broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БЕЛОЦРКВАНСКА ЈЕЗЕРА увек атрактивна за туристе ЕВО шта је у летњој понуди (ФОТО)

17.07.2023. 10:03 10:12
Пише:
Извор: Ф. Бакић

БЕЛА ЦРКВА: У оквиру најпознатијег језерског комплекса које се налази у Белој Цркви, свакако је најпопуларније Градско, или у народу познато и као Главно језеро, нарочито за туристе, јер је позиционирано најближе самом граду, кажу нам мештани тог насеља приликом наше недавне посете тој општини.

У свом саставу комплекс белоцркванских језера броји седам већих водених површина које се користе за купање, и неколико мањих које ће можда у будућности имати тај потенцијал. Од седам језера уређена су три најважнија – Главно језеро, Врачевгајско и језеро Шљункара, и имају све што је потребно посетиоцима који одлуче да летње дане проведу баш ту. Преостала четири су погодна за рониоце или за пецароше.

Током наше посете, обишли смо поменуте три важне плаже и можда у том тренутку Главно језеро јесте било најурбаније,али ни преостала два нису заостајала много по броју посетилаца. Прилаз Главном језеру целом дужином прати паркиралиште, а крошње дрвећа већим делом представљају граничнике паркинг – места уместо стандардних белих извучених линија. А ко дође, не мора да брине да ће остати гладан, јер осим ресторана, ту су и штандови са пљескавицама и осталим јелима са роштиља. Дуж стазе поређано је неколико тезги са разноразним сувенирима.

–  Углавном сваке године моје друштво успе да се окупи и радо се запутимо овамо – рекао нам је Митар Маријановић, који је дошао из Панчева. – Нисмо баш сваки дан ту, али пар пута у току сезоне волимо да дођемо и проведемо дане баш на Главном језеру. До других још нисмо одлазили, мада смо чули да су много лепша, па можда следећи пут посетимо и нека од њих. У нашој општини имамо плажу у Качареву, али тамо нам се баш не одлази, није задовољавајући амбијент.


Анализа воде се ради два пута месечно

Како је за „Дневник” рекао председник Туристичке организације Општине Бела Црква Новица Јовановић, узорци воде се у току летње сезоне узимају два пута месечно. Узорци се узимају са Главног језера, Шљункаре и Врачевгајског језера, који се затим шаљу на анализу Заводу за јавно здравље у Панчеву. За сада, каже, резултати су позитивни, односно вода је у потпуности безбедна за уживање у летњим данима.  


Од улаза па скоро до задњег дела језера, на узвишеном делу терена цео потез опасан је разним врстама дрвећа, те ни хлада не мањка, па они који желе да се склоне од врелине сунца, имају травнати део плаже погодан за одмор и уживање баш испод природних сунцобрана. До доњег нивоа плаже, тик до обале силази се степеницама, које се налазе на више места дуж целе плаже. У том делу су поређане лежаљке са сунцобранима, за оне који воле да се сунчају. Доступне су и педалине, ко жели на тај начин да истражује даље од обале.

– Други пут сам овде, баш на овом језеру за мојих 20 година, а први пут пре пар година откривам ове лепоте – каже Вук Стојнов, који је прешао око 75 километара колико има од Панчева, не би ли се освежио у језерској води, која притом није била превише хладна. – Нажалост још нисам имао прилике да обиђем неко друго, али и овде ми је лепо. Могла би вода бити мало чистија, чини ми се да је пре пар година и била, па би неки филтери за пречишћавање добро дошли.

Пред крај травнатог дела за одмор налази се терен за „беа? vollеy”, а у току су били преговори ко ће у ком тиму играти. Задњи део језера резервисан је и ограђен као ватерполо терен. У близини је и скакаоница за оне који желе мало да се забаве. Одатле се степеницама може попети на стазу која представља шеталиште шумским делом, са задње стране језера. Уз кошаркашки терен окружен зеленилом, јасно је зашто је Градско језеро једно од омиљених атракција како локалцима, тако и туристима.

Белоцркванска језера су на око 10 километара од српско – румунске границе, тако да су и Румуни често виђени гости. Језера су иначе настала почетком XX vеka, као резултат експлоатације шљунка у индустријске сврхе, наводи се у разним литературама, а језера се одржавају захваљујући води из артешких бунара и подземним водама.

И. Бакмаз

Аутор:
Пошаљите коментар
Бела Црква: Место са седам језера и хиљаду прича

Бела Црква: Место са седам језера и хиљаду прича

21.06.2020. 10:07 11:06