broken clouds
3°C
25.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Национално такмичење „Пекаријада” на Институту за прехрамбене технологије

05.04.2023. 11:17 14:00
Пише:
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Национално такмичење за најбољег професионалног пекара и најбољег младог пекара „Пекаријада” тренутно се одржава на Институту за прехрамбене технологије.

Четврто издање манифестације први пут се организује у нашем граду, па ће се тако и током данашњег дана представити сви пријављени такмичари у пет категорија: домаћи хлеб, бурек (празан и са сиром), штрудла са маком, пица (класична или наполитана и креативна), као и уметничко дело.

Све кандидате оцењиваће стручни жири који у ширем саставу чини 35 истакнутих представника пекарске струке и компетентних технолога и бираће првог међу најбољима у свакој категорији. Актуелно такмичење наставак је квалификација које су започете током марта у Београду, док ће се крајем овог месеца одржати у Нишу и Пожеги. Иако ће се надметање најбољих пекара у Србији наставити током септембра и октобра, када ће бити организовано велико финале, председник стручног жирија Ненад Тримчевић наводи да циљ такмичења није да се изабере победник, већ да се пекари међусобно друже, размењују рецептуре и да се упознају.

– Наша идеја је да обновимо старе производе који полако изумиру, а који су врло квалитетни – истакао је Тримчевић. – Врло је ретко да се хлеб убацује лопатом у пекарску пећ и у ова два дана мајстори заната показују како се прави домаћи хлеб, што ми изузетно ценимо. Осим хлеба, деца од 16 до 18 година ће на такмичењу за младе пекаре у октобру правити погачице са чварцима, које такође спадају у пекарске производе који се ретко праве.

Председник жирија наглашава да се приликом оцењивања сви чланови понашају као муштерије и да пре свега уочавају естетски изглед производа, па тек онда вреднују структуру средине, печеност, а прате се грамажа и филовање, нарочито бурека са сиром и штрудле са маком.

Млади пекар Милош Кнежевић из Суботице има 25 година и по други пут учествује на „Пекаријади” у категорији за најбољу пицу наполитану. Иако се, како каже, није прославио на prеthodnom такмичењу, када је још као средњошколац правио четвороструку плетеницу, сада је пожелео да покаже шта је до сада научио.

– Овамо сам дошао зато што волим изазове и желим да покажем шта знам – рекао је Кнежевић. – Не радим више као пекар, прешао сам у пицерију, али сам константно радио пекарски посао од средње школе све до пре годину и по дана. За најбољу пицу потребни су брашно, добар квасац, хидратација теста и ферментација, док је најважнији састојак љубав.

Његов старији колега, пекар Владимир Василић из Черевића, наставља породичну традицију и представник је треће генерације занатлија. Тренутно учествује у категорији прављења домаћег хлеба и један је од ретких који се враћају на такмичење.

– Први разлог је зато што може доста да се научи од других колега о послу, производњи и начину рада, док с друге стране упознајем нове људе, који су расположени, и атмосфера је врхунска – појаснио је Василић. – Иначе сам власник пекаре, правимо домаће производе на старији начин. Домаћи хлеб је хлеб са седам кора, дужи је процес производње. Данашњи пекари се тешко навикавају на нове услове, радне снаге све више фали и свим занатским пекарима биће тешко да се боре са индустријом. Зато је добро да кроз ова такмичења опробамо старе рецепте.

А. Чегар

Пише:
Пошаљите коментар