overcast clouds
11°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Канцеларија за КиМ: Срамна серија напада на објекте СПЦ

13.02.2022. 13:19 14:00
Пише:
Фото: Танјуг/Канцеларија за КиМ

БЕОГРАД: На простору Косова и Метохије, prеthodnih дана настављена је срамна серија напада на објекте Српске православне цркве, саопштила је данас Канцеларија за КиМ.

Јуче ујутру и то на празник Света три Јерарха, обијена је Црква Светих Врача у селу Дреновце, у Косовској Каменици и из ње је однета одређена сума новца.



Напад је извршен пајсером, а поломљена врата на храму приметио је црквењак.



Prеthodno, поломљена су сва стакла на прозорима и улазним вратима Цркве Светог Илије у селу Некодим код Урошевца.



Ово је шести напад на храмове СПЦ на Косову и Метохији од почетка године, а само у току јануара сведочили смо серији обијања цркава у Зубином Потоку.



За викенд је забележено и исписивање погрдних графита на Основној школи "Браћа Аксић" у селу Рабовац код Липљана, а случај је пријављен полицији.



Алармантан је податак, истиче се у саопштењу, да је од почетка године забележено три пута више етнички мотивисаних инцидената према Србима на КиМ, у односу на исти период прошле године.



Овакви антицивилизацијски чинови недвосмислено потврђују угроженост српске верске баштине на КиМ и указују да је талас верског насиља осокољен антисрпским изјавама политичара из Приштине, који се чак јавно хвале да неће спровести судске одлуке о повраћају земље манастиру Вискоки Дечани, навела је Канцеларија за КиМ.



О односу Приштине према грађењу мирног суживота и верске толеранције и вредностима за које се залажу, како се указује, најсликовитије говори пример да се њихови лидери јавно хвале обновом куће нацистичког колаборационисте Џафера Деве, али да ни речју нисмо чули осуду напада на храмове СПЦ.



Напади који угрожавају мир српског народа на Косову и Метохији морају се најстроже осудити и од стране међународних организација које делују на простору КиМ, а починиоци оваквог злодела се морају адекватно санкционисати, јер је то једини начин да се екстремизму стане на пут, наглашено је из Канцеларије за КиМ.

Ракић: Уверићемо се у заштиту светиња кад инциденти буду прошлост



КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Српске листе Горан Ракић осудио је данас ломљење стакала на православној цркви у селу Некодим код Урошевца, истичући да "ћемо се уверити да надлежни штите светиње када такви инциденти постану прошлост".



Ракић је на свом Фејсбук профилу поручио да је поштовање према вери, традицији, светињама једног народа, нешто што би требало сви да имају.



Како је навео, ма ко да је полупао прозоре на Цркви Светог Илије у селу Некодим код Урошевца, мора да схвати да је то непоштовање српског народа, који живи на тим просторима.



"Уз осуду морам да истакнем да ово данас није заштита светиња, да их надлежни штите уверићемо се оног тренутка када овакви инциденти постану прошлост, а сви они који их чине буду одмах пронађени и адекватно кажњени", написао је Ракић.



Раније данас је објављено да су у селу Некодим код Урошевца, на Косову и Метохији, непознате особе на православној цркви Светог Илије разбиле стакла на прозорима и улазним вратима.



Непознати починиоци насилно су ушли у цркву у Ранилугу и украли око 700 динара, саопштила је косовска полиција, а преноси Индекс онлајн.



То је најновији случај пљачке српских верских објеката на Косову и Метохији, који су често на мети напада.

Петковић: Не чујемо ни реч осуде напада на храмове СПЦ



Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао је данас да се не чује ни реч осуде напада на храмове СПЦ, док се Приштина, како је навео, хвали обновом куће нацистичког колаборационисте Џафера Деве.



"Док се Приштина и Курти хвале обновом куће нацистичког колаборационисте Џафера Деве, не чујемо ни реч осуде напада на храмове СПЦ. То су вредности за које се Курти залаже", написао је Петковић на Твитеру.



Он је подестио да је од почетка године било шест напада на храмове СПЦ.



Раније данас је објављено да су у селу Некодим код Урошевца, на Косову и Метохији, непознате особе на православној цркви Светог Илије разбиле стакла на прозорима и улазним вратима.



Непознати починиоци насилно су ушли у цркву у Ранилугу и украли око 700 динара, саопштила је косовска полиција, а преноси Индекс онлајн.



То је најновији случај пљачке српских верских објеката на Косову и Метохији, који су често на мети напада.

Аутор:
Пошаљите коментар