Традиционалне и модерне технике фарбања јаја: Луковина, декупаж, вино...
НОВИ САД: Технике фарбања васкршњих јаја које се у Србији практикују од 16. века с временом су усавршаване, а из жеље домаћица да празнична трпеза изгледа што богатије кроз векове су развијане нове методе.
Претпоставља се да је у 16. веку код балканских, али и словенских народа било најзаступљеније украшавање јаја батик техником помоћу воска, док је међу једнобојним највише било црвених јаја. Данас пођеднако негујемо традицију – бојење у луковини, биљем и травама, али и модерне методе, при чему користимо специјалне боје, те вино, шарене тканине, салвете и остало.
За бојење јаја у луковини потребни су вам најлон чарапе, листови и цвеће, једна кашичица соли и две кашичице сирћета. Јаја, prеthodno обрисана крпом, обложите биљкама, убаците их у чарапе и вежите. Луковину исеците на комаде, па уваљајте у њу мокро јаје. Потом га вежите чврсто у чарапу да се добије мермерни изглед. У шерпу послажите ред луковине, па ред јаја, па луковине. Додајте со, сирће и хладну воду. Кувајте јаја 15 минута. Потом их одложите на картон, а након минут-два извадите из чарапа. Премажите их уљем или машћу за сјај. У овом случају, уместо луковине можете користити и специјализоване боје, како би трпеза била што шаренија.
Уколико се ипак одлучите да купите класичне фарбе, а желите додатно да украсите јаја, потребна вам је четкица за сликање и мало водених или акрилних боја. Обојите јаја плавом и љубичастом бојом, а потом уз помоћ четкице испрскајте их белим, жутим или наранџастим тачкицама. Јаја ће изгледати као небо, а шљокице као звезде које га обасјавају.
Да бисте декорисали васкршња јаја, није вам неопходна фарба. Можете је заменити црвеним вином. Потребно је да у шерпу послажете јаја и скувате их у овом напитку. Резултат је љуска љубичасте боје, на којој ће се 12 часова након кувања указати светлуцаве шљокице.
За шарена јаја потребне су вам старе шарене кравате, тканине или чипке којима би требало да их обмотате, а потом их скувате у води помешаној са сирћетом. Добићете јаја оригиналних дезена, а притом ћете уштедети време. Ефекат шаренила можете добити коришћењем перлица за украшавање торте. Изгледаће као тачкасти, разнобојни слаткиши, а најмлађи чланови породице сигурно ће им се обрадовати.
Декупаж је техника која се годинама користи за украшавање бројних предмета, а сада и за васкршња јаја. Најпре је потребно скувати их у жељеној боји. Будући да се јаја једу, лепак који се користи у овој техници можете заменити умућеним беланцетом. Узмите салвете са мотивима и исеците њихове најлепше делове. Прислоните их уз јаје, те четкицом за шминкање или сликање премажите салвету беланцетом и одложите га да се осуши.
Текст и фото: Д. Клашња