broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Момировић: Брза пруга биће за путнике отворена 15. марта

01.02.2022. 16:33 16:46
Пише:
Извор: Дневник/Ф. Бакић

БЕОГРАД: Брза пруга од Београда до Новог Сада за комерцијални саобраћај биће пуштена 15. марта, најавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

У изјави за Танјуг, Момировић је навео да је тестирање брзе пруге и воза у току, да ће на тој линији возови ићи брзином и до 200 километара на сат и због тога апеловао на грађане да не претрчавају преко пруге.



Нагласио је и да су казне за то веома велике.



"Брзу пругу за комерцијани саобраћај пустићемо 15. марта. То ће бити најквалитетнија железничка инфраструктура у источној Европи, на којој ће саобраћати најбољи возови у својој категорији", рекао је Момировић.



Истиче да је то повратак српске железнице "на велика врата".



Министар је додао да су у току радови од Новог Сада до Суботице и казао да се очекује да ће Београд и Будимпешта бити спојене брзом пругом за три и по године.



Навео је да Мађари мало касне са радовима у односу на нас.



"Када завршимо брзу пругу од Београда до Будимпеште то ће бити права револуција. То је право придруживање Европској унији и то је прилика да 30 милиона људи који годишње посете Будимпешту посете и Суботицу, Нови Сад, Београд", рекао је Момировић.



Говорећи о путној деоници од Прељине до Пожеге, Момировић је подсетио да је пре неколико дана отворен део од Прељине до Паковрћа у дужини од 11 километара који ће, како каже, скратити пут до Ужица, Пожеге, Пријепоља, Прибоја...



Момировић каже да је до Пожеге остало још 20 километара, као и да се на тој деоници налазе два велика тунела од скоро три километара.



Очекује се, додаје, да ће та деоница бити завршена на лето 2023. године, а можда и раније.



Нагласио је да се тренутно ни са једним инфрастуктурним пројектом који се гради у Србији не касни, а да се, додаје, ради на изградњи 10 ауто-путева или брзих саобраћаница.



На питање да ли решавање експропријације утиче на изградњу пројеката, као што је то, на констатицију новинара, то био случај у Прељини, Момировић каже да су проблеми са експропијацијом чести.



Додао је да се од Новог Сада до Суботице решавало 2.000 катастарских парцела, а на територији Чачка око 1.600 катастарских парцела.



Говорећи о коридору Вожд Карађорђе, Момировић је најавио да ће његова изградња почети следеће године и да ће он бити од великог значаја за Шумадију.



Момировић је навео да је у току изградња још једног важног пројекта - Моравског коридора, да је то тренутно највеће градилиште и да обухвата простор на којем живи скоро милион људи.



Када је реч о пројекту "Чиста Србија", Момировић је рекао да ће у оквиру тог пројекта бити уложено око четири милијарде евра за изградњу 7.000 километара канализационе инфраструктуре и за постројења за прераду отпадних вода.

Најбољој идеји за име новог брзог воза милион динара



БЕОГРАД: Конкурс под називом "Пусти инспирацију да те вози" за име и лого новог брзог воза у Србији отворен је данас и трајаће до 21. фебруара, а победничка идеја биће награђена са милион динара.



На конференцији за медије у Железничком музеју у Београду, а поводом најаве новог конкурса, говорио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић који је позвао све талентоване људе да учествују на конкурсу, јер ће, како каже, на тај начин добити прилику да њихово име буде уписано у дугу традицију српске железнице.



Напоменуо је да ће се, када брза пруга буде пуштена, од Београда до Новог Сада стизати за 30 минута и то најбољим возовима у својој класи на свету и најквалитетнијом пругом у источној Европи.



Момировић је подсетио је брза пруга од Београда до Новог Сада део будуће брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту, наводећи да ће то бити прилика за туристе који посећују мађарску престоницу, да лакше дођу до Суботице, Новог Сада, Београда и боље упознају нашу земљу.



Додаје да је то од великог значаја и за наше грађане, који ће брже и лакше стизати до мађарских градова.



"То је прави вид придруживања ЕУ и прави вид повезивања са ЕУ", нагласио је Момировић.



Изразио је наду да ће до краја године почети и изградња брзе пруге од Београда до Ниша.



Момировић је зато позвао талентоване људе да се пријаве на овај конкурс и да "ставе свој печат у дугу историју железнице".



"Позивам све људе да се пријаве, да пошаљу своја креативна решења и да учествују у стварању историје", рекао је Момировић.



На конференцији је говорио и генерални директор Србија воза Југослав Јовић који је казао да градњом брзих пруга и увођењем брзих возова, држава српску железницу враћа на место које јој припада.



Брзи возови који ће саобраћати на новим пругама, пре свега од Београда до Новог Сада, ће, како каже Јовић, пружити посебне стандарде у превозу - брзину и удобност.



Додаје да ће се од Београда до Новог Сада стизати за око пола сата, да ће возови имати бесплатан вај-фај, мини бар, посебан део за велике пртљаге, посебно место за особе са посебним потребама, да у возу има више од 300 седишта прве и бизнис класе.



Јовић је позвао све заинтересоване људе, а посебно младе, да учествују у конкрусу који ће, како је рекао, дати нови изглед Србија возу и брзом возу.



Каже да на конкурсу могу учествовати сви пунолетни грађани, правна и физичка лица, као и да очекује оригинална идејна решења.



Промотер конкурса је најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић који је на конференцији изразио задовољство што је изабран за промотера, јер је, како каже, као мали био опчињен возовима.



Такође, како је рекао, за њега, као патриоту, велико је задовољство када може да представља Србију.

Победник конкурса и његова најбоља идеја биће проглашени 3. марта.



Све додатне информације о условима и пријави на конкурс налазе се на sajtuwww.pustiinspiracijudatevozi.rs.

Аутор:
Пошаљите коментар