overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић: Из депеша Викиликса се види да је Понош НАТО генерал

13.02.2022. 22:15 23:56
Пише:
Извор: Tanjug/ S. Radovanović, arhiva

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да се из депеша Викиликса може видети да је кандидат за председника коалиције окупљене око Странке слободе и правде Здравко Понош, како је навела, ''НАТО генерал''.

Брнабић је поручила да ко жели да гласа за НАТО интеграције, као и за то да се на дневном реду Народне скупштине нађе Резолуција о Сребреници, треба да гласа за ту коалицију.



Понош је НАТО генерал и то не мислим на позитиван или негативан начин, већ само као чињеницу, рекла је Брнабић у емисији Хит твит на ТВ Пинк коментаришући критике које је бивши председник Борис Тадић изнео на рачун Поноша.



Она је рекла да се у депешама Викиликса из 19. фебруара 2009. године наводи да је Тадић, као тадашњи председник, именовао новог начелника генералштаба Милоја Милетића за којег се констатује да ће бити "мање проактиван у заступању сарадње и интереса с НАТО од Здравка Поноша", док се из депеше објављене 3. јуна 2013. године наводи да је Понош за НАТО.



Премијерка је поменула и председника Народне странке Вука Јеремића, за којег у депешама Викиликса, у поверљивом допису из 6. септембра 2007. године, пише да је на затвореној седници НАТО у Бриселу рекао да се залаже за пуноправно чланство Србије у НАТО.



Она је навела да је некадашњи амерички амбасадор у Београду Камерон Мантер известио Стејт департмент да не треба да брине због Јеремићеве "националистичке реторике" јер је он заправо "играч НАТО".



Брнабић је рекла да се у депешама види и да се Јеремић извињавао америчком амбасадору и америчкој администрацији за антиамеричке опаске, рекавши да је принуђен да користи такву реторику док траје предизборна кампања.



Сви знају да је он за пуноправно чланство Србије у НАТО, тако да ме не чуди та блискост Поноша и Јеремића јер то њихова политика, и то је у складу са њиховом коалицијом, где су Понош, Јанковић и Мариника Тепић, која говори да је Сребреница геноцид и да Скупштина треба да усвоји резолуцију о геноциду, рекла је Брнабић.



Она је истакла да је Тадић сменио Поноша као начелника генералштаба јер је мислио да представља озбиљни безбедносну претњу по земљу, а онда му је понудио два "изузетно важна задатка", укључујући да буде преговарач за Косово и Метохију.


Брза пруга БГ-НС Србију нас чини земљом победника



Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је изградња брзе пруге Београд - Нови Сад оно што Србију чини земљом победника.



То су невероватне ствари, ствари коју Србију праве другацијом земљом, земљом победника! Читав тај пројекат око две милијарде евра. То није било незамисливо не само због новца, већ због страха од неуспеха. Вучић се усудио да сања, и то јесу његови снови и његова визија, рекла је Брнабић.



Премијерка каже да је сада модернизација железницког система потпуно нормална ствар и да се размишља о томе шта даље.



Успели смо заједно да променимо Србију и да имамо самопузудање да можемо да напредујемо, истакла је Брнабић.


Каква је то неодговорност, не само према држави, већ пема највишим и најосетљивијим националним интересима? У свему томе данас они не виде ниједан проблем, рекла је Брнабић.



Генерал Милорад Ступар је, говорећи о времену када је Понош био начелник генералштаба, рекао да је Србија имала пех што је системом одбране десет година руководио Тадић.



Он је својим чињењем урушио војску као костура система одбране више него НАТО, рекао је Ступар.



Он је рекао да се реорганизација војске у то време спроводила противуставно и противзаконито, онако како је, како је рекао, Тадић замислио или по наређењу НАТО.



"Један од продуката његовог противзаконитог рада је постављање начелника генералштава Поноша. Ни у једној земљи не постоји да је начелник генералштаба постао командир вода", рекао је Ступар.



