overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ФИНАЛЕ ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА Српкиње спремне да уједине титуле (19.30)

03.09.2023. 10:21 10:25
Пише:
Извор: ОСС

Све је ишло глатко за одбојкашице Србије на Европском првенству у Белгији до полуфинала са Холанђанкама, када су биле на првом великом тесту и тада су показала од чега су заиста саткане.

Иако нису приказале најбољу игру, успеле су на искуство, квалитет и одлучност да сломе отпор борбених и упорних ривалки и после драме резултатом 3:1 стигле су до шестог финала на шампионатима Старог континента, четвртог узастопног. За титулу ће се Српкиње борити данас од 19.30 часова (РТС, Арена спорт) против Турске и биће то реприза финала из 2019. године када се орила наша химна „Боже, правде“ усред Анкаре. Србија је тада изашла као победник после пет сетова у узаврелој атмосфери на турском тлу, а сада ће имати прилику да понови тај успех и дође до четврте титуле.

Изабранице Ђованија Гвидетија су вицешампионке Европе. На прошлом ЕП Италијанке су их спречиле да узму треће злато у низу, али српска екипа је поново стигла до завршнице како би ту медаљу сребрног сјаја заменила новом, најсјајнијом.


Осигурана осма медаља

Пласманом у финале Србија је обезбедила осму медаљу на европским првенствима. До сада у колекцији има три злата (2011. Београд, 2017. Баку, 2019. Анкара), два сребра (2007. Луксембург, 2021. Београд) и две бронзе (2015. Ротердам, 1951. Париз). Навијачи Србије се надају да ће осма бити најсјајнија, чиме би се наша селекција одвојила од Италије и постала друга најуспешнија на ЕП после неприкосновених Рускиња (19 титула – 13 као Совјетски Савез). 


Прву титулу Србија је освојила 2011. године, а потом је славила 2017. и 2019. Актуелне двоструке светске првакиње после тријумфа у полуфиналу „пуцају“ од самопоуздања пред финале.

– Сигурна сам да ћемо играти боље него против Холандије и надам се да ћемо донети још једно злато за Србију. Те 2019. године смо одиграле незаборавно финале са Турском. Ово ће бити други пут да играмо против њих за титулу. Оне имају лето за памћење, освојиле су Лигу нација и поново су у финалу великог такмичења. Међутим, имамо позитиван скор против њих, посебно у овим битним утакмицама и верујем да ћемо поновити 2019. годину – поручила је најбоља одбојкашица света Тијана Бошковић, коректор Србије.

Турска је ове године појачана Мелисом Варгас освојила злато у Лиги нација.

– Квалитетна су екипа на свим позицијама, то се зна. Изузетно су појачане у нападу, али верујем да ћемо наћи рецепт да их зауставимо – додала је Бошковићева.

Селектор Ђовани Гвидети сео је ове сезоне на клупу Србије и стигао је до медаље, нада се златне.

– Нисмо имали сјајан дан против Холандије, али смо остварили велику победу. Волим што нисмо одустајали и то је велики квалитет тима – рекао је Италијан.


Судар два Италијана

Прошле сезоне је на клупу Србије први пут сео странац, Италијан Данијеле Сантарели и одвео је нашу селекцију до бронзе у Лиги нација и одбране светског трона. Заменио га је ове године сународник Ђовани Гвидети, пошто је Сантарели преузео Турску. У финалу ће се сада срести ова два Италијана.

– Мислим да су тренери диригенти једног оркестра. Музику ће правити одбојкашице Србије и Турске – рекао је Гвидети.


С обзиром на то да је његова родна земља испала у полуфиналу од Турске, неће се срести са њом у дуелу за титулу.

– Да смо играли против Италије, шансе би биле 50/50, али против Турске је 80/20, због навијача Турске, видели сте колико их је и колико су гласни. Турска је јак тим, биће добар и тежак дуел. Србија свакако мора да буде поносна на овај тим јер сваке године игра финале. Нико нема такав квалитет као Србија – поручио је Гвидети.

К. Бугарски 

Аутор:
Пошаљите коментар