few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Страни званичници честитали Вучићу победу

04.04.2022. 17:56 21:54
Пише:
Извор: Танјуг/Зоран Жестић

БУДИМПЕШТА: Одлазећи председник Мађарске Јанош Адер и будућа председница Каталин Новак честитали су Александру Вучићу реизбор за председника Србије.

"Драго ми је што сам био сведок да су везе између Мађарске и Србије постале јаче у недавној прошлости", навео је Адер у свом писму, саопштено је из његовог кабинета, пренео је МТИ.



Он је Вучића пренео да Мађарска остаје отворена за јачање веза, а поздравио је и улогу мађарске заједнице у Србији у учвршћивању тих веза.



Адер је, такође, Вучића пренео је уверавања у континуирану подршку Мађарске у вези са интеграцијама Србије у ЕУ и њено што брже приступање Унији.



И будућа председница Мађарске Каталин Новак поздравила је реизбор Александра Вучића за председника Србије.



У писму објављеном на Фејсбуку, Новакова је истакла да је јасна и чврста подршка Вучићу одлучан израз мишљења бирача у невиђено тешким и изазовним временима.



"Као Мађарици, умирујуће је знати да ће суседну Србију водити политичар кога Мађарска може да сматра пријатељем и који пружа подршку мађарској заједници у Војводини", навела је она и пожелела Вучићу даљи успех у обављању дужности председника.

Мишел: Наставимо блиску сарадњу



Председник Европског савета Шарл Мишел честитао је данас Александру Вучићу на освајању другог узастопног мандата председника Србије.



Наставимо блиску сарадњу како бисмо продубили партнерство Европске уније и Србије и напредовали у нашој заједничкој агенди и преговорима о проширењу, написао је Мишел на Твитеру.

 

Оливер Вархеји честитао и најавио наставак ЕУ пута



Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји честитао је председнику Србије, Александру Вучићу, на резултатима јучерашњих избора.



Очекујемо да са Вама и новом владом напредујемо ка прикључењу Србије ЕУ, што је стартешка одлука земље. Наставићемо да подржавамо реформе у Србији, опоравак, енергергетику, снабдевање храном, укључујући и кроз наш Економско инвестициони план, поручио је Вархеји са Твитер налога.

Ердоган: Наставак јачања сарадње Србије и Турске

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган честитао је у телефонском разговору председнику Србије Александру Вучићу победу на изборима и пожелео му да и даље својим радом доприноси напретку и благостању Србије, саопштено је вечерас из службе за сарадњу с медијима председника Републике.



Председник Ердоган је овом приликом изразио наду да ће заједно са председником Вучићем наставити да подстиче јачање сарадње Србије и Турске.



Захваливши на честиткама, председник Вучић је истакао значај које добри односи са Турском имају за Србију и њен економски развој, као и за мир и стабилност у региону.



Председник Вучић је изразио наду да ће ускоро поново имати прилику да са председником Ердоганом размени идеје за јачање билатералне сарадње, као и мишљења о регионалним и глобалним питањима.

Хил: Похвале грађанима Србије што су остварили своје демократско бирачко право



Нови амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил честитао је председнику Александру Вучићу победу на председничким изборима, као и свим кандидатима који су учествовали на изборима.



Хил је у честитки на Твитеру упутио и похвале грађанима Србије што су "остварили своје демократско бирачко право".



Честитам председнику поновни избор за председника Србије и свим кандидатима који су учествовали на изборима. Упућујем похвале грађанима Србије што су остварили своје демократско бирачко право, написао је амерички амбасадор на Твитеру.

Станивуковић: Много је теже очуваати власт него је добити

Градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић упутио је честитку председнику Србије Александру Вучићу поводом победе на изборима која је, како је навео, убедљива и чија се величина огледа у њеном континуитету јер је "много теже очувати власт, него је добити".



"Ова убедљива победа нам јасно указује на велику подршку коју имате међу нашим народом, те да су Ваши напори да Србија буде једна од најјачих земаља како међу земљама Западног Балкана тако и шире, препознати од стране грађана Србије", поручио је Станивуковић у честитки, објављеној на сајту града Бања Лука.



Станивуковић је навео да је и сам кроз видео-поруку подршке коју је упутио председнику Вучићу показао колико је подршка Србије значајна и за Републику Српску и за Бању Луку, подсетивши да је осим велике помоћи за време пандемије, захваљујући Србији, између осталог изграђен и вишенамјенски објекат у насељу Петрићевац, у склопу којег се налазе вртић и амбуланта.



"Подршка Србије у нашем граду биће видљива и у наредном периоду, а захваљујући тој подршци наш град добија нову школу у насељу Ада, највећи градски парк са језером, те мултифункционални спортски центар у насељу Лауш, али и још много тога", истакао је Станивуковић.



Између осталог, изразио је уверење да ће братска сарадња бити снажнија у годинама које долазе јер су, како је рекао, Република Српска и Република Србија братске земље, као што су Бања Лука и Београд братски градови, "а брат на брата увек може и мора да рачуна".



Станивуковић је честитку завршио речима: "Живела Република Српска, живела Србија".

Џаферовић: Политика добросуседства води просперитету и напретку две државе

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић упутио је честитку Александру Вучићу на још једној победи на председничким изборима у Србији.



“У име Председништва Босне и Херцеговине и у своје лично честитам Вам поновни избор за Председника Републике Србије. Стабилни и добри односи између Босне и Херцеговине и Републике Србије су од примарног интереса за добробит наших држава и њихових народа и грађана", навео је Џаферовић и додао:



"Развијање политике добросуседства, на начелима узајамног уважавања и поштовања суверенитета и територијалног интегритета и решавање отворених билатералних питања, води просперитету и напретку Босне и Херцеговине и Републике Србије и остварењу заједничких европских циљева", објављено на сајту Председништва БиХ.



Џаферовић је навео да у очекивању добре сарадње и јачања билатералних односа БиХ и Србије, жели председнику Вучићу успех у извршавању ове одговорне дужности.



Актуелни српски председник Вучић је однео убедљиву победу на председничким изборима у Србији поново у првом кругу за још један мандат на тој функцији, а његова СНС је освојила највише мандата у Скупштини Србије.

Аутор:
Пошаљите коментар