few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Оброк за породицу 3М: Кутије за намирницe у свим вртићима

25.05.2022. 11:11 11:15
Пише:
Извор: Fejsbuk

НОВИ САД: Одобрењем Управе предшколске установе “Радосно детињство”, поново је покренута акција прикупљања некварљивих намирница у кутије за донацију које су постављене у око 70 новосадских вртића.

Акцију, која ће трајати до краја школске године, покренуле су Мирјана Мутуц и њене ћерке Маријана и Мина из Удружења “Оброк за породицу 3М”, које о својим активностима обавештавају јавност путем истоимене Фејсбук странице и групе, како би људима који су у прилици да донирају некварљиву храну олакшали цео поступак. Како је рекла једна од организаторки Маријана Кресојевић, надају се да ће одзив бити добар као и prеthodnog пута.

– Родитељима је некако лакше да понесу намирнице и оставе их успут, када и децу доводе у вртић, него да се усклађују са нашим терминима – казала је Кресојевић. – Резултати протекле акције су били сјајни и надамо се да ћемо то поновити. Родитељи могу да донирају све некварљиве намирнице које могу да стоје неколико дана ван фрижидера, било да је у питању конзервирана или вакумирана храна, јер не можемо да постигнемо да обилазимо вртиће сваког дана, већ то радимо по позиву васпитачица, када се кутије напуне.

Маријана, Мирјана и Мина припремају оброке и за оне који нису у могућности да их сами преузму, а приликом доставе користе сваку прилику да их саслушају и боље се упознају са проблемима који их муче. Управо је из тога проистекла идеја о акцији “Хуманитарног доручка” који је сваке недеље другачији и доставља се на кућну или пословну адресу између 9 и 11 часова. Било да су у питању уштипци или пројица, доручак је увек обилан са различитим прилозима, а плаћа се у донацијама које зависе од финансијске могућности и жеље купца.

– Пошто не можемо само да тражимо помоћ, одлучиле смо да покренемо акцију која ће нам помоћи да прикупимо новац и анимирамо грађане да се прикључе нашој мисији – објаснила је Кресојевић. – Свако има право да одлучи колику суму жели да убаци у кутију, а нама свака донација значи јер ће нам помоћи да купимо намирнице и припремимо оброк некоме ко није у могућности да то уради сам.

“Хуманитарни доручак” може се наручити на њиховој Фејсбук страници, а приликом доставе потребно је изаћи по њега лично из два разлога – један је због проналажења места за паркирање, док је други тај што се кутије за новац налазе у аутомобилу.


Лицитације путем Фејсбук групе

Након доброг одзива на хуманитарном базару Удружења “Оброк за породицу 3М” који је преотеклог викенда одржан на Сајлову, Маријана Кресојевић казала је да суграђани током лета могу да очекују још сличних акција, те да њена сестра Мина и мајка Мирјана увек смишљају нове начине како би укључили што више грађана у акцију припреме оброка за угрожене.

Тако су покренуле и Фејсбук групу “Лицитације Оброк за породицу 3М”, у којој грађани могу понудити предмет који им више није потребан, а између осталог, на лицитацијама ће се наћи и ствари које нису продате на базару. Сав приход од лицитација иде Удружењу “Оброк за породицу 3М”.


Маријана, Мирјана и Мина припремају оброке за око 300 породица које су угрожене, те су им у мисији да нико не буде гладан потребне сталне донације хране. Један од предлога суграђанима је да, уколико то могу да приуште, током набавке за домаћинство, пазаре понеку ствар вишка, док они који немају времена, а имају новца и воље, могу уплатити новац на динарски рачун 160-6000001255298-83. Они који желе да донирају из иностранства, могу то учинити путем Пејпала на [email protected]. Намирице се могу донирати суботом на Телепу, као и по договору. Међу најпотребнијим намирницама су брашно, јаја, јогурт, воће, поврће, замрзнути програм, коре, сир, слатиши за децу и друго.

Д. Андулајевић

Аутор:
Пошаљите коментар
“Оброк за породицу” донео Националну награду за волонтирање

“Оброк за породицу” донео Националну награду за волонтирање

16.03.2021. 14:58 15:05