clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Четири дана 15. јубиларног "Тамбурица феста": Јединствени спектакл пред Новосађанима

16.08.2022. 11:28 11:33
Пише:
Извор: Б. Павковић

Традиционалном тамбурашком променадом у 18 часова са Трга слободе, у четвртак, 18. августа, биће отворен 15. јубиларни „Тамбурица фест 2022“, који ће публици до 21. августа у центру града донети низ познатих, али и нових садржаја, попут ревије младих тамбураша, традиционалног одмеравања оркестара из земље и иностранства, такмичења вокалних солиста на Тамбурашкој Мондовизији, спектакуларног концерта Тамбурашке филхармоније и још много тога.

Програм манифестације представљен је јуче у просторијама Туристичке организације Новог Сада, а том приликом су директор ТОНС-а Бранислав Кнежевић и директор „Тамбурица феста“ др Јован Пејчић потписали протокол о сарадњи те две институције. У просторијама ТОНС-а отворена је и изложба фотографија која представља ретроспективу 15 година „Тамбурица феста“ од Дероња до Новог Сада.

- Изузетно ми је задовољство што се налазимо у новим просторијама Туристичке организације Новог Сада, јер некако смо и чекали да управо ту потпишемо протокол о сарадњи, који „Тамбурица фест“ већ има са бројним институцијама културе и образовања – истакао је др Јован Пејчић. – ТОНС и „Тамбурица фест“ у неком смислу имају заједнички задатак – промовишемо историјске и културне вредности нашег града, чиме гостима из земље и иностранства пружамо прилику да се представимо и покажемо све лепоте и вредности које овде имамо.


Премијера филма „Зауставите Дунав и сказаљке старе“ 

Прво вече манифестације обележиће и светска премијера дугометражног документарног филма „Зауставите Дунав и сказаљке старе“, чију режију потписује оснивач и директор Филмског фестивала документарног и играног филма у Измиру професор Сали Салини.

- Реч је о озбиљном документарном филму, а моје искрено мишљење је да ће он на неки начин постати аманет, надживеће филм – поручио је Салини. – Оставићемо нешто веома важно за Војводину и генерације које долазе, јер у филму о тамбурици и тамбурашкој музици говоре значајни људи. Надам се да ће се филм допасти публици и изузетно сам узбуђен што ће бити приказан на централном градском тргу. Додао бих само још податак о томе да је у мају, приликом отварања Филмског фестивала документарног и играног филма, где су нам гости били представници „Тамбурица феста“, у Измиру први пут у историји свирала тамбурица.  


Детаљан програм фестивала могуће је погледати на сајту „тамбурица феста“, а поједине садржаје представио је и музички уредник Данило Нинковић.

- Културно-туристичком тамбурашком променадом обићи ћемо десет дестинација у граду, које су обележиле историју тамбураштва и Новог Сада – открива Нинковић. – Након тога и премијере филма „Зауставите Дунав и сказаљке старе“, позивамо вас на кафанско-тамбурашко вече, када ће тамбураши свирати у више од 30 локала, тако да ће свако за себе моћи да пронађе оркестар који му одговара и место које му се свиђа. Почетак наредних вечери обележиће и ревије младих тамбураша, у оквиру којих младима дајемо простор да покажу на који начин они негују и доживљавају тамбурашки стил живота. Посебна прича манифестације је прва „Тамбурашка Мондовизија“, којом ћемо афирмисати ауторство. Ове године земља-пријатељ фестивала је Аустрија, те ћемо, док жири буде одлучивао о најбољем тамбурашком саставу, уживати у наступу ансамбла „Јохан Штраус“ из Линца. Први пут у историји, у оквиру финалне фестивалске вечери, десиће се и Тамбурашка филхармонија са око 150 извођача на тамбури, из 11 држава, и мешовитим хором од 50 чланова. Биће то јединствена прилика и спектакуларан догађај, и нисам сигуран да ћемо у том формату икад моћи да га поновимо. Програм је конципиран тако да буде доступан и пријемчив најширем могућем аудиторијуму, не само љубитељима тамбурашке музике, него и заљубљеницима у уметност и културу уопште. 

Б. Павковић

Аутор:
Пошаљите коментар