clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Зимске службе комуналних предузећа спремне и за веће изазове

28.01.2023. 11:43 11:47
Пише:
Фото: ЈКП „Градско зеленило”

Све саобраћајнице у граду у току јучерашњег дана биле су проходне.

Снег се није задржавао на коловозу, по путевима је посута со и на мостовима течни раствор, тако да застоја у саобраћају није било. Међутим, имајући у виду бљузгавицу и ниже температуре, поготово у вечерњим часовима, као и евентуалу маглу, надлежни саветују возачима да буду опрезни.

Екипе јавно-комуналних предузећа, које су у програму рада Зимске службе, од почетка децембра дежурају 24 часа, с тим да се број радника и механизације повећава и смањује у зависности од временских прилика.

Имајући у виду интензитет падавина, шеф Зимске службе у ЈКП „Пут” Гојко Етински каже да још увек нема потребе за ангажовањем грађевинских машина, осим на мостовима, кружним токовима и појединим улицама на сремској страни града. Без обзира што је со „одрадила своје” и снег се није задржавао на путу, наш саговорник напомиње да вода и блато у околини градилишта представљају проблем, те саветује учесницима у саобраћају да прилагоде вожњу условима на друму. 

Имајући у виду интензитет падавина, шеф Зимске службе у ЈКП „Пут” Гојко Етински каже да још увек нема потребе за ангажовањем грађевинских машина, осим на мостовима, кружним токовима и појединим улицама на сремској страни града

Путари су од четвртка ангажовани и од тад нису престајали с радом, а иако наредних дана падавина можда неће бити, очекују се ниске температуре, па самим тим и могућа појава леда.

– Екипе Зимске службе су у другом степену приправности, што подразумева дежурство 25 јединица с камионима, посипачима соли и грађевинским машинама – објаснио је Гојко Етински и напоменуо да ЈКП „Пут” одржава путеве првог и другог приоритета укупне дужине 800 километара. – Због конфигурације терена, највећи изазов нам је чишћење сремске стране града и управо ту имамо највише посла.


Више посла за таксисте

Градски аутобуси саобраћају по уобичајеном реду вожње и, иако због снега није било већих гужви у саобраћају, новосадски такстисти имали су више посла. Из „прве” добити слободно возило у шпицу, кад већина запослених иде на посао или се, пак, враћа кући, и иначе је тешко, а кад падне снег је готово немогућа мисија. Да због снега имају више посла потврђују и возачи таксија, уз напомену, да је мање-више тако и кад је киша.


Будући да се снег није задржавао на тротоарима, није било потребе за ангажовањем већег броја радника Зимске службе ЈКП „Чистоћа”. У том предузећу наводе да су спремни за веће падавине, те да су спремишта за со распоређена на главним раскрсницама и саобраћајницама у граду. У Зимској служби градске „Чистоће” је око 150 радника и механизација, а, уколико услови то буду захтевали, и више. Програмом рада предвиђено је да екипе тог предузећа рашчишћавају центар Новог Сада, прилазе пешачким прелазима, као и да формирају стазе у улицама чије је одржавање у њиховој надлежности. 

На терену су и екипе ЈКП „Градског зеленила”, тачније 126 радника и 33 возила, односно камиони, радне машине и трактори с даскама за чишћење снега и посипачима соли. Зимска служба тог предузећа задужена је за чишћење снега с аутобуских стајалишта, прилаза и пешачких стаза на мостовима и надвожњацима, Петроварадинској тврђави, у парковима, девет тргова у граду и кампусу, као и Ковид болници.

Радници ЈКП „Тржница” одржавају новосадске пијаце и по потреби чисте снег и посипају со, док је „Паркинг сервис” задужен за паркинге, чије коришћење наплаћује.

Ј. Вукашиновић


Хвала снегу на грудвању и уживању

Ако сте временом заборавили како изгледа наш град кад напада снег, јуче сте имали прилику да се добрано присетите. Како зима одавно није као што је некад била, све нам се чини да су нас ове снежне падавине изнендаиле. Иако бисмо рекли да је „то нормално за ово доба, шта је чекао до сада”, свесни смо чињенице да се нисмо навикли на хладан и оштар ваздух, а камоли на бљузгавицу која ће нам највише сметати када снежна чаролија крене да се отапа у заборав. Зато, уживајте у наредним данима и немојте да вам буде свеједно када је одевање у питању, хладније је него иначе, па је потребно чувено „слојевито” облачење.

Ово је добра прилика да изведете своје малишане да се играју, или једноставно, да их саме пустите да пронађу начин за добру забаву, баш као и када сте се ви радовали клизању и грудвању. Прављење Снешка одувек је најзанимљивија активност, па и сада, када је количина „мокрог” снега у нашем граду знатно мања. Ипак, то не спречава наше најмлађе суграђане да буду креативни и упорни, због чега је сазидан, бар допола, и игло у једном делу нашег града.

Оно што знамо да је сигурно, то је да не можете да се сунчате на Штранду, као што је био случај током новогодишњих празника. Али, то не значи да не можете да се дивите несвакидашњем погледу на лежаљке и сунцобране на плажи под и на којима је нападао снег.

С друге стране, иако се очекује да је више људи у кафићима како би се згрејали, ипак се дало на улицама Новог Сада видети доста људи који су искористили мало слободног времена да се прошетају заснеженим тротоарима, а могли сте приметити и организоване групне обиласке нашег града.

А. Чегар

 

Аутор:
Пошаљите коментар