broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НИНИНЕ КРОФНЕ ЗА ТАТУ ујединиле вернике, бајкере, Роме, младе с пирсингом, тетовиране... КУПОВАЛИ ИХ СВИ, Србија девојчицу наградила НА НАЈЛЕШИ НАЧИН (ФОТО)

19.09.2023. 19:44 20:00
Пише:
Извор: Printscreen/Instagram/krofna_za_tatu

Малу Нину Нинковић (11) из Ветерника,која је крајем јуна, испред једне продавнице почела да продаје крофне како би прикупила новац за свог болесног тату Зорана, бодрила је читава Србија, али и шире.

Људи су долазили са свих страна како би купили ту најслађу крофну на свету, а новац је сакупљен за свега две недеље. Зоран је почетком августа отишао у Москву, у тамошњу клинику на преглед ока. Сада се спрема за други одлазак у Русију, а његова супруга, Нинина мама Наташа, прича какве су прогнозе лекара, као и да ли ће Нина, можда, поново продавати крофне на новосадским улицицама.

Почетком августа боравили смо у Москви, на клиници за коју смо аплицирали. Зоран је боље и ми се надамо да ће тако и да остане. Лекари су рекли да његово стање може да се одржава уз помоћ лекова, али траже да поново дођемо у октобру, ако треба и у децембру, дакле што ћешће. Руси су, иначе, детаљни, траже силне анализе, тако да смо то и урадили. Лечење ће да потраје, да не кажем можда и читав живот, али важно је да он буде добро, каже Наташа за Нову.

У међувремену, Нина је, благо речено, “освојила свет”. Њена мама не може да пронађе речи којима би описала оно што су доживели и шта је њена кћерка постигла.

Нина је… дар од Бога. Учинила је чудо, али она тога није свесна. Она просто нема високо мишљење о себи и по њој је све то нормално. Нина је једна нормална, тиха и нежна девојчица. Мој понос – рекла је Наташа.

Нинковићи нису ни од кога ништа тражили. Малена Нина је поштено продавала своје крофне које је њена мама с љубављу правила.

– Ми смо једни од оних који нису ни молили, ни просили, нити смо ми све ово планирали. Све је дошло спонтано. Тај дечији ум нема ограничења, а одрасли га имају. Долазили су разни људи. Долазили су истетовирани мушкарци, избушени, потом девојке са ноктима од скоро пола метра. Сви они су долазили, месили с нама крофне и плакали. Ромкиње су нам помагале, мотоциклисти из Бањалуке… Ни сама више не знам ко је све био и одакле је долазио. Дигли су се сви градови. Никада више нећу имати ни према коме предрасуде – додаје Наташа.

Посебно ју је дотакло када је један младић замолио Нину да му нешто нацрта, а потом је тај цртеж истетовирао на свом телу.

Нина му је нацртала детелину с четири листа и написала је: “Никада се не предај”. Он је то истетовирао. Шта рећи…, додаје мама Наташа.

Много позитивних и топлих речи, много љубави, али било је и оних негативних коментара, каже Наташа.

Било је коментара у смислу: “Пустите децу да имају детињство”. Ипак, сматрам да не можемо тек тако да их пустимо и да јашу по друштвеним мрежама. Дозволила сам Нини да продаје крофне, када ме је питала. Рекла сам јој: “Можеш, али ограничено, од пет до седам, ако продаш пре, идеш кући”. Показала сам јој како се праве, изашла је на улицу  са осам крофница, продала је све за 15 минута и рекох јој: “Ето, сада имаш за џепарац”. Међутим, поново је почела сутрадан, па сутрадан и онда је Нина у једном тренутку  рекла: “Ајде, мама, сликај мене и крофнице, можда ће неко хтети да купи деци”. Објавила сам у групи “Маме Новосађанке” и написала сам да враћам крофне коме се не свиђају. И то је било то. Од тада, ја више нисам знала шта нас је снашло, признаје Наташа.

Нина је изазвала љубав и срећу код људи, а многи су је даривали поклонима због њене доброте и племенитости.

– У животу нисам осетила такав мир и тишину. Свештеник кој је био у пролазу док смо продавали крофне, био је толико потрешен, гледао је у Нину са сузама у очима. Онда је донио прилог и рекао да ће свим верницима који посјећују цркву разгласити да су код Нине најукусније крофне. Донио јој је торбу за школу, свеске, оловке, ма свашта – каже Наташа.

Нина је кренула у шести разред. Пре неколико дана, била је на свом првом летовању које је добила на поклон.

– Биле смо на мору, Нина је добила то путовање, али и зимовање. Људи је много воле и поштују и једноставно није могла да их одбије. Што се тиче њених крофница, за сада нема потребе за даљим акцијама, али видећемо како ће се даље одвијати ситуација, каже Наташа, пише Нова.

Иначе, Наташа се захвалила свим људима на Инстаграму и обавестила јавност о Зорановом лечењу.

Српска инфо

Аутор:
Пошаљите коментар
Синиша Мали: Држава ће да помогне оцу девојчице која продаје крофне

Синиша Мали: Држава ће да помогне оцу девојчице која продаје крофне

28.06.2023. 10:07 11:45
БРАВО НОВОСАЂАНИ Обелели образ, непрегледан ред за крофне како би Нина скупила новац за лечење оца

БРАВО НОВОСАЂАНИ Обелели образ, непрегледан ред за крофне како би Нина скупила новац за лечење оца

27.06.2023. 19:10 08:52