few clouds
16°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО КАКО ДЕВИЗНУ ПЕНЗИЈУ ДА ПРЕНЕСЕТЕ У СРБИЈУ Правила су иста, али постоји једна цака

16.08.2023. 12:00 12:09
Пише:
Извор: pixabay.com

Чињеница је да велики број наших држављана цео радни век проведе у иностранству, где и остваре право на пензију.

Иако многи након тога одлуче да се врате у домовину, они и у том случају могу уредно да примају инострану пензију. Правила за пренос пензије варирају од земље до земље, па у складу са тим, неки пензионери ће је примати једном месечно, док из појединих држава пензија се уплаћује 4 пута годишње.

Инострани пензионери који су имали пребивалиште ван Србије и примали пензију на девизни рачун у иностранству, уколико у неком тренутку одлуче да желе да промене начин исплате и да пензију убудуће примају српској банци, морају најпре да поднесе Фонду ПИО захтев за исплату на домаћој територији.

Из ПИО Фонда објашњавају да уз попуњен образац захтева је потребно приложити доказ о пребивалишту на територији Србије, као и овлашћење, односно потврду пословне банке за исплату на текући рачун који је отворен за пријем пензије. Све то се затим подноси Дирекцији Фонда са седиштем у Београду, односно Покрајинском фонду са седиштем у Новом Саду – Одељењу за исплату пензија по међународним уговорима, које је до сада исплаћивало пензије корисницима ПИО са пребивалиштем у иностранству.

Чињеница је да свака земља има своја правила и када су у питању услови за стицање пензија, као и њихова висина. Међутим, за наше раднике који желе да пренесу инострану пензију, без обзира у којој земљи су радили, процедура је потпуно иста.

Ипак, оно што се разликује јесте да се пензије из земаља ЕУ исплаћују четири пута годишње.

- Процедура подношења захтева и потребне документације иста је за све државе. Иначе, РФ ПИО исплату пензија корисницима који имају пребивалиште у државама које су настале на простору бивше СФРЈ врши једном месечно, а корисницима са пребивалиштем у осталим државама у иностранству исплата се врши четири пута годишње - кажу из ПИО фонда.


Датуми исплате пензије

Када наши грађани промене начин исплате, и пребаце уплату пензије на текући рачун домаће банке, исплата пензије ће од тада ићи према устаљеној динамици, зависно од категорије осигураника.

Независно од тога ког датума су пренели своју пензију, и код ове исплате постоје већ одређени датуми. Редовна исплата пензија за категорију запослених је 10. у месецу, за категорију самосталних делатности од 1. до 4, а за пољопривреднике и војне пензије је 6. у месецу.


То практично значи, да наши држављани који су пензију остварили у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, и Црној Гори уплату ће добити сваког месеца, као што је процедура и за наше пензионере, док ће они који су своју пензију зарадили у Немачкој, Француској, Аустрији... добијати исплату четири пута годишње.

Девизне пензије у Србији прима 237.564 пензионера,а укупна њихова вредност на годишњем нивоу износи око 800 милиона евра. Највише девизних пензионера своја редовна примања добија из три европске државе: Немачке, Хрватске и Аустрије.

Исплата пензија у Србију је из 28 земаља и већина стиже у еврима, али и у другим валутама (амерички долар, канадски долар, швајцарски франак и др.).Према подацима Завода, просечна пензија која леже нашим суграђанима из иностранства је око 3.367 евра годишње, односно око 280 евра месечно.

(Kurir.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар
У Србији девизне пензије прима 245.000 грађана, годишње стигне 800 милиона евра

У Србији девизне пензије прима 245.000 грађана, годишње стигне 800 милиона евра

08.02.2023. 15:20 15:23
"Упознао бих жену до 60 година" Хит оглас девизног пензионера освануо ШИРОМ БЕОГРАДА: "Ако неће код мене, могу и да се УДАМ"

"Упознао бих жену до 60 година" Хит оглас девизног пензионера освануо ШИРОМ БЕОГРАДА: "Ако неће код мене, могу и да се УДАМ"

12.07.2023. 11:20 11:30
Фонд ПИО: Потврда да су живи бесплатно за девизне пензионере

Фонд ПИО: Потврда да су живи бесплатно за девизне пензионере

26.02.2019. 11:33 11:36