Он је рекао да је тада било заступљено партијско вођење кадра.



И самовољи Тадића који је мимо закона постављао Поноша на дужности и унапређивао га у више чинове, рекао је Ступар.



Ступар сматра да Понош не би био начелник генералштаба да није био Тадића.



Он је рекао да је изведена такозвана оперција "Ћуран", којом је Војска Србије смањена за 60 одсто борбене моћи.



Борбена моћ се мери по броју обучених готових батаљона. Војска Србије је 1999. године имала преко 400 готових батаљона за борбу, а они су је свели на 100 батаљона. Они су правили војску за НАТО мисије, а не за одбрану државе, рекао је Ступар.

Весић ће бити на једној од две СНС листе

Премијерка и потпредседница СНС изјавила је да ће се заменик градоначелника Београда Горан Весић наћи на једној од две листе за предстојеће изборе, или на београдској или на парламентарној.

Упитана да ли ће се Весић који је, на констатацију водитељке, много урадио за Град Београд, наћи на београдској листи, Брнабић је одговорила да ће се његово име сигурно наћи на једној од две листе.



Весић јесте много урадио за Београд, он стоји иза визије ''Београд 2030'', као неко ко је иницирао једну групу експерата који су 18 месеци радили на тој визији, рекла је Брнабић.



Истакла је да за СНС функције нису битне, да је то странка једног тима, и да и у случају Весића верује да ће бити на једној или на другој листи.



Гледаћемо да се имена не понављају, али и важно нам је да имамо тим који је пун знања, као и да имамо све више нових људи који препознају резултате, рекла је Брнабић.



На данашњој седници Председништва и Главног одбора СНС саопштено је да ће носилац листе за београдске изборе бити Александар Шапић.

Пријаве подносе они који су грађане оставили без посла

Премијерка Србије изјавила је вечерас да је државна помоћ од 100 евра младима одлична економска мера, која ће стимулисати потрошњу, а младе охрабрити да држава током пандемије није заборавила на њих.



Упитана да прокоментарише најаву Јанка Веселиновића да његов правни тим "Покрета за преокрет" припрема кривичну пријаву против Александра Вучића због, како је рекао, масовног нуђења мита грађанима у виду 100 евра, Брнабић је одговорила да пријаву подносе они који су заслужни за масовна отпуштања грађана током Светске економске кризе 2008. године.



Кривичну пријаву подносе они који су заслужни за то што је између 400.000 и 600.000 људи остало без посла током Светске економске кризе и која се не може поредити са кризом током пандемије, рекла је Брнабић.



Она је подсетила да је председник Вучић иницирао такве врсте помоћи и пензионерима и младима, и навела да је младе одлучио да подржи јер су и они жртве ове пандемије.



Вучић је сам рекао да су млади изгубили своје године, емоције меморије, и да су некако остали заборављени у пандемији, навела је Брнабић.



Казала је да ће се тај новац поново вратити у буџет кроз поторшњу и додала да се директна помоћ грађанима показала као одлична мера током 2020. и 2021. године.



Премијерка је казала да су многе земље директно подржале привреду и грађане како би ублажиле ефекте пандемије и да је то урадила и Србија.



Од почетка пандемије као директну подршку и помоћ нашој привреди и грађанима ми смо дали до сада, укључујући и ових 100 евра, укупно 8,7 милијарди евра, то је нешто више од 18 одсто нашег БДП-а, рекла је Брнабић.



Захваљујући тим мерама, као је навела, Србија је успела да се успешно избори са кризом изазваном пандемијом и да током 2020. има најнижи економски пад, а 2021. привредни раст од 7,6 одсто.

Аутор:
Пошаљите коментар
Брнабић: Ускоро одлука СНС о председничком кандидату

Брнабић: Ускоро одлука СНС о председничком кандидату

13.02.2022. 14:54 15:54