clear sky
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РОТА ВИРУС ЈЕ ТЕШКО ИЗБЕЋИ Деца га најтеже подносе; Ево када је неопходна хоспитализација

26.09.2023. 11:21 11:41
Пише:
Извор: Ilustracija Pixabay.com

У природи постоји велики број различитих ротавируса, тачније 9, али ротавирус А изазива болест код људи, док су остали везани за обољевање животиња.

Рота вирус почиње нагло, повишеном температуром, малаксалошћу, повраћањем, обилним воденим столицама и грчевима у стомаку, али код многе деце, на срећу, инфекција прође без великих тегоба.

- Иако имамо једну врсту одговорну за човека, постоји више феротипова због чега оболевамо више пута током живота. Прва инфекција је увек најтежа, а друге су лакше. Конкретно, када се дете роди заштићено је због пасивног пренетог имунитета које је добило од мајке, плус ако мајка доји онда је још боље. Почев од трећег месеца, нарочито од шестог долази прва инфекција. Настаје акутни пролив. Три ствари су битне, пролив, повраћање и повишена температура која је често преко 39 степени. Због овакве клиничке слике дете губи течност, електролите, и ако овакво стање потраје захтева хоспитализацију – каже за Блиц епидемиолог др Небојша Бохуцки, из суботичког Завода за јавно здравље

Вирус је јако чест и заузима водеће место. Када је реч о акутним проливима код деце, одојчади и мале деце, то траје до пет године када дете долази у контакт са новим серотиповима, добија реинфекције, али су оне блаже. Након пете године се више не бележи ово стање иако дете може асимптоматски да оболи.

- Интересантно је што и одрасле особе, старе, након 65 година живота, могу поново да обољевају од рота вирусних инфекција. О овоме се није говорило у прошлости, нити смо ми учили о томе, али примећено је у домовима за старе и у болницама. То је логично, јер су стари давно имали ту инфекцију и имају компромитован ослабљен имуни систем, тако да то изгледа није прича само о деци – објашњава епидемиолог.У свету од пролива умре милион и по деце

Др Бохуцки каже да у свету годишње, када је реч о проливима, умире чак милион и по деце. Разлог је или ванредно стање, рат, или су болнице удаљене, и нажалост, велики број деце премине, а сам ротавирус је крив за неколико стотина хиљада смртних случајева. Реч је о планетарно раширеном патогену који је немогуће избећи!

- Немогуће га је избећи јер је изузетно отпоран. У спољашњој средини може да преживи месецима, јако је незгодан противник. Потом, овог узрочника избацује свако ко је оболео, пре свега деца, и неколико недеља након што се опораве. Значи, дете добије у колективу вирус, има пролив, не иде у вртић или јаслице, затим се врати, али још неколико недеља може да излучује директним контактом – каже др Небојша Бохуцки.

Он истиче да дете на врхунцу болести у једном граму столице може да има од неколико стотина милиона до чак 10 милијарди вируса, а за болест је довољно од 10 до 100 вирусних честица.

Рота на латинском значи точак, и вирус је добио назив због тога што када је први пут откривен електронским микроскопом, вирусне честице су изгледале попут точка. Откривен је 1973. године, другим речима, ово је тема пола века рота вируса.

Вируси се масовно избацују столицом, али проблем је директни контакт и све што особа, дете, додирне рукама, кваке, славине, играчке а деца све додирују и стављају прсте у уста.

- Иако је превенција прање руку и побољшање хигијенских услова, то није донело опадању броја оболелих. Треба се јавити лекару, то је поента! Лекар процењује да ли је за хоспитализацију. Инкубација је јако кратка, до 48 сати. Након истека инкубације дете већ постаје заразно, због тога се лако шири у свим колективима – каже др Бохуцки.

Ако дете не иде у колектив, родитељи или било ко од одраслих особа са којима живи неће оболети, они ће бити асимптоматски оболели јер имају имунитет, међутим, они могу да заразе своју децу у кући.

Увек у хладнијем периоду године расте број оболелих. Почиње јесен и за очекивати је да у новембру и децембру буде максимум и онда ће почети да опада, али се целе године бележе оболели.

- Постоји вакцина. У земљама где се примењује је дошло до смањења броја пре свега хоспитализованих, јер вакцина не може апсолутно да заштити, али чува од најтежег, а то је болничко лечење. Вакцина је орална, жива вакцина је у питању. Укапа се у уста и дете прогута неколико капи, јако је згодна за апликацију. Постоји од 2006. године, чак две врсте. Примењује се у западним земљама, код нас није обавезна, али ако неко жели може да дође до ње. Примењује се у три дозе, у другом, четвртом и шестом месецу се укапа детету у уста и оно је онда заштићено у највећој мери, а ако оболи имаће блажу клиничку слику – закључује наш стручњак др Небојша Бохуцки.

Током ове године регистровано 15 епидемија ентеритиса узрокованих ротавирусом, у којима је оболела 171 особа. Све епидемије су регистроване у предшколским установама.

Период инкубације је од 24 до 72 сата. Период током кога заражени може ширити инфекцију траје непосредно пре почетка болести, током акутне фазе болести и до седам дана након болести, док траје излучивање вируса. Симптоми ротавируса углавном трају од четири до шест дана, а осмог дана од инфекције ротавирус обично не може да се изолује из фецеса.

(Блиц/Дневник)

Аутор:
Пошаљите коментар
Ротавирусом заражено 36 деце у Црној Гори

Ротавирусом заражено 36 деце у Црној Гори

17.08.2019. 11:59 11:59