вега тога.


 

Предстваљене су и борбене платформе са различитим интегрисаним наоружањем, попут троцевног топа у калибру 20 милиметара, односно даљински управљане борбене станице „Кербер". Приказан је и "Лазар 3М" који представља наставак развоја нашег борбеног оклопног возила примарно точакша.

- Сада се може говорити о борбеном оклопном возилу, за које је возило пешадије, јер се иде на интегрисање топа у калибру од 30 милиметара, што даје праву ватрену моћ које такво возило мора да има - објаснио је Радуловић. - У сегменту противваздухопловне одбране, нарочиту пажњу је привукла гусенична платформа, модернизовани тенк М84, на коме је  интегрисна ракетно - атиљеријска купола, односно постављена су два топа калибра 40 милиметара и још по две ракете земља - ваздух. На све то треба додати и различите платформе у сегмењнту вишецевне ракетне артиљерије, по којима је наша земља препозната у свету и нешто што је постало све траженије.

Силвиа Ковач

Аутор:
Пошаљите коментар