clear sky
15°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДНЕВНИК У БАЧУ Граде се станови, путеви, обнавља тврђава…

04.10.2022. 10:21 10:28
Пише:
Извор: Дневник/ Р. Хаџић

Завршетак станова у згради за социјално угрожене становнике који су остали без крова над главом због пожара, реконструкција крова куле на Тврђави, изградња хидрантске мреже у Селенчи, део су инвестиција које бележе ову годину у Бачу.

Како смо сазнали од председника општине Бач Стеве Панића, зграда би требало да буде готова до краја године, а изградњу станова за породице чији су домови изгорели финансира Покрајинска влада.

- Пре две године имали смо ту несрећу да се десио катастрофални пожар на Економији 1, када је 16 породица остало без домова. Тренутно су у току завршни радови и не бих да лицитирам с временом, али очекујемо да ће до краја године бити све готово. Тренутно људи живе у изнајмљеним кућама, чији закуп, односно кирију, плаћа Покрајинска влада која је обезбедила новац, пребацила на рачун локалне самоуправе и ми исплаћујемо кирију, а за оне који примају социјалну помоћ, за њих се плаћају и рачуни за струју – појаснио је Панић.

Говорећи о плановима, Панић истиче да ће у скоријем периоду почети реконструкција До

нжон куле на Тврђави, за шта је Министарство културе издвојило 4.300.000 динара.

- У наредних неколико дана очекујемо почетак рестаурације куле, односно крова на горњем делу Тврђаве која је туристички симбол Бача. То је заправо симбол који превазилази границе нашег локалног миљеа, јер очекујемо да као објекат уђе под заштиту Унеска. Радови су пријављени и ускоро би требало да почну, а биће завршено за месец дана – појаснио је Панић.

Закључен је уговор за изградњу хидрантске мреже у Селенчи и у наредном периоду мештане овог места очекује почетак радова за шта је издвојено десет милиона динара.


Мере за спречавање миграције

Општина Бач као и већина осталих војвођанских кубури са миграцијама. Углавном млади одлазе у Нови Сад, Београд, а добар део их је и у иностранству.  Приватни сектор запошљава један део мештана ове општине, као и пољопривредници. Општина мерама покушава да спречи миграције, па све незапослене мајке добијају по 10.000 динара месечно и то годину дана након порођаја, а мајке за прво и друго рођено дете добијају по 30.000, док за треће 50.000 динара.

Општина је ове године за стипендије ђака и студената издвојила седам милиона динара, а обезбеђен је беслатан превоз ђацима и за то се годишње издваја 22 милиона динара. С друге стране потребно је, каже Панић, и одобрење ресорног Министраства за запослење већег броја лекара. Проблем је у томе што је све мање становника, али је структура оних који остају другачија. Међу њима је све више старијих који захтевају лекарску помоћ.


Ове године је велика заинтересованост била за конкурсом енергетске ефикасности. Чак 90 породица из општине Бач конкурисало је како би добили новац за уградњу столарије или постављање изолације.

- Једна група људи је потписала уговоре, а друга ће то урадити након ребалнса буџета, јер се пријавило више него што је првобитно било заинтересованих. Да не би смо одбијали људе, након ребаланса, за месец и по дана и друга група ће потписати уговор, тако да ће до краја године сви који су се пријавили добити новац. Прошле године је била мања заинтересованост, а ове године је дупло више пријављених, па је у складу са тим издвојено више новца, односно 10.500.000 динара. Министарство за енергетику је одобрило четири, а општина је одвојила шест милиона динара – појаснио је Панић.

Од великих инвестиција које су обележиле ову годину, он је поменуо и пресвлачење бетонског пута у Плавни, за шта је издвојео 9. 750.000 динара, док је за реконструкцију центра у Бођанима, која је у току, издвојено седам милиона динара.

Ове године реконструисана је еко-чесма у Селенчи за коју је издвојено око три милиона динара, а реконструкција расвете у спортској хали у Бачу коштала је четири милиона  

За атарске путеве је издвојен 41 милион динара, од чега је 18 милиона обезбедио Секретаријат за пољопривреду, а остатак општина. 

Реч је о повезивању путева Мали Бач са Бођанском шумом, односно са Бођанима. Радови би требало да почну у наредних неколико дана, а да се заврше до краја године.

Слађана Аничић Илић

Фото: Радивој Хаџић

Аутор:
Пошаљите коментар