light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Отворен 6. Дунав филм фест у Смедереву ФИЛМСКА ЕВРОПА НА ОКУПУ

23.08.2023. 07:07 07:09
Пише:
Извор: TANJUG/ DUNAV FILM FEST/ FILIP OLĆAN/

СМЕДЕРЕВО: Филмски фестивал “Дунав Филм Фест” (DFF) у свом шестом издању свечано је отворен у Смедереву премијером домаћег филма “Момак и девојке” редитеља Ивице Видановића и трајаће до недеље, 27. августа.

Девојчица глумица Инес Петровић из овог остварења је синоћ званично отворила филмски фестивал на сцени Смедеревске тврђаве.

Заменица градоначелника Смедерева Марија Марковић Ставрић истакла је да су поносни што су и шесту годину заредом угостили DFF који спаја филмска светла са културним богатством овог града на Дунаву.

Она је навела да фестивал представља прославу уметности и културе, као и да полако постаје део културне баштине Смедерева, а филмски програм и ове године доноси остварења различитих жанрова.

Идејни творац и селектор овогодишњег програма DFF Игор Станковић нагласио је да шесто издање има највише филмова и гостију до сада, те је прави празник седме уметности, а Смедерево се налази на мапи европских фестивала и кинематографије.

Станковић је описао домаћи филм на отварању "Момак и девојке" као "дивно дело које ће све да нас разгали и сигурно учини бољим", и пожелео фестивалу да сигурно иде ка десетом издању и приближи се Европи.

У оквиру програма Фестивала подунавских земаља кроз које протиче река Дунав, на неколико атрактивних локација биће приказано 35 остварења у четири програмске целине - “Такмичарска селекција”, “Непролазни”, “Породица на окупу” и “Река-питулација”.

Такмичарску селекцију DFF чини шест филмских остварења - “Тачка повратка” Роберта Хлоза (Чешка Република, Словачка, Србија, Пољска), “Сиси и ја” Фрауке Финстервалдер (Немачка, Швајцарска), “Нула калорија” Џесике Хауснер (Аустрија, Немачка, Француска, Велика Британија, Данска, Катар), “Сигурно место” Јураја Леротића (Хрватска), “Пластично небо” Тибора Баноцкија и Саролта Сабоа (Мађарска, Словачка) и “Да ли ме волиш?” Тоније Нојаброве (Украјина, Шведска). 

Главна локација фестивала и ове године биће Мали град Смедеревске тврђаве, где ће публика пратити такмичарски програм у коме се аутори боре за награду ''Дунавска лађа'' за најбољи филм. 

Осим тврђаве у Малом граду, пројекције ће се одвијати у Дунавском парку, Платоу код Карађорђевог дуда, на летњој сцени и у биоскопу Центра за културу Смедерево.

О награди ће одлучивати жири у саставу Ивета Иванова, глумица и редитељка из Бугарске, Јелена Михајловић, глумица и директорка Драме на српском језику Народног позоришта Суботица и Зоран Амар, познати српски редитељ који деценијама живи у Америци.  

Дунав Филм Фест ће 27. августа у 20 часова затворити остварење “Мадам Ди Бари” редитељке и глумице Мајвен.

Филм који је отворио овогодишњи филмски фестивал у Кану враћа Џонија Депа на биоскопско платно после познатог судског процеса због чега је био удаљен са холивудске А листе.

На сцени Тврђаве у Малом граду биће приказани ван конкуренције домаћи филм “Заштита пре свега” Павла Вучковића, прве две епизоде ТВ серије “Тунел” Петра Ристовског, а у Центру за културу документарац “Филм давне будућности” Синише Цветића, “Света Петка - Крст у пустињи” Хаџи-Александра Ђуровића, уз разговоре са редитељима.

Значајна и велика имена су на репертоару Дунав Филм Феста - “Злочини будућности” Дејвида Кроненберга, “Звезде у подне” Клер Денис, “Изгубљени краљ” Стивена Фрирса, “Сенка Каравађа” глумца и редитеља Микелеа Плаћида, “Злочин је мој” Франсоа Озона., “Злато Рајне” Фатиха Акина. 

Улаз на фестивалске пројекције је слободан, сем програма у Малом граду Смедеревске тврђаве.

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВИ САД ДОБИЈА НОВИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ Концерт ДАМИРА УРБАНА у СНП-у на отварању

НОВИ САД ДОБИЈА НОВИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ Концерт ДАМИРА УРБАНА у СНП-у на отварању

21.08.2023. 17:02 17:06