broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пантовић: Одбијена жалба на притвор, Пантић у крајње лошим условима

17.12.2022. 18:15 19:26
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је да је апелациони суд у Приштини одбио жалбу против одређивања притвора његовом клијенту Дејану Пантићу, бившем припаднику косовске полиције који је прошле суботе ухапшен на пункту Јариње.

У изјави за Танјуг, Пантовић је најавио да ће се сада обратити врховном суду тзв. Косова.

Оно што нам стоји на располагању је једно ванредно правно средство. Ми ћемо већ у понедељак предату врховном суду Косова захтев за заштиту законитости против решења апелационог суда у Приштини којим је одбио жалбу на одређивање притвора, јер су му ускраћена права која има по закону, али и људска права која су загарантована многим међународним документима, а која су формално у примени и на овом подручју, рекао је Пантовић.

Осим тога Пантовић додаје да је у петак послао претпретресном судији који је Пантићу одредио притвор захтев да се Пантићу хитно омогући телефонски разговор макар од минут-два да би се чуо са члановима породице.

Оно што смо чули је да се налази у крајње лошим условима, то је база косовске полиције на административном прелазу Јариње, без основних услова за нормални боравак тамо, а по закону о кривичном поступку Косова, окривљени мора да борави у установи за притвор где постоје нормални услови, истиче Пантовић.

Он додаје је у Пантићев случај укључени и његов колега Душан Влајић из Косовске Митровице

Пантовић наглашава да су од самог хапшења Дејана Пантића крше његова права као осумњиченог у кривичном поступку, а крше му се и људска права.

Прво, већ осми дан не знамо где се налази, није имао никакав директан физички контакт са својим адвокатом да са њим прича, консултује се и припреми одбрану. Није му омогућено да се види ни са једним чланом своје породице. И што је најгоре, није му омогућен ни телефонски позив да каже члановима породице где се налази, како се осећа, посебно што је срчани болесник којем је пре пар месеци уграђен стент, наводи Пантовић и додаје да је Пантић једноставно човек лошег здравственог стања.

Пантићев бранилац каже да је разочаран понашањем међународне заједнице, Еулекса и бројних невладиних организација које се налазе на северу КиМ, а које нису реаговале на, како каже, драстично кршење закона и права Дејана Пантића.

Без обзира што полиција Косова и суд кажу да су ту неке околности које не дозвољавају примену закона, чуди ме да се већ осам дана ниједна оргазација која се бави заштитом људских права није до сада огласила. Еулекс је саопштио да помно прати цео случај, али нисмо чули шта из тог помног праћења случаја су закључили. Човек је једноставно у таквој ситуацији да његова породица не зна где се он налази и не знају да ли је жив уопште, каже Пантовић.

Он наводи пример лекова који су предати полицији у Лепосавићу да би били прослеђени Пантићу, али да ни после пар дана Еулекс уопште нема информацију да ли су му они предати.

Сузана Трајковић: Слађану одређен притвор од 30 дана, пребачен у Подујево

Сузана Трајковић, супруга бившег косовског полицајца Слађана Трајковића који је у четвртак ухапшен у Косовској Митровици, потврдила је да је њеном мужу одређен притвор од 30 дана и да је пребачен у затворску јединицу у Подујеву.

Сузана Трајковић је рекла за Танјуг да је њен муж оптужен за два ратна злочина, али да још увек нема поуздане информације о оптужници пошто још увек чекају превод.  

Оптужница је на албанском и енглеском, ccеka се превод. Мој муж је потврдио да уопште није био на тим локацијама тих датума тако да су то лажне оптужбе, рекла је Трајковић.

Она истиче да је њен супруг невин у целом случају, а да од 1999. године живе у Бошњачкој махали, која је мешовита средина.

Имамо сво поштовања и Албанаца и комшија, није имао разлога на напушта КиМ. Од 2013. интегрисан је у Косовску полицију, тада су ражене провере. Нормално је био примљен да ради и све је било у реду девет година. Сада, када је напустио Косовску полицију, после месец дана појавили су се неки, као сведоци за наводни геноцид и ратне злочине, објашњава Сузана Трајковић.

Она додаје да се нада да ће правда победити, али да су сви свесни да ће бити мукотрпно и да ће проћи доста времена док се не докаже невиност.

Сузана Трајковић каже да су њена ћерка и она успеле да виде Слађана на 10 минута.

Он је психички јак, али је измучен. Три дана ништа није јео, одбијао је храну, јуче и данас није јео јер му нису дали таблете. Од лекове што смо му јуче доставили, дали су му само глуформин за шећер, нису му дали антибиотике, а рана на масном ткиву на глави се инфицирала, рекла је Сузана Трајковић.

Додаје да му у затвору ништа не дозвољавају, да мало спава, а да му је један од затворских чувара претио.

Ипак, психички је јак, дао ми је подршку због деце, подржавамо једно друго, свестан је и подршке коју има од других људи, поручује Сузана Трајковић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Еулекс: Пратимо случај Дејана Пантића, добили смо захтев да омогућимо његов трансфер

Еулекс: Пратимо случај Дејана Пантића, добили смо захтев да омогућимо његов трансфер

17.12.2022. 14:39 14:42