broken clouds
-1°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9977
usd
111.7457
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Произвођачи ПАРМЕЗАНА у борби ПРОТИВ ФАЛСИФИКАТА Чипови величине зрна соли у КОРИ СИРА

18.08.2023. 13:42 13:46
Пише:
Фото: pixabay.com

ЛОНДОН: Удружење која надзире производњу италијанског сира пармезана Пармиђано Ређиано Конзорциум (ПРЦ), пронашло је нови начин борбе против фалсификовања њиховог сира, тако што у њега додају микрочипове.

Том методом чипови величине зрна соли уметаће се у налепнице које се налазе на кори колутова пармезана, преноси Гардијан.

Чипови функционишу као дуготрајне ознаке за храну које се могу скенирати, уграђени су директно у ознаку QR кода и направљени од стране америчке компаније "p-Chip Цорпоратион".

Сир, чија се историја може пратити све до средњег века, добио је статус заштићене ознаке порекла (ПДО) у ЕУ 1996 и према тим правилима пармезаном може да се назове само врста сира која се производи на северу Италије, у регијама Парма и Ређо Емилија.

Поред тога, колутови сира, који су у просеку тешки 40 килограма, морају да сазревају најмање 12 месеци у планинском подручју, а стручњаци их тестирају две године након производње да би се потврдили да су тамо сазрели.

Статус ПДО даје се намирницама "произведеним, прерађеним и припремљеним у датој географској области коришћењем признатог умећа", а поред пармезана, дат је  француском шампањцу, португалском вину и грчком каламата маслиновом уљу.

С обзиром на строга правила за добијање сертификата, такви деликатеси се обично продају по вишим ценама, што их чини примамљивим тржиштем за имитације, а ПРЦ процењује да годишња глобална продаја фалсификованог сира достиже око две милијарде долара (1,6 милиона фунти).

Пише:
Пошаљите коментар
Рецепт дана: Чипс од тиквица с пармезаном

Рецепт дана: Чипс од тиквица с пармезаном

02.10.2018. 18:01 18:08