heavy intensity rain
12°C
29.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Кајакаш из Бечеја Марко Новаковић спреман за почетак сезоне 

10.04.2023. 16:58 17:04
Пише:
Фото: приватна архива

Трећа-срећа је оно чему се нада кајакаш из Бечеја Марко Новаковић, када је у питању његов пласман на Олимпијске игре, највећи спортски догађај на свету.

Учествовао је овај 34-годишњак, на смотри у Лондону 2012, па у Рио де Жанеиру 2016, а сада тежи томе да се домогне старта и у Паризу 2024. За длаку му је измакло место у Токију 2021, па је, самим тим, његов мотив за одлазак у „град светлости„ још већи.

Биле би то треће Игре за Бечејца и то у трећој дисциплини. Новаковић је светски и европски првак у двоседу на 200 метара, а с планетарног шампионата има још и три бронзе. На првенствима Старог континента два пута је био вицешампион, а окитио се титулом у једноседу на 200 метара. У те две дисциплине се и такмичио на ОИ у Лондону, где је на у једноседу био седми, док је у Рију сам заузео 13. место, а шесто у двоседу.

– Четверац на 500 метара је главни циљ ове сезоне. Сваки пут када нађем дисциплину у којој сам добар, укину је као олимпијску. Прво је то био једносед, после двосед, а након Париза ће и овај четверац, а остаће само микс с двојицом мушкараца и две девојке – истакао је на почетку разговора за „Дневник” Марко Новаковић.

Анђело Yombеta из Новог Сада, Стефан Врдољак из Сремске Митровице и Бачкопаланчанин Владимир Торубаров, делови су који склапају српски четверац, који ће ове године јурити норму за ОИ у Паризу.


У Београду прва трка

Одрадио је Новаковић три „туре„ зимских репрезентативних припрема ове године у Турској, а по повратку с последње, у марту, четверац је наставио да ради у Бечеју.

– Бићемо ту до изборног такмичења на Ади Циганлији у Београду, које се одржава од 13. до 15. априла, а план је да се остане овде и после тога – навео је Марко Новаковић, којег тренира Ђурица Левнајић, а осталу тројицу из четверца Урош Митјев.

Повратак у Бечеј

После неколико година које је провео у дресу Кајак кану клуба Змај из Земуна, Марко Новаковић се вратио у матични KKK Бечеј. Општина му је обећала финансијску подршку за тренажне процесе током ове године.

– Успели смо да се договоримо, а план је био да се вратим за овај олимпијски циклус – рекао је Новаковић, који се нада да ће овог пута Општина Бечеј испоштовати договор, за разлику од prеthodnog, због чега је тада и напустио клуб.


– Да сам отишао у Токио, верујем да бих и тамо направио добар резултат. Међутим, ово је трећа-срећа, па се надам да ћемо успети да узмемо медаљу. Тада бих могао полако и са задовољством да се пензионишем, јер бих имао сва одличја у својој ризници.

Маркове мисли су на Светском првенству у Дуизбургу, које се одржава од 23. до 27. августа, јер ће се на њему освајати норме за Париз.

– Циљаћемо финале, а после, ако наиђе неки већи резултат, биће још боље. Незахвално је унапред причати и прогнозирати нешто у вези с тим такмичењем, јер је далеко, свака трка је прича за себе, а треба и остати здрав до тада.

Прошле године на Европском првенству у Минхену, Новаковић је у једноседу на 200 метара био четврти, иако је најпре проглашен за трећепласираног. После доста перипетија, судијских прегледа снимака, уложене жалбе наше репрезентације, па и три прозивке за доделу медаља, одлучено је да је ипак остао без одличја. Било би му то прво постоље на великим такмичењима од 2018. године.

– Баш сам се тада разочарао, јер та медаља би много донела и нашем савезу. Није једноставно, али некако сам, током година, научио да прихватим те условно речено - поразе, иако је у Минхену било такмичара и иза мене у финалу, тако да није толико лоше – додао је Марко Новаковић.

К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар