broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Председник најмлађе нације на свету Вит Једличка за Дневник

21.08.2022. 12:46 19:37
Пише:
Извор: Приватна архива

Када је 13. априла 2015. године, на рођендан Томаса Џеферсона, оснивача Сједињених Америчких Држава и његовор политичког узора Вилт Једличка одлучио да на дунавском острву, ничијој земљи између Србије и Хрватске, оснује слободну државу Либерланд, вероватно није размишљао да ће данас више од 780.000 људи желети држављанство ове државице.

Бивша речна ада позната као Горња Сига сада је државица од седам квадратних километара на коју се сместила нова микронација.

Оснивач и председник Либерланда Вит Једличка наводи за „Дневник“ да је гесло ове државе: „Живи и пусте друге да живе“, те да су тежње да се створи најслободнија земља на свету, док истовремено настоје да користе најновије технологије за управљање државом.

–  Сваки дан добијамо неколико нових грађана, што нам је веома важно да растемо и прилично је узбудљиво. У једном тренутку, у прва два месеца ове године, добили смо више пријава за држављанство од Сједињених Америчких Држава. Тај податак био је и за нас невероватан.

Из које земље долази највише пријава?

– Највеће интересовање долази из Сједињених Држава, затим је интересовање из Немачке прилично велико, па из Турске... Углавном захтеви за држављанство долазе из САД, Европе и Уједињеног Краљевства. Из Француске, на пример, има 35.000 захтева.

Како обични људи могу постати грађани Либерланда?

– Прилично лако. Прво се морају регистровати, па онда постају резиденти, добијају личну карту и могу да започну посао у Либерланду. Сада имамо и банковне рачуне за њих, што је веома важно за пословање. Имају и различите алате на располагању, као што је E-bay на пример а ту је и markеt.ll.land платформа за трговину, као и подршка наше Привредне коморе. Такође, помажемо им да послују у зони слободне трговине, овде у Србији, али други корак је да они помогну Либерланду да иде напред и то је нешто чиме стичу држављанство.

Чини се да велики број људи мисли да је Либерланд забаван пројекат и шала?

– Ми смо највећи, рекао бих, национални покрет на свету по новом интересовању за њега. Немамо конкуренцију у том погледу. Начин на који Либерланд расте није упоредив ни са једном земљом на свету. Осим тога, бивши хрватски министар иностраних послова, господин Миро Ковач је то сасвим лепо сажео у једну реченицу: „Либерланд је провокативна идеја која је достигла озбиљне размере“.


Пројекат „Арка” за одмор и забаву

Председник Либерланда позвао је заинтересоване да посете ову државицу, али и да дођу у Арку – еко имање које се налази недалеко од Либерланда у Србији, на територији општине Апатин. – Намера нам је да то буде одмаралиште и центар за одмор у Србији, тако да и грађани Србије, али и туристи могу да уживају у лепом језеру са пуно животиња и неким посебним терапијама. Тако могу да проведу свој одмор веома близу Либерланда, али такође могу посетити Либерланд чамцима, бродом, глисером или скутером које имамо овде. Прави се све више инфраструктуре како би људи могли трајно да остану ове сезоне, тако да је ово још један важан знак у нашој историји.  У Либерланду су веома лепе плаже, јер се налазе на једном од најлепших делова Дунава, па свако ко дође има и прилику да ужива.


Пре недељу дана одржан је „Флоатинг ман фестивал“ у Србији у вашој организацији. Имате ли територијалних претензија?

– Границе Либерланда су веома јасно дефинисане, јер смо ми заправо преузели део земљишта који је остао између Србије и Хрватске, након распада Југославије. Пре седам година, дефинисали смо границе тачно у линији територијалних захтева и Србије и Хрватске и од тада се ништа није променило. Прилично је узбудљиво што на ту територију не полаже право ниједна друга држава и то је скоро седам квадратних километара лепог подручја у облику срца.

Какви су односи са Хрватском и Србијом?

– Успоставили смо веома добре односе са Србијом, били смо веома срећни што смо имали званичну посету Покрајинског секретаријата за привреду, што је било веома лепо. Министарство спољних послова је на почетку дало изјаву да нема ништа против да се на овој територији успостави земља Либерланд, што је врло добро приметила и Хрватска, али су после те изјаве званичници рекли да је Либерланд шала. Међутим, након тога више нису износили такав став, јер је очигледно да Либерланд није интернет шала.

Значи, имате проблема са Хрватском?

– Па, није баш проблем. Ја заправо ценим што они чувају нашу територију чак и од Хрвата који желе да дођу на наше острво, па тиме показују да земља не припада Хрватској. Нема напомене да ово земљиште припада Хрватској и да је Хрватска са тим земљиштем ушла у Европску унију.

Које земље признају Либерланд?

– Имамо дипломатске односе са осам земаља чланица Уједињених нација. Не могу да откривам које су то земље, јер неке односе још увек држимо у тајности, али могу вам рећи да смо потписали споразум о сарадњи са Хаитијем, што је био велики догађај. Отишао сам и у друге карипске и афричке земље где отварамо канцеларије и успостављамо званичну дипломатску сарадњу.

То је мало острво, имате ли план за развој?

– Радимо са вероватно неким од најпрестижнијих архитектонских студија на свету. Не само да развијамо територију у урбано земљиште за Либерланд, већ га претварамо и у метаверзум, где људи могу да дођу и посете нас, могу да виде своје парцеле и како ће изгледати главна зграда у земљи, цео центар са музејима, а комерцијалне локације су већ дизајниране и можете их посетити преко свог рачунара. Мислим да је то одлично, јер имамо 3Д мапу катастра Либерланда. Мислим да ниједна друга земља у овој фази развоја нема 3Д мапу катастра.

Метаверзум, 3Д катастри... А кажете да Либерланд није фикција?

– Не, можете га посетити, очекујемо 3.000 људи ове године да га посети и надамо се да ће неки од њих остати трајно након „Флоатинг ман фестивала“ који организујемо сваке године у Србији, у августу месецу на нашем имању Арка крај Апатина.

Ви сте први и актуелни председник од оснивања државе. Имате владу, министре... Шта је са изборима у Либерланду?

– Оно што је тренутно најважније, завршили смо развој управљања блокчејном, на сличној технологији на којој ради биткоин, где ћемо потпуно транспарентно водити изборе. Прво ћемо имати нови конгрес, у суштини први конгрес Либерланда, који ће одлучивати о уставу, финализовати устав, усвојити га, а онда ће се створити све друге институције. Радили смо доста напорно са Полкадот системима. Полкадот је један од најпознатијих система за управљање блокчејном. Верујем да ћемо прву државну управу ставити на блокчејн. Очекујем да ће то бити ових дана и преко те мреже свако може да се придружи и позивам све заинтересоване да то ураде. Размислите о томе, све што ће влада радити, буџетирање, судови, регистри, све ће се одвијати на једној транспарентној платформи, без икакве потребе за додатним ИТ системом. Нико не треба да пребројава изборе, јер се све ради транспарентно користећи блокчејн технологију, за коју сматрамо да је будућност – закључио је Једличка.

Александар Савановић

Аутор:
Пошаљите коментар