Суноко: Шећерна репа обећава одличну зараду пољопривредницима
ВРБАС: Традиционална манифестација "Дан шећерне репе" одржана је данас на пољима у Бачком Добром Пољу и том приликом представљена је најновија технологија у заштити од корова, са акцентом на механичким мерама заштите уз минималну употребу хербицида, као и нови концепти заштите у складу са будућим регулативама ЕУ.
Представници компаније Суноко, која је дугогодишњи лидер у производњи шећера у Србији разменили су искуства са пољопривредницима, и са окупљеним партнерима и кооперантима разговарали о актуелном стању на тржишту шећера и шећерне репе, као и о новим технологијама и дигитализацији у пољопривреди.
Ове године, у Србији је шећерном репом засејано преко 42.000 хектара, а највећи део површина је засејан у трећој декади марта месеца.
Упркос променљивом времену, честим кишама и отежаној заштити од корова ове сезоне, усеви имају одличан склоп и у доброј су кондицији што је битан предуслов за остварење добрих приноса.
Директор компаније Суноко Слободан Кошутић рекао је да се захваљујући улагањима у истраживања и развој компаније Суноко, производња шећерне репе показала најстабилнијом ратарском производњом у prеthodna два сушна лета.
"Поред ове чињенице, повећање цене шећерне репе и субвенција које је држава обезбедила допринеле су да се ниво производње шећерне репе у 2023. повећа за око 30% у односу на prеthodnu годину. Наш Истраживачко развојни центар континуирано ради на прилагођавању технологије производње изазовима који су условљени с једне стране климатским променама, а са друге стране са захтевима зелене агенде Европске уније”, рекао је Кошутић.
Од оснивања Истраживачко развојног центра 2021. године, Суноко континурано посвећује пажњу истраживањима у области узгоја шећерне репе и производње шећера, а све са циљем обезбеђивања дугорочне профитабилне производње.
Упркос изазовима са којима се сусретало тржиште репе протеклих година, Суноко је са своја три производна центра у Врбасу, Пећинцима и Ковачици најефикаснији произвођач шећера у југоисточној Европи.
Из Сунока истичу да на овај начин показали да размишљају и делују проактивно, како би спремно дочекали будућност.
"Овакви скупови које организује компанија један су од начина да најновија сазнања и технологије у производњи шећерне репе пронађу пут до практичне примене", поручили су из компаније Суноко.