clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: МИЛУТИНОВИЋ ЈЕ БИО ЈЕДНА ОД НАЈМАРКАНТНИЈИХ ЛИЧНОСТИ СПС

05.07.2023. 13:14 13:51
Пише:
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је бивши председник Србије Милан Милутиновић био једна од најмаркантнијих личности Социјалистичке партије Србије и изразио уверење да ће он остати значајан део историје те политичке организације.

Вучић је, говорећи на комеморацији Милутиновићу у Скупштини Србије,  запитао има ли веће части него бити на челу Србије и њених народа који су се увек трудили да на миру живе.

Има ли на свету већег задатка од такве позиције коју је обављао Милутиновић. Никада Србима и њиховим челницима није било лако. Немањићким владарима, Карађорђевићима, Обреновићима. Ипак њихове дилеме и примере можемо лако сагледавати кроз призму протока времена и са безбедне историјске дистанце, рекао је Вучић.

Како је истакао, Милутиновић је био наш савременик, на најодговорнијим позицијама у држави, онда када је нашем народу било тешко, можда и најтеже.

Дачић: Србија неће заборавити Милутиновићев патриотизам

Министар спољних послова и председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је да Србија неће заборавити његов Милутиновићев патриотизам.

Дачић је рекао да се од Милутиновића опрашта с великом тугом, али и са великим поносом, додајући да је отишао један из те генерације коме је историја наменила најтежи испит.

Припадао је онима који су стављени пред највећу пробу, а мало ко у животу дође до таквог теста без обзира коју функцију обавља. До тренутка када на делу треба да покажете колико волите своју земљу и свој народ, рекао је Дачић.

Он је рекао да је Милутиновић био спреман када је, каже, историја дошла пред њега и ставила му у руке најтеже задатке, додајући да се није склањао препуштајући другима историјски терет, знајући да може да га носи и да има све што треба.

Истакао је да је бивши председник, који је био и министар спољних послова, био ослонац српске дипломатије, као и да је прихватио ту дужност као образован, искусан и одговоран јавни радник.

Своје професионалне и личне квалитете несебично је поделио са Србијом када се налазила на раскрсници и када је улог била њена слобода, независност и суверенитет, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да Милан Милутиновић има велико поштовање за све што је урадио за Србију.

Како је рекао, победио је у Хагу и тамо одбранио своје име и част своје земље.

У ту борбу отишао је сам, провео шест година, знајући да ће правда да победи, као што се у десило, а нека на част иде онима који су држали невиног човека, рекао је министар.

Дачић је рекао да није било бољег, вештијег и темељитијег којег је Србија могла да пошаље на разговоре у Дејтон и Рамбује.

Његово огромно искуство уграђено је у нову етапу развоја Србије у којој смо и данас, рекао је Дачић и захвалио председнику Србије Александру Вучићу и председнику Скупштине Србије Владимиру Орлићу што је комеморација одржана на државном нивоу.

Вељко Милутиновић: Мој отац је много волео Србију

Син бившег председника Србије Милана Милутиновића, Вељко Милутиновић, рекао је његов отац много волео Србију и да је током више деценија делио и многе радосне у тужне тренутке.

Овај говор је био његова жеља и чак годину или две дана пред смрт припремио је своју, више него опсежну биографиују, да не бих нешто погрешио. Послушао сам га што се тиче говора, али не и за биографију, биографију сте чули од људи који се много више разумеју у његов лик и дело, председника Републике Александра Вучића, од министра Ивице Дачића. Његова биографија је опште позната, рекао је Милутиновић у Скупштини Србије.

Каже да га је отац први учио истинозборству, када се говори о стварима које знамо лично, о којима можемо да посведочимо, али не о нечему што смо чули или што нам је речено да је овако или онако било.

Не могу да посведочима какав је био као партијски саборац или шеф али могу да посведовчим какв је био као отац и човек. Није био човек који је волео хвалоспеве, награде, медаље и сличне ствари. Све што је радио, радио је из убеђења или зато што је сматрао да је то неопходно, рекао је Милутиновић.

Како је додао, његов отац, каже, није очекивао ни славу ни хвалу, мада их је за живота стекао.

И чини ми се након смрти задржао, додао је Милутиновић.

Према његовим речима, бивши председник Србије волео је да помаже другим људима, као и да није окретао леђа неправди и беди, додајући да је у том смислу био прави социјалиста.

Мој отац је много волео Србију, делио је током многих деценија многе радосне И тужне тренутке, присетите се како је био радостан када смо освојили кошаркашки трофеј у Атини, а нажалост тужних тренутака је било и превише, рекао је он.

Истакао је да је био добар и благонаклон човек.

Мој отац није волео само Србију, много је волео моју мајку и мене ми смо много волели њега, био је добар и благонаклон човек, имао је и несаломиву вољу која нас је доводила и до ивице лудила, али радио је увек оно што треба и често што можда други нису моги, закључио је Милутиновић.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕМИНУО БИВШИ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ Милан Милутиновић умро у 81. години

ПРЕМИНУО БИВШИ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ Милан Милутиновић умро у 81. години

02.07.2023. 14:10 14:13