clear sky
14°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Немања Радуловић: У тешким временима само музика може да ме смири

31.05.2023. 17:34 17:36
Пише:
Извор: Танјуг/Владимир Шпорчић/Немања Радуловић

БЕОГРАД: Прослављени виолиниста Немања Радуловић и ансамбл "Доубле Сенс" први пут у каријери ће наступити 3. јула на стадиону Ташмајдан, а специјално за Танјуг је истакао да у тешким временима само музика може да га смири.

Нови сусрет са београдском публиком јесте заправо друга концертна промоција албума "Роотс" - Корени, који је Радуловић објавио крајем прошле године и тим поводом одржао велики концерт у Коларчевој задужбини.

Сада је Стадион Ташмајдан нови изазов за њега, први пут на отвореном после спектакуларног наступа у Студентском парку, 2014. године.

Понекад код музичара постоји велика трема, узбуђење, притисак, када се суочава са знатно већим аудиторијумом него до сада.

"Искрено, мени је сваки концерт пођеднак изазов, не правим разлику да ли наступам пред три стотине или три хиљаде људи. Ја веома волим своју публику. Само се радујем новом сусрету са публиком.", открио је Радуловић за Танјуг.

Заједно са својим камерним ансамблом "Доубле Сенс", Немања изводи нумере са новог албума „Роотс“ (Корени), којег је уживо промовисао на концерту 31. октобра 2022. на Великој сцени распродате Коларчеве задужбине. Овог пута, концерт организује Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ.

"Нови наступ у Србији ме везује за актуелну турнеју и пројекат "Роотс", који смо сви веома волели да радимо у процесу стварања. Желимо да поновимо тај успех концерта са Коларца, али овог пута за много више људи", нагласио је музички уметник, који је учествовао на албуму и као аранжер са колегом Александром Седларом.

На албуму се издваја антологијска композиција -„Што те нема“ (1981) певачице Јадранке Стојаковић. Нови пројекат се отвара нумером „Hommagе“ Александра Шишића, а на листи су и „Ђелем, Ђелем“, „Македонско девојче“, „Кинг Давид“, „Мамбо“, „Moscow Night“, „The Butterfly Ловерс“, „Indifference“, и друге композиције.

Све нумере ће слушати и аудиторијум крајем јуна на фестивалу Арсенал Фест у Крагујевцу, на атрактивном простору Кнежевог арсенала, да би након тога, Радуловић са ансамблом гостовао и на трећем издању Бања Лука Феста на Тврђави Кастел (од 5. до 8. јула).

Необично је за добар део публике што су те локације углавном биле окренуте ка рок музичарима, а сада ће на Ташмајдану наступити виолиниста.

"Сви ти отворени простори су заиста сјајни, све ме то чека ускоро, једно за другим. Мислим да је веома лепо, да пуно људи дође да нас види. Сам концерт и наш програм је такав да ће људи бити изненађени, јер схватам да на таквим местима можда нису навикли на ту врсту музике. Зато ми је и много драго да ће публика видети неког први пут, као у Крагујевцу или Бања Луци, и слушати за њих нешто сасвим ново, као што би била класична музика", оценио је ексклузивни уметник дискографске куће „Warner Classics“ од 2021. године.

Виолиниста је приметио да му једнако пријају концерти на отвореном и затвореном простору, те да је јако задовољан што ће за тако кратко време у Србији и најближем региону имати три концерта у свега недељу дана.

"Апсолутно ми се свиђа да се тако наместило, јер увек волим да долазим у Србију, највише због моје породице, дивних људи око мене, пријатеља... Сваки пут ми је квалитетно време овде. Иначе, сада држим Мастер камп у Сремским Карловцима, зато сам више ангажован. Онда ћу мало отићи до куће, у Немачку, и после се вратити да се спремам за концерте у Београду и Србији", навео је уметник Танјугу своје планове.

Недавно је славни виолиниста Јован Колунџија у интервјуу управо за Танјуг нахвалио Радуловића и издвојио га од других музичара да је осим великог неоспорног талента и виртуозности у музици, успео да освоји младе и модерну публику својим сценским наступом и појавом.

"Пре свега хвала на дивним речима великом Јовану Колунџији, заиста ми значи. Управо на ту тему смо јуче причали са студентима, да наравно да је музика најважнија, на првом месту, али да онда и публика треба да се осети да је укључена у сам спектакл. Ми не бисмо ни могли без публике, јер онда не би било разлике да ли свирамо сами у својој соби, учионици, у односу на пуну концертну салу. Мислим да је неопходно све то да се споји заједно, као један пакет, целокупан доживљај", нагласио је музички уметник, кога даље чекају наступи по нашем региону где спада и Северна Македонија.

Prеthodni албум „Баика“, један у низу од девет успешних објављених за издавачке куће „Deutsche Grammophon“ и „Универсал Мусиц Гроуп“, проглашен је „ватреним вртлогом албума“ од стране BBC Мусиц Магазина, који му је доделио 5 звездица и цењене критике.

Класика, савремена музика или world Мусиц, више праваца, жанрова, стилова, чак и више векова, и све то треба помирити кроз неколико фузија на само једном целовечерњем концерту где је акценат на албуму "Роотс".

"Волим да ми буде разнолик репертоар када правим план за предстојећу сезону, или док снимам албуме. Потребно ми је да композиције имају неку заједничку тематику и концепт. Албум "Роотс" је била идеја рођена у доба пандемије корона вируса, кад су људи били затворени, и нису могли нигде да путују. Онда ми је пријало да слушам музику из целог света. Колеге и ја смо желели публици да искажемо како смо се осећали у том периоду. Резултат тога је албум "Корени", оценио је Радуловић.

Музику за нови албум је стварао у мучно време короне када смо изгубили много људи, драмске и музичке уметнике, а сада ови концерти се нажалост поклапају са великим трагедијама које су задесиле Србију почетком маја у Београду и у околини Младеновца.

"Мени је музика увек пријала у свим тешким моментима, и у оним најлепшим тренуцима. Тако је увек било у нашој кући, одмалена. Данас, када се дешавају овако тешке ситуације у Србији које су нас задесиле, волим да се изолује са виолином. Тада ми све то долази као неки филтер. Тако једино музика може да ме смири", закључио је Немања Радуловић за Танјуг.

Аутор:
Пошаљите коментар