clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА у 19 месних заједница у шабачком крају, у Косјерићу се вода ПОВУКЛА

06.06.2023. 07:56 08:30
Пише:
Фото: Tanjug/ OMK Mup Republike Srbije/bs

ШАБАЦ/КОСЈЕРИЋ: Обилне падавине и изливање водотока и даље праве велику штету у шабачком крају, а у 19 месних заједница уведена је ванредна ситуација.

Како преноси РТС, ванредна ситуација је и на целој територији Јагодине и у Бабушници.

У двориштима у околини Шапца је више од 70 центиметара воде, а у неколико кућа ниво воде је готово пола метра.

Бујица из канала Мутник поплавила је најниже делове Поцерског Причиновића, а онда се прелила и у други део села.

У Јагодини је било поплављено на стотине гаража и подрума, а канализација није могла да прихвати 70 литара кише по квадрату.

Вода је ушла и у ниже делове болнице и Дома здравља, најугроженије су Хитна помоћ и Служба ургентне медицине.

Након повлачења воде отпочело је чишћење.  

План је да привремено преселимо Хитну помоћ где је била ковид амбуланта, како би у следећа два месеца могли да урадимо комплетну реконструкцију канализационе мреже, каже директор Дома здравља у Јагодини Дарко Милетић.

У 15-ак села у општини Бабушница оштећени су путеви, а у појединим селима је угрожено и водоснабдевање.

У понедељак у касним поподневним сатима општину Александровац захватило је снажно невреме праћено јаком кишом и градом.

У Косјерићу извориште пијаће воде замућено

Бујични токови који су се, услед обилних падавина јуче током вечерњих сати у општини Косјерић, тачније насељу Брајковићи, излили, повукли су се у своја корита.

Вода је поплавила двадесетак домаћинстава у том насељу и продрла у помоћне и стамбене објекте.

Буквално двадесет минута је падала кишица, вода је надолазила полако, сливала се са брда, лоше су нам цеви, лоше су нам канализације и подземне воде, довољно је било и петнаест минута да вода пређе преко прага. До пола метра је вода долазила у приземљу, у подруму је била и до метар, у дворишту је било до метар воде. Није имала где да одлази. Једноставно, виша сила, рекла је Данијела Павловић, мештанка Брајковића, којој је вода поплавила кућу, али и пословне објекте.

Она је додала да ово није први пут да вода плави овај део општине Косјерић, али да никада није толика количина воде ушла у објекте.

Када сам дошао да им помогнем, точкови камионски иду доле, низ пут, не можемо да их ухватимо. Вратио сам двадесетак комада, али има их још по пољу да их доносимо. Ово је страшно, рекао је Михајло Јефтовић.

Председник општине Косјерић, Жарко Ђокић као највећи проблем након повлачења воде истакао је замућивање извора пијаће воде са кога се напаја читава општина Косјерић, али је изразио наду да ће тај проблем у току дана бити решен и да ће мештани добити пијаћу воду.


Због изливања Тамнаве обустава саобраћаја на путу Новаци – Калиновац

На путу Новаци - Калиновац, због изливања реке Тамнаве на снази је обустава саобраћаја, саопштило је данас ЈП Путеви Србије.

Алтернативни путни правац је преко Уба.

Екипе су на терену, а јавност ће бити благовремено обавештена о нормализацији саобраћаја.

На ауто-путу Е-763, петља Прељина - петља Паковраће, у оба смера, изводиће се радови на кошењу разделног појаса, уз заузеће претицајне саобраћајне  траке, данас до 15 часова.

На ауто-путу Е-763, петља Сурчин - петља Обреновац, у оба смера,  изводиће се радови на кошењу путног појаса, уз заузеће зауставне саобраћајне траке, до 9. јуна, од 7 до 15 часова.

На ауто-путу Е-763, петља Љиг - петља Таково, тунел Велики Кик, изводиће се радови на одржавању ИТС опреме и система за управљање, данас, 6. јуна од 10 до 17 часова и саобраћај ће се одвијати двосмерно кроз леву цев тунела. У среду, 7. јуна, радови ће се изводити од 10 до 17 часова и саобраћај ће се одвијати двосмерно кроз десну цев тунела.

На путу Рибариће - Мехов Крш на снази ће бити обустава саобраћаја због асфалтерских радова, данас од 8 до 12 и од 13 до 17 часова. Алтернативни путни правац је Нови Пазар - Пазариште - Тутин - Мехов Крш - државна граница са Црном Гором.


Вода се тренутно повукла. Пљусак који је трајао свега пола сата је направио катастрофу, где се вода излила у двадесетак домаћинстава. У тим домаћинствима је вода ушла у куће. Вода се повукла, последице су саниране. Пут Ваљево-Косјерић је оспособљен, надамо се да неће више бити кише, ово су бујичне поплаве који нам из дана у дан наносе све веће проблеме. Надамо се да ће киша стати и да ће ситуација бити боља по нас. Што се тиче општине Косјерић, имамо проблема и са пијаћом водом. У Брајковићима се налази извор, бушотина Деспотовићи која се тренутно замутила, рекао је за Ђокић за Танјуг.

Он је рекао да ће јутрос заседати штаб за ванредне ситуације и да ће размотрити тренутну ситуацију у месној заједници Брајковићи, што ће диктирати даље кораке.

На самом уласку у насеље Брајковићи, вода са локалног потока поткопала је потпорни зид који прети да даљим урушавањем угрози мост преко реке.

Ђокић је нагласио да ће при решавању тог проблема бити консултовани стручњаци ЈП „Србијаводе”, како евентуалним обрушавањем не би дошло до зачепљења моста и нових изливања.

Аутор:
Пошаљите коментар
СРБИЈА НА УДАРУ ОЛУЈЕ Црни облаци над Новим Садом, потоп у Косјерићу (фото, видео)

СРБИЈА НА УДАРУ ОЛУЈЕ Црни облаци над Новим Садом, потоп у Косјерићу (фото, видео)

05.06.2023. 19:41 23:06