clear sky
10°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИНТЕРВЈУ: ЉУБОМИР АПРО, ЧЛАН УO ФК ВОЈВОДИНА „Стара дама“ на трофејном путу

02.07.2023. 14:39 14:42
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

НОВИ САД: Име адвоката Љубомира Апроа добро је познато у Новом Саду и околини, како у правосудним круговима, тако и у фудбалском миљеу. Реч је о човеку који, као својверсна константа, већ деценијама траје у руководећим структурама ФК Војводина, трудећи се да знањем, искуством и завидним стажом помогне „старој дами“ да поново изађе на трофејну стазу и буде оно што јој припада по пребогатој историји, традицији, али и угледу.

- У органима управе клуба био сам у једном периоду 80-тих година прошлог века, као млад истражни судија, а онда и од 1996. до 2000. године – присетио се Апро. – У то време држава је била инволвирана у рад клуба и имала у управама своје представнике, личности из јавних предузећа и банака, које су тада још биле у њеном власништву. Водила је рачуна о фудбалским клубовима, као и о спорту, генерално. Након октобарских дешавања 2000. године, ФК Војводина је, као и многи други клубови, зависила од воље и могућности групе људи или појединаца.

У ком тренутку се догодио преломни моменат и када је Војводина поново потражила, али и пронашла излаз на жељену стазу успеха?

- У Војводину поново дошао 2018. године, заједно са Душаном Бајатовићем, јер је тада држава Србија, кроз Србијагас и његовог генералног директора, односно Град Нови Сад, на челу с тадашњим градоначелником Милошем Вучевићем, ушла директно у структуре нашег клуба. На све начине је помагала, пре свега финансијски, али и организационо, јер је Војводина тада била девастирана. Од тада почиње рад на потпуној консолидацији клуба и коначно је успостављен континуитет у раду, једна од категорија које су неопходне за велике резултатске успехе. Битно је подсетити се и на чињеницу да је, када смо стигли, финансијска дубиоза у којој се Војводина налазила износила преко седам милиона евра.


Воша се воли

Колико је, и да ли је, ваш ангажман у руководству ФК Војводина утицао на ваш посао адвоката?

- За мене је ангажман у ФК Војводина нешто што ми представља велико задовољство – јасан је био Апро. – Трудим се максимално да својим знањем и искуством, а у домену оног што је применљиво, помогнем клубу. Привилегија је, част и статусно питање бити у Управном одбору и уопште у Војводини, јер је то клуб који се воли и ни на који начин не утиче на мој посао.


Шта се после тога дешавало?

- Убрзо је стигао и жељени резултат, оличен у освајању Купа Србије, 2020. године. Била је то сјајна екипа, а уочљиво је било да је људима, пре свих градоначелнику и директору Србијагаса, и те како било стало до таквог резултата. Само њихово присуство на финалу у Нишу, уз то, пуно је значило играчима, јер су се уверили да имају огромну подршку у тако важним људима.

Прошле године међу црвено-беле вратио се садашњи председник Драгољуб Збиљић, човек велике енергије, снажне личности и неко за кога не постоје немогуће ствари. Шта је то значило и значи за новосадски клуб?

- Његов повратак и останак Душана Бајатовића на месту генералног директора, истински је капитал клуба. Између њих двојице постоји синергија, коју су пренели и у Војводину. Исто важи и за њихов начин размишљања о клубу као компанији, која функционише на доходовним принципима. Више не постоји оно да се у клуб само даје, већ је, кроз присуство у Европи, обезбеђен приход од ТВ права, спонзорства и продаје играча. Наш клуб се после пуно година поново појавио на европском фудбалском тржишту и постоји све већа заинтересованост иностраних тимова за младиће поникле у Новом Саду. Наша омладинска школа се полако враћа и фабрикује нове играче, а подсетићу да практично нема клуба у нашој земљи који нешто значи, а да у њему нема барем једног фудбалера који је потекао из школе „Илија Пантелић“.

Како данас функционише Управни одбор, јер управо сте ви неко ко може да направи паралелу у односу на неко прошло време?

- Он данас функционише по принципу mеnaymеnta, коначно су у њему људи којима то и припада. Јако је важно и то што су представници две трофејне генерације у УО - Васа Пушибрк, члан првог шампионског тима и, ако се буде реализовала велика жеља свих, биће то ускоро и Мирослав Тањга, који је био део другог тима који је донео титулу шампиона у Нови Сад. Уз позитивну енергију, Збиљић је унео и динамику, својствену његовом темпераменту, што је добро, јер се исто тако понаша и Душан Бајатовић. Постигли смо оно што нам је био циљ у првој години мандата, финансијски се консолидовали и изашли у Европу, а сам клуб, после дуго времена, не дугује држави ни динара. Генерално, јасно је да нам је потребан Закон о спорту, који би адекватно регулисао статус и функционисање, самим тим и финансирање клубова и надам се да ће у кратком року он бити донет, јер су анахрони принципи по којима се то данас чини.


РевитализацијаКарађорђа

Да ли вас радује најављена ревитализације стадионаКарађорђе“, објекта који ће наредне године да прослави век од када је изграђен?

- Дошло је коначно време да се "Карађорђе" ревитализује и добије одговарајућу категоризацију по мерилима УЕФА, односно да наш тим може да игра европске утакмице у Новом Саду. Имамо шпиценамет "стара дама" и клуб заслужује респект у сваком погледу: како по годинама старости, тако и по резултатима који стоје иза њега, односно по ономе што значи за Нови Сад. – поручио је Апро.


Очигледно је направљен велики помак унапред и када очекујете да такво устројство донесе нове, велике успехестаре даме“? Председник клуба је апострофирао сезону 2025/2026 за ону у којој ће Војводина да нападне титулу првака...

- Биће то тада четврта година нашег мандата и заиста је реално очекивати да нова, трећа титула шампиона, управиотада стигне у Нови Сад. Пласирали смо се у квалификације за Лигу конференције и то је сада реална европска мера за наш клуб и ту треба да будемо објективни. Без сумње, у истом стилу ћемо и да наставимо, стремећи ка циљу који је истакао Драгољуб Збиљић – подвукао је Љубомир Апро.

Текст и фото: Александар Предојевић

Аутор:
Пошаљите коментар