light rain
13°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Почело уређивање Трга јарбола

09.02.2022. 09:38 09:41
Пише:
Фото: Дневник/ В. Фифа

Након што је прошле године у Лиманском парку постављен нови заливни систем, у наредних месец дана на том простору ће бити уређен Трг јарбола. Део парковске површине недавно је ограђен и, по свему судећи, у току су припремни радови.

Предвиђено је да на платоу на улазу у парк с Булевара ослобођења буде постављено 49 јарбола висине осам метара, с различитим уметничким заставама. Осим тога, на стубове јавне расвете биће монтирани одговарајући рефлектори. На табли с обавештењем о радовима је наведено да ће уређивање платоа бити завршено до 13. марта.

За набавку и монтажу визуелних комуникација у оквиру пројекта Европска престоница културе, што подразумева опремање Трга јарбола у Лиманском парку, постављање великих слова за натпис “Нови Сад”, као и  урбаног мобилијара и различитих информационих табли и стубова, Град ће издвојити 224,9 милиона динара с ПДВ-ом. Тај посао је на тендеру Управе за грађевинско земљиште и инвестиције поверен новосадској фирми “Тотем реклам маркетинг агенција”, која је на тендеру учествовала с предузећима “Балканија” из Новог Сада и “Сигнал” из Сомбора.


Суба – пионир електронске музике

Митар Суботић Суба био је један од највећих и најпризнатијих музичких продуцената и пионир електронске музике у старој Југославији, али и Латинској Америци. Компоновао је музику за филмове, позоришне представе, балет, телевизијске емисије, рекламе, шпице за Радио Нови Сад. Добитник је награде УНЕСКО фонда за промоцију културе, а сарађивао је са многим значајним именима, попут Милана Младеновића, Марине Перазић, Масима Савића, групе Хаустор, Ла Страда, Бебел Жилберто, Жоао Донато и других.


Део парка, где ће бити постављени јарболи, 2012. године назван је Субин плато по пиониру електронске музике – Митру Суботићу Суби, и на том месту је постављена спомен-плоча са именом познатог новосадског композитора и продуцента. Тај простор је иначе легатски пројекат Европске престонице културе који ће уметницима користити и након године титуле.

Из фондације Европска престоница културе најављују да је прва програмска активност у Лиманском парку предвиђена у другој половини фебруара и то у оквиру програмског лука „Сеобе”. Реч је о изложби “Миграрт”, замишљеној као сарадња шест градова који су већ понели или ће тек понети титулу Европске престонице културе, а која ће преиспитати актуелне економске, социјалне и политичке миграције у Европи, односно у земљама из којих уметници долазе. 

Из Фондације ЕПК подсећају да је пројекат део апликационе књиге из 2016. године, са којом се Нови Сад кандидовао за Европску престоницу културе, а имплементира га галерија „Беларт”, која је уметнички концепт овог простора израдила на основу архитектонско-урбанистичке идеје уређења Лиманског парка, потекле од архитекте Саве Форкапића, 2005. године.

У знак сећања на Митра Суботића Субу (Реџ Illusivi), поред поставке галерије на отвореном, планиран је и јавни конкурс за идејно решење и поставку скулптуре. То уметничко дело ће у Лиманксом парку бити постављено на иницијативу Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” и Фондације „Митар Суботић Суба”.

Поред програмског лука „Сеобе”, предвиђене су још три изложбене поставке и то у програмским луковима: „Будућност Европе”, „Тврђава мира” и „Калеидоскоп културе”, док ће програмски лук „Друга? Европа”, обухватити и поставку савремене скулптуре посвећене Субином космополитском духу, али и друге садржаје попут изложбе „Суба соба” и римејка његове композиције и музичке инсталације у копродукцији са Гораном Вејводом - Thе Дреамбирд.

Ј. Вукашиновић

фото: В. Фифа

Аутор:
Пошаљите коментар