overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ БИСТЕ ПРИХВАТИЛИ ОВУ ПЛАТУ: Породица из центра Београда за дадиљу нуди 1.200 евра

17.07.2023. 14:38 14:42
Пише:

У данашње време најтеже је наћи радника из неке од грана услужних делатности. Ако се у то умеша и васпитавање и нега, ствари постану још теже и захтевније. Такав је посао дадиље. Многи родитељи истичу да је изузетно тешко пронаћи адекватну особу којој би поверили своје дете на чување, док се с друге стране велики број дадиља жали на лоше услове и нереалана очекивања послодаваца.

Зато се беби сервиси труде да успоставе спону између родитеља и бебиситерки, пружајући и једној и другој страни одређену сигурност. Међутим, већина њих нема довољно дадиља, те је препоручљиво да се чак два месеца раније пријавите на листу чекања.

Посебно је интересантно да потреба надмашује реалне могућности, те с обзиром на цене дадиља многи родитељи одвајају скоро једну целу плату на бебиситерке, па је тако портал Nova.rs у сарадњи са беби сервисом недавно открио колико кошта дадиља у Србији: „Не кријемо цену. Тако да је, рецимо, за период чувања од месец дана, четири сата дневно, цена 41.624 динара. Затим, пет сати је 47.480 динара, шест је 55.077, док је цена за чување детета осам сати дневно у трајању од месец дана, 58.857 динара“.

Постоји и приступачнија, али и ризичнија опција, а то су студенткиње које траже летње и повремене послове. Ипак, већина родитеља очекује неког ко ће бити као члан породице, увек присутан и с ким ће изградити обострано поверење.

На жалост, пословне и друге животне обавезе често наводе родитеље да поставе превисока очекивања када је реч о бебиситеркиним одговорностима, а један такав оглас је привукао велику пажњу на Фејсбук страници преко које родитељи траже дадиље, или оне нуде услуге чувања деце.

У огласу који је поставила познаница једне породице из Београда наводи се да живе у центру града, односно на Савском венцу, као и да нуде плату од 1.200 еура. На први поглед делује као савршен посао, ипак, неколико детаља је разљутило све.

Пре свега су се дотакли дела који истиче да траже „озбиљну и одговорну девојку с искуством“ – односно да је стављен акценат на тражењу искључиво младе женске особе, док би већина других огласа тражило „дадиљу“, „бебиситерку“, „жену за чување“, „госпођу“, итд… Поред тога, оглашивач наводи да се ради 6 дана у недељи, слободан дан може да се очекује између понедељка и петка, док је викенд искључиво радан. Такође, особа треба да буде и слободна за путовања с породицом. Самим тим неки су схватили ово врло увредљиво, и да плата која делује примамљиво, заправо крије мрачну страну.


„Мене би било стид да понудим овако нешто. А притом тражити стручно лице. То може да ради особа која се помири с тим да приватни живот више неће имати, њен живот је продат за 1.200 евра. И пазите сад ово, девојка која је стручна. Не жена, не госпођа, него стручна девојка. У калкулацију цене улази и радни викенд, и рад кад су државни празници и путовања када сте 24х ангажовани. Плус образован кадар - 680 динара, послодавац врло великодушан, све похвале за истог.“ – додала је иронично једна од чланица групе.

Још један парадокс лежи у томе што породица истиче да тражи особу „која може дугорочно да се посвети“, док један од коментара каже да се исти тај оглас од исте породице понавља на свака два месеца, а коментатори су имали о образложење за то:

„Мислим да је нешто друго у питању. Девојке које су се образовале за васпитачице, не желе да кувају, чисте, пеглају, то видим по мојој снахи, она, док дете спава, чита.“

Ипак, пријатељица породице која поставља оглас демантује да се ради о таквој врсти посла, и да се очекује једно брига о деци.

Међутим, искрена исповест једне коментаторке је ипак свима привукла највише пажње:

„Ја сам се на овај оглас јављала 30 пута и никада ми нису одговорили. Браво за све што сте написали!! Јављала сам се на Ваш оглас и у суперситерки. Волела бих да сте ми објаснили које услове не испуњавам пошто сам прихватала све Ваше и проналазила се у њима, а такође завршила сам и факултет едукативни са преко 60% педагошких предмета. Одговорили сте ми само једанпут ,и то отприлике у том фазону “ хвала на јављању“. Да сте ми тако „лепо“ као сада објаснили не бих никада више јавила се на Ваш оглас. А све могу и документовати.“

Цела дискусија се ипак завршила кратким коментаром који каже „Срећно“. Шта друго и рећи?

nova.rs

Аутор:
Пошаљите коментар
ДЕВОЈЧИЦА ОД 13 ГОДИНА ПОНУДИЛА СЕ ДА ДАДИЉА ЗА ЏЕПАРАЦ Коментари мама запалили Фејсбук

ДЕВОЈЧИЦА ОД 13 ГОДИНА ПОНУДИЛА СЕ ДА ДАДИЉА ЗА ЏЕПАРАЦ Коментари мама запалили Фејсбук

02.07.2023. 11:09 11:21